Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:53, 25. 1. 2021.

| Društvo

Filigran - zanat uobličavanja niti u nakit, kandila i druge ukrasne predmete

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
filigran-foto-sdj
Naučile staru tehniku obrade zlata i srebra; foto: S. Đ.

Kako da naprave minđuše, narukvice, priveske i druge ukrasne predmete uplitanjem i vezivanjem tankih niti u neki motiv, i to onako kako su to radile zanatlije hiljadama godina pre nove ere u Troji i Mikeni, kasnije u Rimu i Vizantiji, a potom i na našim prostorima, naučile su polaznice kursa filigrana koji je u Nišu za samohrane majke organizovalo udruženje „Vilin vez“.

Tajne ovog zanata polaznicama kursa otkrio je majstor Goran Đorđević koji je ovu tehniku umetničke obrade srebra i zlata naučio da bi u vizantijskom stilu ukrašavao okove ikona, a sada znanje rado prenosi drugima.

Prvi korak stvaranja filigranskih ukrasa u njegovoj radionici počinje topljenjem srebra nad plamenom.

Najčešće se radi u srebru, pa ga nekad posle pozlate. Srebro je veoma kovno i može da se izvuče u veoma tanku žicu koja je kao vlas kose. Proces počinje topljenjem, posle ide valjanje, onda se žica izvlači. Potom se oblikuje, pa dolazi spajanje, mi kažemo - lotovanje. Ono se radi isto srebrom, samo malo niže tačke topljenja. I posle spajanja sledi poliranje i onda je završeno - priča Goran.

filigran2-foto-sdj Majsto Goran je ikonopisac, ali je zbog ukrašavanja ikona naučio i filigran; foto: S. Đ.Šare su uglavnom cvetni i geometrijski oblici, ali ograničenja, kaže majstor, nema i sve zavisi od kreativnosti. Ideje među sedam koleginica protekla dva meseca su se nesebično delile i kao rezultat toga nastale su unikatni privesci, minđuše, narukvice, broševi... Kažu da sada imaju šansu da se bave interesantnim hobijem i nešto zarade.

Mene je privuklo to što je filigranstvo star zanat, volim stvari koje su i iz naše tradicije i one koje nisu uobičajene u svakodnevnom plasmanu proizvoda - kaže jedna od polaznica kursa Sonja Jovović.

Nije joj bilo teško da se u rad uklopi jer je nakit već pravila, ali drugom tehnikom - od srebrne žice, dragog kamenja i kristala.

Tu nema spajanja ili lotovanja, već se koristi samo vezivanje žice sa žicom. Ovim sam dopunila svoju veštinu. Za filigranstvo vam treba izdvojena prostorija, zbog boce sa gasom i alata. Čim budem u prilici to da obezbedim, radiću ovo - dodaje Sonja.

Kaže da osnovni alat nisu čekić i klešta, već mirne ruke. Preciznost i koncentracija se podrazumevaju.

Majstor Goran objašnjava da same latinske reči, „filum“ koja znači „nit“ i „granum“ što znači „zrno“, govore mnogo o ovoj tehnici.

Predmeti koji se rade u filigranu su kombinacija žice i kuglice, žica različitih debljina i kuglica različitih veličina. Tom kombinacijom mi dođemo ili do minđuša, na primer, ili broša, priveska, krsta, a može da se koristi i za izradu kandila, okova za ikonu i tako dalje - kaže Goran.

Primerci nakita izrađeni filigranom pronađeni u Troji potiču iz perioda 2.500 godina pre nove ere, a otkriveni su i u etrurskim grobnicama iz 6. veka pre nove ere. Takva izrada nakita održala se kroz istoriju i ostala u narodnoj umetnosti Evrope i Azije do danas. Filigranstvo je bilo prisutno i u starom srpskom zlatarstvu i nalazi se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Udruženje „Vilin vez“ organizovalo je kurs kroz projekat „Filigran – budućnost tkana srebrnim nitima“, koji je finansiralo Ministarstvo za rad. Iz ovog udruženja kažu da projektom istovremeno ekonomski osnažuju žene i čuvaju kulturno nasleđe. Nadaju se da će broj zanatlija koji se bave filiganstvom porasti s obzirom na to da ih je u Srbiji toliko da se mogu pobrojati na prstima jedne ruke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    09:33 // 25. 1. 2021.

    Pametno i korisno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: