Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:33, 17. 4. 2019.

| Društvo

Film "Balkanska međa" zabranjen u Bujanovcu

Autor:N. StevanovićIzvor:Bujanovačke
Dom kulture Bujanovac foto i.m. juzne vesti
Film bi navodno podigao međunacionalne tenzije; foto: I.M.

Srpsko-ruski film Balkanska međa, inspirisan ratnim događajima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, skinut je sa repertoara bioskopa bujanovačkog Doma kulture po naredbi direktora, prenose Bujanovačke.

Balkanska međa, koja prikazuje akciju ruskih specijalaca na prištinskom aerodromu neposredno posle bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, trebalo je da bude prikazan u nedelju, ali je nakon naredbe direktora Jetmira Ismailija prikazivanje otkazano, rečeno je Bujanovačkim u Domu kulture, dok Južne vesti nisu dobile odgovor iz Doma kulture.

Njima je obrazloženo da je odluku doneo direktor na osnovu procene da bi film o ratu na Kosovu "podigao međunacionalne tenzije" i navode da od direktora nisu uspeli da dobiju komentar o zabrani prikazivanja filma, jer je kako su saznali na odmoru, a na pozive i poruke nije odgovarao.

Glasine o navodnoj umešanosti lokalne samouprave u donošenju ovakve odluke pokušali su da provere i kod šefa kabineta predsednika Opštine Rahima Salihija, koji je rekao da "apsolutno nije upućen u te priče“ i uputio ih na direktora Ismailija.

Ne znam ništa, ne samo o ovom filmu već o bilo kom drugom, jer to nije u mojoj nadležnosti - rekao je Salihi u izjavi za Bujanovačke.

O ovom slučaju ne zna ništa ni zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić koji smatra da je odluka pogrešna čija god bila.

Rat na Kosovu je bio i prošao. Nije trebalo otkazivati prikazivanje, takve stvari samo pogoršavaju stanje - kazao je Arsić za Bujanovačke.

Na pitanje da li je neko iz opštinske vlasti naredio skidanje filma sa repertoara, Bujanovačke su dobile odgovor da nemaju nikakve informacije i da ne veruje da je naređenje stiglo iz Opštine.

Iz kabineta predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije Zorana Stankovića rečeno je da je projekcija filma "Balkanska međa", otkazana prema obaveštenju nadležnih lica iz opstine Bujanovac, voljom direktora Doma kulture u Bujanovcu, a da pri tom nikog od odgovornih pojedinaca u opštini Bujanovac nije obavestio o svojoj odluci, već da je otišao na odmor i da se trenutno nalazi u inostranstvu.

Kako su nam rekli iz opštine po njegovom povratku sa odmora, početkom naredne nedelje, nadležni organi SO Bujanovac, utvrdiće sve činjenice vezane za otkazivanje projekcije filma "Balkanska međa", i preduzeti zakonom predviđene mere protiv samnovolje odgovornih lica. Moj lični stav je da prikazivanje tog filma ni na jedan način ne moze da naruši međuljdske odnose Srba i Albanaca u toj opstini - navedeno je u izjavi iz Stankovićevog kabineta.

Juče su, nakon otkazivanja projekcije, producenti filma i Ministarstvo kulture kritikovali takvu odluku kao nepotrebnu, neobjašnjivu i politički provokativnu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Slavoljub Taskovic

    12:16 // 18. 4. 2019.

    Cudimo se u Bujanovcu zasto su na repertuaru neki glupi filmovi. Kad sad smo saznali ko sastavlja repertuar i ko zabranjuje emitovanje pojedinih filmova. Ministre kulture sad znate sta finansirate u Bujanovcu.

  • Slavoljub Taskovic

    09:09 // 18. 4. 2019.

    *Balkanska medja* film koji treba prikazati u Bujanovcu.Zabranjen od strane direktora Doma kulture to je sramota za Bujanovac a jos veca sramota za Srbiju.

  • sozontije

    09:02 // 18. 4. 2019.

    Sta na ovo kaze AV,Djuric,ministar kulture...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: