Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:03, 21. 8. 2015.

| Društvo

“Filmski” bez para od Ministarstva jer NKC duguje 3 miliona?

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-490x370-DSC-5922
Sporna organizacija jubilarnih "Filmskih susreta"; foto: Vanja Keser

Iako je Ministarstvo kulture odobrilo 2,3 miliona za 50. “Filmske susrete”, taj novac još nije stigao iz Beograda jer, kako saznajemo, NKC još nije vratio 3 miliona koje duguje Ministarstvu od prošle godine.

U ovogodišnjem finansijskom planu “Filmskih” nema 2,3 miliona dinara koje je festival dobio od Ministarstva kulture na konkursu pre nekoliko meseci. Novac još uvek nije “legao” na račun Grada jer ugovor s Ministarstvom još nije ni potpisan.

Nemam zvanične informacije zašto se kasni s potpisivanjem, ali sam obaveštena da su nadležni u Ministarstvu kulture na godišnjim odmorima, tako da će ugovor možda biti potpisan u toku ili nakon “Filmskih”, kada se odmori budu završili - kaže direktorka NKC-a Bojana Simović.

800x600-slika1 Treba da vrate 3 miliona; foto: JVMeđutim, u Ministarstvu kulture nam je nezvanično rečeno da ugovor nije potpisan jer NKC još uvek nije vratio Ministarstvu oko 2,7 miliona dinara koje su nenamenski potrošene za prošlogodišnji festival i oko 300.000 neutrošenih sredstava.

U Ministarstvu još nismo uspeli da saznamo da li će ugovor ipak biti potpisan i šta će biti sa odobrenim milionima.

S druge strane, direktorka Bojana Simović kaže da je, ukoliko potpišu ugovor, moguće da će “izvršiti prenamenu sredstava”, odnosno da će možda iskoristiti 2,3 miliona, koji su dodeljeni za organizaciju ovogodišnjih “Filmskih susreta”, da vrate prošlogodišnji dug.


Parama od ulaznica za “Filmske” NKC pokriva svoje troškove

Osim toga što nema novca od Ministarstva, članovi Saveta "Filmskih" imali su primedbe i na to što finansijskim planom nije predviđen ni prihod od ulaznica.

Prihod od ulaznica nismo predvideli ove godine jer se to računa kao prihod NKC-a. Od tih para se finansira rad NKC-a u toku cele godine, od higijenskih sredstava do kancelarijskog materijala - kaže Simovićeva.

Međutim, član Upravnog odbora NKC-a Branislav Stojković navodi da su NKC i “Filmski susreti” dve odvojene institucije.

Osnivač festivala je Grad, a ne NKC koji je samo organizator. NKC u tom smislu ne bi trebalo da prihode "Filmskih" posmatra kao svoje prihode - kaže Stojković.

I jedan od bivših direktora ove institucije, koji je želeo da ostane anoniman, potvrđuje da NKC ne može da pokriva celogodišnje troškove novcem od ulaznica.

Pošto je NKC organizator “Filmskih”, on bi mogao da od prihoda festivala pokrije troškove koje ima kao organizator, maksimalno u toku par meseci, a ne tokom cele godine. Ipak, i za tako nešto mora da postoji saglasnost članova Saveta festivala i Grada, a u svakom slučaju je logično da postoje prihodi od ulaznica u finansijskom planu - navodi naš sagovornik.

800x600-800x600-3 Simović: "Još uvek tražimo rešenje za prošlogodišnji dug"; foto: JVUz čiju saglasnost će NKC trošiti novac od ulaznica tokom cele godine, zasada nismo uspeli da saznamo.

Većnik za kulturu Srđan Aleksić nije bio dostupan, predsednica Saveta Ivana Dinić nije odgovarala na naše pozive, a direktorka Simović odbila je da nam da dodatne informacije.

 


Ko će na kojoj stolici sedeti?

Već treću godinu zaredom, otkako je Bojana Simović direktorka NKC-a, na ulaznicama nema brojeva sedišta, a jedina informacija na ulaznicama je broj partera.

unnamed Od 2013. godine nema numerisanja sedišta; foto: JVČlan UO Branislav Stojković kaže da ne samo da su na svakom ozbiljnom festivalu numerisana sedišta, već to što nema ni serijskih brojeva na ulaznicama izaziva sumnju da se nešto ne radi kako treba.

Ne samo da karte nemaju žig niti serijski broj pa se mogu falsifikovati, nego nemate ni evidenciju koliko je karata odštampano, koliko je prodato, koliko je festival prihodovao od prodatih ulaznica. Teorijski, mogu da utaje stotine kompleta, da stave prihod u svoj džep, a nema evidencije o tome jer se ne zna koliko je uopšte odštampano, tako da ovo u svakom slučaju ostavlja mogućnost zloupotreba - kaže Stojković.

Direktorka NKC-a Bojana Simović odbila je da nam odgovori na pitanje zašto se ulaznice ne numerišu.

Sve što vas bude interesovalo čućete na sledećoj konferenciji za štampu, hvala i prijatno - kratko je prokomentarisala.

karta I ove godine ne zna se ko gde sedi; foto: P.B.Inače, ovogodišnja organizacija jubilarnih 50. “Filmskih susreta” je, po svemu sudeći, trajala kraće nego što će trajati festival, jer je budžet festivala usvojen svega pet dana pred početak manifestacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • poštar

    13:37 // 24. 8. 2015.

    Baš vala lepa ova direktorka. Jel je i ona iz SNS?

  • mm

    11:48 // 23. 8. 2015.

    A crveni tepih? Kako nema para,ko se proseta ,oni koji idu u bioskop samo besplatno.Lumperaj nocas po kafanama kako nema para.Spavajte Nislije bolje da ne vidite.

  • Aleksandra

    23:09 // 21. 8. 2015.

    Cvetko, većina, i ja medju njima, smatra da je ovo najgora i najnesposbnija gradska vlast, uz brojne afere, ali ovo sada je očigledna nesposobnost, pa sam zato u komentaru naglasila 'sad'.

    • u dilemi sam

      08:35 // 22. 8. 2015.

      lomim se između aktuelnih i onih koji prodadoše dugo čuvanu lokaciju u centru, predviđenu za operu i pozorište, za stanogradnju da se tamo vijori veš. Za mene je to afera br.1, tender za halu Čair br.2, ugovor sa Vind džetom br.3, a mi pljuvali po aferi "klavir" i to nam nekada delovalo strašno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: