Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:03, 7. 7. 2015.

| Društvo

Filozofski: "Novi cenovnik po preporuci Ministarstva i Senata"

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
protest
Na protestu nekoliko desetina studenata

Posle protesta grupe studenata Filozofskog fakulteta, nezadovoljne poskupljenjem prijave ispita i odluke da se naplaćuje svaka posle treće, iz uprave Fakulteta je objašnjeno da su izmenom cenovnika samo "odgovorili na zahteve Ministarstva i Senata Univerziteta u Nišu".

student "Tražimo da nam prijave ne broje retroaktivno" - kaže student Milan Zirojević Studente je u maju, kada su prijavljivali junske ispite, na šalteru dočekalo saznanje da za četvrtu i svaku narednu prijavu ispita iz istog predmeta umesto 300 moraju da plate 500 dinara, a da "apsolventi", odnosno studenti kojima je istekla produžena godina studija, svaku prijavu umesto 300 treba da plate 1.500 dinara.

Zato su nedelju dana pre prijave za septembarski rok organizovali manji protest u dvorištu Fakulteta.

Tražimo da se odluka da nam se prijave ispita broje retroaktivno poništi i da se cenovnik vrati na staro jer nije zakonski da se takve izmene donose usred akademske godine - priča jedan od studenata Milan Zirojević.

Kaže da su mnoge njegove kolege odustale od prijava jer nisu imale dovoljno novca, niti vremena da ga prikupe jer se poskupljenje dogodilo bez najave.

Iako nisu očekivali da im se u protestu pridruži mnogo kolega jer su oni izvan Niša posle završetka ispitnog roka otišli kućama, ipak su bili iznenađeni što se na protestu pojavilo svega nekoliko desetina studenata.

Verujem da je ovo odraz hronične nezainteresovanosti studenata za svoj položaj - kaže Milan.

Njegove kolege smatraju da su neki odustali od dolaska na protest iz straha.


Uprava Fakulteta: "Ruke su nam vezane"

Tatjana-Paunovic Tatjana Paunović: "Sve izmene su bile u dogovoru sa studentima"Uz obrazloženje da je dekan zauzet, sa novinarima je u dekanatu razgovarala prodekanica Tatjana Paunović.

Objasnila je da je cenovnik onih usluga Fakulteta koje nisu uključene u redovnu cenu školarine od početka akademske godine nekoliko puta usaglašavan sa preporukom Ministarstva, a zatim i Senata Univerziteta u Nišu.

Sve te odluke o izmenama cenovnika smo donosili uz saglasnost studenata - Studentskog saveza, Studentskog parlamenta i studenta prodekana. Prvao smo imali preporuku Ministarstva da su samo dve prijave ispita besplatne, zatim preporuku Ministarstva da su besplatne tri, kao što je slučaj sada - objašnjava Paunovićeva.

Komentarišući zahtev studenata da se prijave ispita ne broje retroaktivno, već od momenta kada je odluka o njihovom naplaćivanju doneta, kaže da je takvo brojanje neophodno.

Ne može se u ovom kontekstu upotrebiti termin "retroaktivno". Prema preporuci Senata, ne računa se broj prijava po akademskoj godini, nego po predmetu, bez obzira na to koliko godina student neki ispit polaže - kaže prodekanica.

Dodaje i da je odluka o plaćanju četvrte i kasnijih prijava doneta u dogovoru sa studentima.

Studenti koji vas obaveštavaju o svemu onome su oni kojima je istekla zakonom predviđena godina za završetak studija. Oni svaku prijavu ispita plaćaju 1.500 dinara jer, kad im istekne ta produžena godina studija, gube sve privilegije i za njih važe više cene. Treba da se skoncentrišu na to da što pre završe fakultet - priča Paunovićeva.

Dekanat Dekan nije razgovarao sa novinarima uz obrazloženje da je zauzet


Cena prijave ispita za redovne studente ponovo 300 dinara

Kako je prodekanica potvrdila novinarima, postoji još jedan cenovnik.

Prema njemu će studenti koji od 13. do 15. jula prijavljuju ispite za septembarski rok, one koje prijavljuju 4. ili neki naredni put, platiti 300 dinara.

Za one kojima je istekla produžena godina studiranja prijava svakog ispita ostaje na ceni od 1.500 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoran

    10:17 // 8. 7. 2015.

    Lepo je sto se Fakultet pridrzava propisa,ali nije lepo ako to cini samo kad je to u njegovom interesu !
    Nije lepo ni da se napravi takav raspored da student u jednom danu polaze ispite iz dva predmeta...Nije lepo,ali se,eto,i to ponekad desi...I oni sa Fakulteta su ljudi,pa ponekad,cesto,pogrese...I,sta im mozete,da stojite na stepenistu i vicete "Uaaa!",a njih sramota...koliko nam dobro ide..

  • zoran , roditelj studenta

    10:06 // 8. 7. 2015.

    Cudi me da niko u komentarima nije istakao GLAVNI PROBLEM !?
    Na dan prijavljivanja ispita cesto puta nema istaknutog rasporeda polaganja !?
    Sta student da radi u takvoj situaciji,nego da prijavi vise ispita,pa kad raspored bude objavljen da se odluci na koji ce izaci ? Tako i dolazi do pojave da studenti neki predmet prijave i vise puta a da uopste ne izadju na ispit !

  • Cist obraz

    22:51 // 7. 7. 2015.

    Postovani novinari Juznih vesti, Studentski parlament F.f.u Nisu javno vas je prozvao da iznosite neistinite informacije. Jedine lazne informacije iznose oni koji upravljaju i manipulisu tim istim Studentskim parlamentom. Vama veliko hvala sto valjano i profesionalno obavljate svoj posao i sto se ne bojite da podrzite potlacene studente,kojima su gotovo svi okrenuli ledja zarad vlastitih interesa

    • zena zmaj

      09:49 // 8. 7. 2015.

      profesori diriguju studentima da podrivaju sistem kako bi se sujete zadovoljile zbog hapsenja clanova porodice nama dobro poznate u javnosti po blistavoj politickoj karijeri. Isti ti profesori govore studentima da moraju da pljuju sadasnju vlast na ispitu kod istog da bi dobili prolaznu ocenu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: