Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:36, 16. 5. 2019.

| Društvo

Filozofski traži da se zbog bezbednosti i manjka prostora hemičari konačno isele sa fakulteta

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
filozofski i pmf
Oba fakulteta kubure sa prostorom, bez para ne mogu da reše problem; foto: JV

Zato što brinu za bezbednost studenata i zaposlenih i nemaju dovoljno prostora za sve studijske grupe, sa Filozofskog fakulteta u Nišu ponovo traže da se Departman za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta konačno iseli iz njihove zgrade, a dali su i rokove za selidbu koji su već probijeni. Sa PMF-a odgovaraju da rokove za preseljenje laboratorija ne mogu da ispune, jer nemaju para da izgrade mesto u koje bi ih smestili.

Laboratorija-Filozofski1-foto-JV Laboratorije decenijama zauzimaju prostor za učionice; foto: JV Svakodnevni neprijatni mirisi koji kruže hodnicima Filozofskog, kao i nedovoljno prostora za studente ovog fakulteta, naveli su dekanicu Nataliju Jovanović da pokuša da reši višegodišnji problem. Zabrinuta je za bezbednost više od 4.000 aktivnih studenata i 200 zaposlenih, ističe, a problem je i to što nema komfora na fakultetu.

Zbog učionica koja su pretvorene u laboratorije pre više decenija, Filozofski fakultet mora da iznajmljuju prostor na Elektronskom fakultetu i zgradi Univerziteta. Ovaj niški fakultet više nema klub, jer je on pretvoren u učionice, dok je jedan toalet postao kabinet. Natalija Jovanović Dekanica im dala rok da se isele, ali i on prošao; foto: JV

I pored toga studenti imaju predavanja od 7:30 do 22 sata, a profesori časove drže bez pauze, jer drugačije ne bi imali gde da rade.

Zato je Jovanovićeva dala rok za iseljenje PMF-u, a prvi je već probijen. Do 25. aprila je trebalo da isele tri laboratorije iz prizemlja, kako bi biblioteku spustili sa prvog sprata, jer zbog velikog broja knjiga više nije bezbedno da bude na spratu.

Bibliotečki fond smo dužni da prema standardima za akreditaciju uvećavamo, za svaki studijski program preko 1.000 bibliografskih jedinica, znate koja je to težina. Biblioteka je direktno iznad tih laboratorija i ja sam u stalnom strahu. To je stara gradnja, plafoni koji ne znamo koliko još mogu da izdrže toliku količinu knjiga. Upozorili smo i Centar za vanredne situacije, pisali smo i Ministarstvu i jedan od prioriteta je da se ovaj problem reši. Mi biblioteku moramo da spustimo zbog bezbednosti, ne smemo da rizikujemo živote ljudi - pojašnjava Jovanovićeva. plafon Planof laboratorije iznad koje je biblioteka ulegao; foto: JV

Deo zgrade u Ulici Ćirila i Metodija, koja je vlasništvo Filozofskog fakulteta u Nišu, još od 1971. godine zauzima Departman za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta, koji je nekada bio smešten u njoj. Iako su i prethodni dekani pokušali da ih isele to se nije dogodilo.

Dekanica kaže da je nakon probijenih rokova tražila od PMF-a da ih sami odrede i konačno odgovore kada će iseliti laboratorije, ali odgovor još nije dobila.

Biće strpljiva još neko vreme, ali napominje da je zbog bezbednosti važno da se to desi što pre i da je 20 godina bilo dovoljno da se steknu uslovi za selidbu. Filozofski Više od 20 godina pokušavaju da ih isele iz ove zgrade; foto: JV

Na kraju ćemo po dvorištu da držimo nastavu. Ja zaista ljudski i instinski brinem i za njih i za nas. Mi smo nemoćni, sve pokušavamo, a jedini odgovor je da je to nemoguće. Mi tražimo rešenje i tvrdimo da je moguće da se iseli makar jedan deo. Mi godinama imamo strpljenja i prosto došao je trenutak, jer ne možete vi sa 30 brucoša da ugrožavate opstanak i funkcionisanje preko 4.000 studenata. I u Ministarstvu smo apelovali da im se što pre pomogne oko opremanja nekih prostorija i ponudili smo pomoć oko selidbe - kaže Jovanovićeva.


PMF: Nemamo gde da iselimo hemičare

Laboratorija-Filozofski2-foto-JV Skup transport i montaža instrumenata; foto: JV V. d. dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Vladimir Ranđelović kaže da zasad laboratorije ne mogu da isele, jer ih nemaju gde. Da bi adaptirali deo zgrade u Višegradskoj ulici u kojoj je smešten PMF i tu preselili deo njih, kaže, potrebno je više od 50 miliona dinara.

Uz to je potrebno i nekoliko miliona dinara za preseljenje samo jedne laboratorije, pojašnjava Ranđelović, jer je demontaža i montaža izuzetno skupa. Taj novac PMF nema. PMF Na PMF-u kažu da nemaju mesta za laboratorije; foto: JV

Od kada sam ja v.d. dekan, što je nekih 2 meseca, ja sam kontaktirao sa koleginicom Natalijom Jovanović, sa Ministarstvom, svesni su našeg problema, da je nama potreban prostor, ali kažu da trenutno država nema para za takvu investiciju. Nama ostaje da se nadamo da će država imati para sledeće godine ili da eventalno nađemo neke donacije iz inostranstva što pokušavamo - napominje Ranđelović.

Ističe i da za ovih dva meseca koliko je na funkciji postoji velika želja da se isele sa Filozofskog, da su im zbog manjka prostora vezane ruke, ali da pokušava da nađe rešenje da se to desi što pre. Rokove ipak ne može da daje, jer bi to, objašjava, bila lažna obećanja. Laboratorija-Filozofski4-foto-JV Nekoliko miliona dinara potrebno za transport laboratorija; foto: JV

Ranđelović kaže i da je nakon odlaska iz zgrade Filozofskog pre više decenija, PMF dobio potpuno ruiniranu zgradu punu smeća, koju su morali sami da renoviraju i da i dalje ima neiskorišćenog prostora. Pomoć države su tražili mnogo puta, ali je nikada nisu dobili.

Laboratorija-Filozofski3-foto-JV Zasad ne mogu da ih isele; foto: JV Prethodnih 20 godina adaptiran je deo prostora, uspeli smo da sredimo 60 % prostora da bude funkcionalan, ali ima deo u zgradi, takozvana galerija, koji je jedna velika šupljina u zgradi od otprilike 6.000 kvadrata, koji nije adaptiran. Da bi se bilo šta uradilo potreban je projekat za dogradnju i to je neki naš plan, da se ta galerija pregradi u učionice i laboratorije, ali od države nikada nismo dobili novac za to, bez obzira što smo više puta tražili i konkurisali projektima - pojašnjava Ranđelović.

Da li će i kako Ministarstvo prosvete pomoći da dva niška fakulteta "prodišu" i da se posle više decenija reše problemi koje imaju sa manjkom prostorom zasad je nepoznato. Novinari su pitanja poslali portparolu i očekuju odgovore.

Podsetimo, da bi problem rešio novac govorili su u Ministarstvu prosvete još pre 5 godina, ali para do danas nije bilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera majstor

    11:45 // 28. 5. 2019.

    Plafon ispod biblioteke nije ulegao. Tu se nalaze betonske grede i montažne ploče velike nosivosti. To što se uleglo je trska koju treba skinuti i postaviti knauf ploče. Radio sam na tome i znam problematiku!

  • PODSETNIK

    09:46 // 17. 5. 2019.

    FF se delio više puta. Iz njega su nastali PMF, FFK i Fakultet umetnosti, a Min. prosvete RS je svima obezbedilo prostor. Teznja FF je bila da se iz njega izdvoji i Filološki fakultet, a da se potreban prostor obezbedi izgradnjom aneksa u dvorištu FF, po rešenju iz 2004. godine. Postoje saglasnosti nadleznih institucija ali nije bilo para. Date su tada za izgradnju Medic.fak. Država sad ima para!?

    • Joca Durlanac

      11:41 // 28. 5. 2019.

      Nije tačno da je napravljen projekat aneksa Ff u dvorištu po rešenju iz 2004. godine. Takvo rešenje ne postoji. Urađen je projekat za aneks zgrade gde bi bile smeštene laboratorije za hemiju u dvorištu PMF-a, ali je preskup (2,8 mil evra)! Zato sve stoji u mestu. Inače, dekanica Ff ne govori istinu kada tvrdi da nemaju prostora i da im smeta hemija! Radi se o običnoj manipulaciji!

  • Predlog

    03:45 // 17. 5. 2019.

    Prebaciti laboratorije u zgradu Banovine.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: