Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 8. 9. 2015.

| Društvo

Finansiranje vantelesne za parove iz Medijane

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
vantelesna
Problem sa sterilitetom ima 15% parova u Srbiji; foto: flickr.com/Bayu Aditya

Bračni parovi koji se leče od steriliteta, a sa područja su niške Gradske opštine Medijana, do 27. septembra se mogu prijaviti za vantelesnu oplodnju koja će biti finansirana iz Fonda “Sveta Petka”.

Prijava treba da sadrži zahtev za korišćenje sredstava, overenu fotokopiju izvoda iz matične knjige venčanih, overene fotokopije ličnih karata oba supružnika kao dokaz da najmanje 6 meseci žive u opštini Medijana, kao i fotokopiju medicinske dokumentacije.

Nju čine spermogram i bazični hormonski status ne stariji od 6 meseci, HSG i otpusne liste sa prethodnih ginekoloških operacija, inseminacija i vantelesnih oplodnji, ukoliko ih je bilo.

Ukoliko neki od podnosilaca prijave ispunjavaju približno iste medicinske uslove za dobijanje sredstava, Komisija će u toku postupka odlučivanja tražiti od tih podnosilaca prijava dokaz o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodičnog domaćinstva, koji će biti korišćen kao dopunski kriterijum - navodi se u javnom pozivu.

Kako napominju iz Opštine Medijana, čija je Fondacija “Sveta Petka”, za finansiranje veštačke oplodnje je opredeljeno 5 miliona dinara. Prošle godine je iz ovog fonda bilo finansiran postupak vantelesne za 19 parova, a isti broj parova je šansu dobio i 2013. godine.

Ministarstvo zdravlja finansira parovima koji se leče od steriliteta dva postupka veštačke oplodnje, ali je prema rečima doktorke Jasmine Popović iz niške Klinike za ginekologiju uspešnost od 30 do 40 %.

Ukoliko dva puta kada je pokriven taj trošak ne bude uspešno, svaka nova šansa puno znači tim parovima jer je tak postupak jako skup. Procenat neplodnosti u Srbiji iznosi oko 15 %, a od toga u 3 do 5 % dođe do lečenja neplodnosti postupkom veštačke oplodnje - kaže dr Popović.

Prijava za korišćenje sredstava za vantelesnu oplodnju parovi treba da podnesu Komisiji za predlaganje korišćenja sredstava Fonda "Sveta Petka" na adresu Gradska opština Medijana, Pariske komune bb Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena

    21:23 // 30. 10. 2015.

    Kada će se znati rezultati konkursa?

  • Aleksandra

    19:18 // 8. 9. 2015.

    Milane, sredstva i jesu za žitelje opštine Medijana, jer to iz fondacije te opštine. Problem je što grad radije troši sredstva za nešto drugo, a ne za VTO, ili da bar i ostale opštine osnuju slične fondacije.
    Inače, fondacija dugo postoji i sredstva dodeljuje dugo, a ne samo od kad je SNS na vlasti. Dakle, ne sam 3 puta, već više.

  • Milan

    18:45 // 8. 9. 2015.

    Lepo za te ljude. U svakom slucaju, srecno! ALi, mada se plasim da cu zvucati negativno, primetio sam poslednjih meseci da se sve, nazovimo ih, povlastice dodeljuju skoro iskljucivo ziteljima opstine Medijana. Moze li neki novinar to da istrazi ili neko da objasni od zvanicnika o cemu se radi. Zasto su svi ostali gradjani drugog reda? Ima li u gradu jos parova kojima bi ovo znacilo?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: