Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:44, 3. 8. 2023.

| Društvo

Finiš projekta "Solarna Stara" - paneli postavljeni u Temskoj i Dojkincima

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
solarna temska
Paneli postavljeni; foto: Elektropionir

Nešto više od godinu dana od početka projekta, solarni paneli prvih zadružnih solarnih elektrana postavljeni su u staroplaninskim selima Temska i Dojkinci, a da bi bile puštene u rad i tako donosile novac lokalnim zajednicama, potrebna su još dva koraka - da Elektrodistribucija odobri i izgradi priključak za elektrane i da se nakon toga izabere i potpiše ugovor sa snabdevačem koji će otkupljivati prve zadružne kilovat sate.

Struja iz solarnih panela umesto malih hidroelektrana, a prihod od prodaje električne energije da ostane mesnim zajednicama, a ne privatnim investitorima, ideja je koju je Energetska zadruga Elektropionir pokrenula 2022. godine, a čija realizacija se bliži kraju.

Nakon što je prikupljen novac, odrađena tehnička dokumentacija, potpisani ugovor sa Gradskom upravom Pirota i mesnim zajednicama dva sela na Staroj planini, dobijena građevinska dozvola i što su ispunjeni drugi uslovi, solarni paneli postavljeni su na krovovima Mesne zajednice Temska i Domu kulture u Dojkincima.

Iz Energetske zajednice kažu da je u pitanju pionirski poduhvat u polju obnovljivih izvora energije i da se bliži kraju. solarna dojkinci Čeka se priključenje na mrežu; foto: Elektropionir

Da bi prve zadružne elektrane bile puštene u rad, pred nama su još dva koraka. Najpre je potrebno da Elektrodistribucija odobri i izgradi priključak za elektrane i da se nakon toga izabere i potpiše ugovor sa snabdevačem, koji će otkupljivati prve zadružne kilovat sate - kažu iz Elektropionira.

Solarne elektrane su proizvodne snage od po 5kW, postavljene su na krovovima javnih zgrada u staroplaninskim selima, a sav prihod od prodaje električne energije doniraće se mesnim zajednicama.

Kažu da projekat pokazuje da energija mora biti čista i može biti u zajedničkom vlasništvu, kao i to da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore.

Novac, prihodovan od prodaje struje iz ovih elektrana, biće stavljena na raspolaganje lokalnim udruženjima i organizacijama, za aktivnosti koje unapređuju život zajednice u toku narednih 25 godina - kažu iz Energetske zadruge.

Objašnjavaju da je za prve zadružne solarne elektrane odabran staroplaninski kraj zato što je odlučnošću i upornošću meštana lokalnih sela, i uz podršku koju su dobili širom Srbije, uspeo da zaustavi izgradnju malih hidroelektrana, čiji se način gradnje i eksploatacije nisu pokazali održivi. Suprotno tome, energija dobijena od sunca je svima dostupna i čista.

Podsetimo, ukupna vrednost projekta je 1,6 miliona dinara. Od toga su članovi Elektropionira uz pomoć donatora i od sopstvenog novca prikupili polovinu tog iznosa, a druga polovina i više od toga prikupljena uz podršku građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: