Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 16. 3. 2017.

| Društvo

Finska obećana zemlja, ali za srpske studente tek kad uđemo u EU

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Ambasador Finske u Srbiji
Vek nezavisnosti Finske; Foto: JV

Osim što ima dobar obrazovni sistem, mnogo šuma, nizak nivo korupcije, Finska je zemlja čiji su stanovnici među najsrećnijima u Evropi, istakao je ambasador ove zemlje u Srbiji Perti Ikonen. Ipak, Finska je nedostupna srpskim đacima i studentima, jer, kako je objasnio, na školovanje prima samo ljude iz zemalja Evropske unije.

On je kazao da će finski fakulteti biti dostupni Srbima koji žele da studiraju u toj zemlji, tek kada Srbija postane članica EU.

Ikonen, koji je diplomata u Srbiji već godinu i po dana, posetio je nišku Narodnu biblioteku “Stevan Sremac”, a ovoj ustanovi donirao je knjige finskih autora prevedene na srpski jezik. Takođe, kako je kazao, u Nišu je posadio i drvo, kako bi ukazao na značaj ekologije, koja je u njegovoj rodnoj zemlji “na ceni”. Učenica Gimnazije Znali smo da je Finska napredna; Foto: JV

Ambasador je u niškoj biblioteci predstavio učenicima bilingvalnih odeljenja iz gimnazija “Svetozar Marković” i “Stevan Sremac” Finsku, a kako je kazala učenica 4. razreda Marija Đikić, kroz ovu prezentaciju je uvidela “na šta treba da se ugledamo kao društvo”.

Ambasador je govorio o edukacionom sistemu i činjenici da su učitelji i profesori vrlo cenjeni i dobro plaćeni, i kako je nebitno u kom su delu države, jer svi dobijaju isti nivo obrazovanja i jako kvalitetnu nastavu, jer profesori imaju šansu da budu kreativni u svom radu - kazala je učenica Gimnazije “Stevan Sremac”.

Učenici sa ambasadoro Đaci slušali prezentaciju o Finskoj; Foto: JVPovodom 100-godišnjice nezavisnosti Finske, ambasador Ikonen je odgovarao i na pitanja profesora i učenika, koji su, osim za obrazovanje i mogućnost školovanja u ovoj zemlji, bili zainteresovani i za polarnu svetlost, kulturološke razlike između Srba i Finaca, ali i šta je to što ih čini jednom od najsrećnijih nacija u Evropi.

Sauna je finska reč stara 7.000 godina i gotovo u svim jezicima se izgovara isto. Finci makar 3 puta nedeljno sede u sauni - kazao je abasador Ikonen.

Svoj boravak u Srbiji opisao je kao "sletanje na drugu planetu", ali je posebno istakao srpski humor koji je, kaže, jedina sličnost između Srba i Finaca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: