Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:36, 15. 12. 2020.

| Društvo

Plan razvoja Niša: Firma bivšeg potpredsednika lokalnog SNS bila zadužena za radne grupe

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Niš centar
Dva meseca za rad na strateškom planu grada; foto: Davorin Dinić

Da je privatna firma Centar za poslovnu i inovacionu podršku, koja je u vlasništvu nekadašnjeg potpredsednika niškog SNS-a Miloša Milovančevića, bila zadužena za kontaktiranje potencijalnih članova radnih grupa oko izrade Plana za razvoj Niša, kaže većnik za privredu i koordinator tela za izradu Plana Vladislav Marjanović. Milovančević je 2013. godine hapšen zbog malverzacija oko "Plana strategije razvoja Gradske opštine Crveni Krst", a pojedinci koji su u Nacrtu gradskog plana navedeni kao učesnici u izradi, nisu ni znali da su u radnoj grupi.

Mnoštvo komentara izazvale su informacije da više članova radnih grupa za izradu jednog od najznačajnijih dokumenata grada "Plana razvoja grada Niša za period 2021 - 2027", nisu dali pristanak da budu deo grupa, te da nisu ni učestvovali u njihovom radu.

Nakon teksta Južnih vesti, većnik Vladislav Marjanović kaže da je izrada Plana razvoja grada Niša, kao najznačajnijeg planskog dokumenta, kako ga naziva, kompleksan proces u kome se Koordinaciono telo za njegovu izradu suočavalo sa raznim ograničenjima. Oni koji su radili na njemu su, kako objašnjava, duži vremenski period izgarali su na ovom važnom poslu.

Ipak, taj vremenski period nije bio dug. Kompletan postupak izrade dokumenta počeo je 23. septembra kada je na Veću doneto rešenje, a više od mesec dana kasnije - 30. oktobra, formirano je Koordinaciono telo sa rokom da nacrt ovog dokumenta završi do kraja godine.

Ukupno dva meseca.

Marjanović objašnjava da projekat izrade ovog planskog dokumenta radi Centar za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije, uz podršku inicijative EIT Climate-KIC, koji u Srbiji implementiraju projekat "Budući gradovi jugositočne Evrope”, a sama izrada Plana razvoja Grada Niša je deo ovog projekta.

Za eksternog konsultanta za izradu projekta izabrana je firma Centar za poslovnu i inovacionu podršku (CPIP), u vlasništvu nekadašnje perjanice niškog SNS-a Miloša Milovančevića.

Konsultant izrađuje plan u saradnji sa 13 tematskih radnih grupa, kojima rukovode koordinatori radnih grupa. Svim radnim grupama i kompletnim procesom rukovodi Koordinacioni tim koga sačinjavaju predstavnici Gradskog Veća, predstavnici svih gradskih opština, predstavnici Univerziteta i predstavnici svih odborničkih grupa. Tematske radne grupe se sastoje od većeg broja najuticajnijih i najrelevantnijih stručnih ljudi iz oblasti, od kojih se očekuje da svojim entuzijazmom i kompetentnošću, postave osnovne konture strateških ciljeva i pravaca iz oblasti za koju su zaduženi. Članovi radnih grupa su iz tog razloga pažljivo birani od strane konsultanta, koordinatora i Koordinacionog tima - kaže Marjanović.

Za koordinatora radne grupe za kulturu i informisanje predložen je Perica Vasiljević, dekan Prirodno-matemetičkog fakulteta, čija je obaveza bila, kako objašnjava većnik, da koordinira sve članove radne grupe, a konsultant CPIP je kontaktirao sve potencijalne članove radne grupe - 2 puta mejlom, pokušavajući da organizuje onlajn radionicu zbog okolnosti pandemije, a u skladu sa preporukom Kriznog štaba.

Marjanović iznosi zamerke na one članove koji se nisu odazvali pozivima za sastanke i radionicu, iako, kako neki od njih tvrde, nisu ni bili obavešteni da su deo Radne grupe. Među njima je i urednica Južnih vesti, Gordana Bjeletić, kojoj se Marjanović direktno obratio. 490x370-800x600-Milos-Milovancevic.jpg Miloš Milovančević; foto JV arhiva

Na oba mejla se niste oglasili, niti imali želju da se interesujete o čemu se zapravo radi i ko Vas to uopšte i zbog čega kontaktira. Interesantna je činjenica da ste se posle ovakve početne višednevne nezainteresovanosti, naglo počeli interesovati za izradu Plana razvoja, koji je u završnoj fazi, na javnoj raspravi, ali još nije završen, pa će sve vreme trajanja javne rasprave biti predmet smislenih korekcija u svim njegovim segmentima. Iznenađuje me činjenica da neko sa takvim profesionalnim iskustvom ne želi da bude aktivan učesnik u izradi Plana i da svoj skromni doprinos njegovom formulisanju, a ima neodoljivu želju da kritikuje proces njegove izrade i kritike zasniva na polu-informacijama dobijenih iz neproverenih izvora - kaže većnik.

Bjeletić kaže da je ovakvo obraćanje Marjanovića za nju neočekivano, jer se juče u telefonskom razgovoru izvinio zbog situacije u koju su doveli nju, a kako se kasnije ispostavilo, i brojne druge navodne članove radnih grupa koje o članstvu niti je ko pitao, niti je njihovo mišljenje tražio. Podseća da informisanja ima samo u nazivu radne grupe, ne i u objavljenom Planu.

Plan se, kaže Marjanović, mora usvojiti do 31. decembra ove godine, pa ostaje otvoreno pitanje, kako su za izradu i usvajanje ovako značajnog dokumenta, predviđena tek dva meseca.

Javna rasprava o ovom dokumentu održava se od 14. do 17. decembra, objavljivanjem nacrta dokumenata na internetu, a svoje predloge, primedbe i sugestije, građani i drugi zainteresovani mogu poslati na mejl [email protected].

Nakon toga, izveštaj će biti predat Gradskom veću, a ono mora da ga usvoji do kraja godine.


Nekadašnji potpredsednik niškog SNS stoji iza Plana

Kakva je njihova uloga, koliko novca su dobili za izradu projekta i kako su nastali propusti u radu radnih grupa, pitanja su koja su poslata Milošu Milovančeviću, vlasniku firme Centar za poslovnu i inovacionu podršku.

Milovančevićeva firma i on lično se ovim bave poslednjih godina, a 2013. godine zajedno sa tadašnjom predsednicom Opštine Crveni Krst Lelicom Kostić i još 2 osobe bio osumnjičeni su da kroz nelegalne ugovore oštetili Opštinu Crveni Krst za 3,5 miliona dinara.

Kako je tada saopšteno iz policije sumnjalo se da je Kostićeva kao predsednica Opštine jula 2010. godine bez tendera sa Milovančevićevom agencijom "NLPRO", koja je sada ugašena, potpisala ugovor o izradi "Plana strategije razvoja Gradske opštine Crveni Krst".

Iako je obećao odgovor na pitanja upućena mejlom, do objave teksta Milovančević nije odgovorio.


Niška NVO uvrštena u spisak, ali nisu pozvani da daju doprinos

Od Milovančevića su Južne vesti tražile i spisak svih članova ukupno 13 radnih grupa, jer su brojne Nišlije kontaktirale medij da pitaju kako da provere da li su možda i oni članovi, a da nisu znali.

Na poziv Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte, pre više od mesec dana, za izradu Plana razvoja grada Niša prijavila se i nevladina organizacija Centar za integritet i to za jednu oblast - borbu protiv korupcije.

Kako kažu u ovoj NVO, njima je javljeno da je Centar uvršen u spisak organizacija koje će dati svoj doprinos na ovu temu kroz rad radnih tela, ali kako tvrde, od tada više nisu dobili nijednu informaciju povodom Plana.

Čitanjem ovog dokumenta vidimo najpre da od korupcije nema ni slova, vidimo da je Plan/Nacrt donet gotovo pa van očiju javnosti, ne znamo kada, ko, u kom svojstvu je radio na njegovoj izradi. O tome da javna rasprava traje samo 3 dana da ne govorim. Javna rasprava mora biti saglasna Odluci o javnoj raspravi grada Niša (ukoliko je Grad ima) odnosno Statutu, a ja nisam sigurna da je rok od tri dana igde naveden i opravdan. Bez 15 dana ozbiljna i odgovorna javna rasprava prosto ne može biti sprovedena - kaže Vesna Crnogorac iz Centra za integritet.

Kako dodaje, iznenađeni su žurbom, a o samom dokumentu kaže da obiluje uglavnom nejasnom statistikom bez jasne argumentacije šta dalje.

Zato, kako kaže, Centar u ovoj i ovakvoj javnoj raspravi ne može učestvovati, jer je integritet procesa izrade i donošenja ovako značajnog dokumenta za građane Niša narušen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Razbibriga

    20:44 // 16. 12. 2020.

    Jer, smo tako mogucnosti ! A, narod i njegove pare ? Ma, ko ih .... !

  • Jovan Milic

    17:41 // 16. 12. 2020.

    Profu su ladno uhvatili za krađu rada u časopisu a on nije hteo ni da ih udostoji odgovora.

    https://link.springer.com/article/10.1007/s11135-019-00937-y

    Kod ovog treba sigurno proveriti disertacije, ko zna šta je još radio i gde je krao. Bruka za niški univerzitet.

    • Borko

      19:12 // 16. 12. 2020.

      Treba pročitati i ovo, čisto istine radi, da bi se utvrdio red veličine:
      https://www.researchgate.net/profile/Milos_Milovancevic

  • Borko

    12:49 // 16. 12. 2020.

    "...pojedinci koji su u Nacrtu gradskog plana navedeni kao učesnici u izradi, nisu ni znali da su u radnoj grupi."
    Da su otvarali i čitali e-mejlove saznali bi da su pozvani da daju svoj doprinos u radnim grupama, pa su mogli tada to da prihvate ili odbiju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: