Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:43, 4. 10. 2021.

| Društvo

Firma koja upravlja hotelima na Staroj planini preuzela objekat na Oblačinskom jezeru i dala mu novi sjaj

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
hotel oblačinsko jezero
Kompleks dat na zakup "SP Resort-u" na pet godina; foto: T. R.

Pošto kompleks “Oblačinsko jezero” nije mogla sama da stavi na mapu privlačnih turističkih destinacija, Opština Merošina dala ga je u zakup preduzeću “SP Resort” u januaru 2020. na pet godina, po simboličnoj mesečnoj ceni od oko 11 hiljada dinara mesečno. Za sada je rekonstruisan hotel na priobalju, a direktor Ustanove za sport i turizam Dušan Vasković kaže da će biti uređen i ostatak kompleksa, te da će ponuda biti zasnovana na sportskom i rekreativnom turizmu.

Hotel koji se nalazi na nekoliko desetina metara od obale jezera više puta je u prošlosti renoviran, ali Vasković ističe da je on pre dolaska zakupca bio u dosta lošem stanju jer nije bilo ekonomski isplativo da on bude opštinski.

hotel oblačinsko jezero Objekat služio za proslave lokalnih političara i sportista; foto: D. V.Prosto nije moguće da kafana bude državna ili opštinska zato što se ljudi s vlasti odnose prema njoj kao da je njihova. Neke stranke koje su tu pravile proslave ponašale su se kao da je njihova kafana i do danas nisu platili račun. Spremali su im slave, proslave… Sve to o državnom trošku - kaže Vasković.

U takvim okolnostima nije bilo prostora za ulaganja, pa Vasković opisuje da je mala sala hotela ličila na ambar, da je prokišnjavala i da su radnici “SP Resort"-a izvukli iz nje miševe i druge mrtve životinje.

hotel oblačinsko jezero Deca se nekoliko sezona kupala u bazenu ispod dalekovoda; foto: D. V.U bazenu za decu koji je u vidu mini akva-parka pravljen ispod dalekovoda bez ikakve dozvole najmlađi su se kupali nekoliko godina i prava je sreća, kaže Vasković, što se niko nije povredio ili stradao.

Političari ovde više ne prave slavlja, a nema ni toliko lokalaca, ali je terasa hotela vikendom puna.

Lokalci su imali običaj da donesu zvučnike, puste muziku, naprave praktično privatnu žurku ovde i rasteraju sve goste. Pritom uvek slome nešto. Video-nadzor nije ni radio kako treba i to nije moglo ni da se naplati - navodi Vasković.

hotel oblačinsko jezero Sportski tereni čekaju rekonstrukciju; foto: T. R.Osim hotela kao glavnog objekta kompleksa površine od oko pet hektara, tu su i tereni za veliki i mali fudbal, rukomet, košarku, kao i četiri teniska terena.

Ideja je, kaže Vasković, da ponuda bude bazirana na sportskom i rekreativnom turizmu, ali dok se tereni ne renoviraju zakupac će ponudu bazirati na kuhinji.

Stalno pričamo o razvoju turizma i o tome kako imamo razne bisere, ali ne možemo da očekujemo da će gost da dođe ako nemaš šta da mu ponudiš. Prvo, ako nema gde da spava. Ovo su prvi i jedini smeštajni kapaciteti u čitavoj opštini. Ima još jedna privatna kafana koja ima smeštaj i to je sve. Ukupno 17 soba u čitavoj opštini - ističe Vasković.


Cena simbolična jer su ulaganja velika

hotel oblačinsko jezero Sala sada potpuno drugačije izgleda; foto: D. V.Firma koja upravlja hotelima na Staroj planini je na tenderu zakupila i objekat na Oblačini. Vasković objašnjava da je simbolična cena zakupa od oko 100 evra mesečno određena jer niko ne bi pristao na višu pošto kompleks zahteva ogromno ulaganje.

Svako ulaganje u lokal se odbija od kirije. Ovde je kirija ogromno ulaganje. Niko ne bi pristao ni na kakvo ulaganje da kirija košta više. Ovo je samo formalnost jer za revitalizaciju čitavog kompleksa, po mojoj gruboj proceni, minimalno ulaganje bi bilo par miliona - tvrdi Vasković.

Lokalna samouprava ne bi mogla da obezbedi taj novac, pa je “SP Resort-u” dala izvesnu autonomiju u uređenju kompleksa, a osim sportskih terena u planu je i uređenje plaža i bungalova.

"SP Resort" na Staroj planini posednjih godina brine o hotelima na Jabučkom ravništu, Babinom zubu, ali i o Planinarskom domu "Midžor".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Filozof

    16:09 // 4. 10. 2021.

    ... Babic vise nece letovati na Brionima i u Sopotu a Spanija Dariju vise videti nece.

  • Čudesni dribling

    15:09 // 4. 10. 2021.

    A, pivo 400 dindži!
    Gidra:"Pošto su vam kuvana jaja?!"
    Konobar:"10.000 dinara!"
    Gidra:"10 iljade vam m.j.i! Šurdo, idemo da spavamo u kamion!"

    • Smuk

      16:58 // 4. 10. 2021.

      @Čudesni... : Treba i 1.000 din da naplate jedno pivo... otrošili se ljudi.
      Renoviraj,asfaltiraj,kupi skup stan /zetu/, adaptiraj potkrovlje ,to neko mora i da plati a ko će drugi nego narod ! Ne znam kako to da nemaš ni trunke razumevanja.I ti si mi neki humanista...imaš razumevanja samo za narod a to je "odlika" mnogih koje je sâm narod izabrao i ne mešaj im se u "misiju"!Narod je zadovoljan.

  • Danilo Dimitrov

    14:10 // 4. 10. 2021.

    Pritom su postavili rampu i zabranjuju ljudima kretanje na JAVNOM lokalnom putu koji vodi do hotela. Takodje su mi rekli da je plaža pored jezera njihova(isto javni prostor) ali odatle ne isteruju za sada. Okupacija...

    • Sipke i stikle

      15:33 // 4. 10. 2021.

      Pa, pouceni rezultatom koriscenja dobra odlucili su tako. Koristiti neko dobro na tako bahat i sebican nacin da postaje potpuno neupotrebljivo je cist prostakluk. Nema zajednicko, samo privatno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: