Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:31, 30. 8. 2018.

| Društvo

Firma "nadzornik" u Grdelici bila na crnoj listi Svetske banke zbog korupcije

Autor:V. MilićIzvor:Danas, Južne vesti
zid
Zid se obrušio iako su svi znali da će to da se desi; foto: Čitalac

Američka firma Luj Beržer, koja je od 2011. godine angažovana za nadzor radova na deonici Koridora 10 na kojoj se sredinom avgusta obrušila potpora, bila je na crnoj listi Svetske banke zbog korupcije, piše Danas. Kako navode, 2015. je kompaniji Luj Beržer bilo zabranjeno da godinu dana učestvuje u projektima koje finansira ta banka, jer je utvrđeno da su predstavnici ove firme davali mito kako bi učestvovali u projektima.

Ova konsultantska kuća je, kako navode, u Srbiji od sedamdesetih godina, gde su radili projekte vredne oko milijardu evra. Osim Koridora 10, veći projekti na kojima su bili angažovani su rekonstrukcija mosta Sloboda i izgradnja mosta preko Ade.

Međutim, Svetska banka, čiji su eksperti takođe angažovani zbog ranijih padova kosina u Grdelici, stavila ih je na crnu listu, jer je utvrđeno da su davali mito političarima u Vijetnamu, kako bi realizovali dva projekta ove banke.


Problematičan i izvođač radova na spornoj deonici

Danas piše i da je španski Azvi, izvođač radova na deonici na kojoj je pala kosina, bio ranije angažovan u izgradnji Žeželjevog mosta u Novom Sadu. Ovaj posao Azvi je izgubio jer su probili rokove dve godine, uglavnom jer nisu plaćali na vreme podizvođačima. Kako je Ministarstvo podnelo prijave Sudu časti Inženjerske komore, među njima su i inženjeri Azvija jer, kako se navodi, nisu izvodili radove po glavnom projektu, već po izmenama koje nisu urađene u skladu sa zakonskim procedurama. Zbog zaobilaženja zakona prilikom čak 11 izmena projekta, odgovornost snose i Koridori Srbije, kao investitor na toj deonici. (/slika2)

Kako piše Danas, u prijavi Ministarstva traži se i odgovornost inženjera firme Luj Beržer koji je imao obavezu da upozori izvođača i investitora da se radovi izvode po projektu koji nije odobren od strane nadležnog organa i da naloži obustavu njihovog izvođenja.

Direktor Koridora Zoran Babić rekao je da se za nestabilnost kosine znalo se još na proleće, te je započeta gradnja galerije kao obezbeđenje od klizišta. Međutim, Babić je rekao da ih je priroda “pretekla”, te je napravila štetu od 7 miliona evra. Uprkos tome što se već znalo za slabost potpore mesecima unazad, iz Koridora i Ministarstva nakon pada nisu obelodanili odgovorne, govoreći da se istražuje ko je krivac.

Podsetimo, potpora duža od 700 m se obrušavala dva dana od 19. avgusta, a kako smatraju stručnjaci od početka je građena pogrešno, te neki od građevinskih inženjera očekuju nova rušenja na Koridoru 10.

Nakon klizanja zida u martu ove godine, angažovan je ekspertski tim Svetske banke za nadzor radova na potporama i klizištima na Koridoru 10, ali se ova nezgoda i posle toga ponovila. Međutim, ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović trvrdi da će, pored odgovornosti i poštovanja poslednjeg roka za završetak Koridora 10 koji je najavljen za kraj 2018, insistirati i na bezbednosti dugo iščekivanog auto-puta.

Bivši ministar infrastrukture Velimir Ilić kaže da su za pad potpore krivi i Koridori i Ministarstvo i najavljuje krivične prijave protiv predsenika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • petar

    13:49 // 31. 8. 2018.

    Prijatelji G.Mihajlovic i nasih vajnih studenata sa belo svedskih coledza.Mrku i elitu Srbije unisti Mihajlovica i drustvo joj.Zna li ona kako se dobijaju i oduzimaju licence,kome i kad?

  • Tivat

    07:33 // 31. 8. 2018.

    U Banana drzavama,provizorijumima,sve moze!Korumpirani u sredjenim drustvima su na stubu srama i ne mogu da posluju!

  • minimalac

    04:56 // 31. 8. 2018.

    Ja ne znam strance koji rade u Srbiji, a da ne muljaju...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: