Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 3. 9. 2020.

| Društvo

Fondacija "Alek Kavčić" donirala 3 računara i štampač školi u Tularu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
kavcic tulare foto fondacija
Stigli računari; foto: Fondaicja

Osnovna škola “Vladimir Bukulić” u Tularu kod Medveđe, “bogatija” je za 3 računara koje im je donirala Fondacija “Alek Kavčić”. Kako kaže Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije, školu pohađa 20 đaka, pa će tako svako moći da radi na računaru, a štampač će koristiti za štampanje udžbenika kada oni postanu besplatni i dostupni na internetu, što je glavni projekat Fondacije.

Kavčić je posetio školu u Tularu i odneo simboličnu donaciju, a kako kaže, ideja da se pomogne đacima ove škole nastala je u razgovoru sa jednim od njihovih nastavnika koji je rekao da mnogi ne mogu da prate nastavu na daljinu, jer nemaju ni računare, ni mobilne telefone.

U razgovoru sa njim sam shvatio da deca u toj školi nemaju uslova da prate školu na daljinu. 50% njih nema čak ni udžbenike. Jednostavno roditelji nisu u stanju da kupe udžbenike - kaže Kavčić.

Odlučeno je da se školi “Vladimir Bukulić” doniraju računari i štampač.

Što je najbitnije - štampač. Pa da mogu, u trenutku kada udžbenici budu besplatni i dostupni na internetu, sami da ih štampaju. 3 računara, mali broj, ali je i škola mala - 20 đaka. Za sve razrede osnovne škole, 3 đaka maksimum po razredu i onda svi imaju računar - kaže Kavčić.

Ovo je, kako kaže, prva škola iz ruralnog područja kojoj Fondacija pomaže. Do sada su računari donirani Matematičkoj gimnaziji svake godine.

A onda one prošlogodišnje zajednički doniramo školama u Srbiji. Da bi to imalo nekog smisla želimo da se donaciji priključe đaci Gimnazije i da doniraju svoje vreme i rad tako što će osnovcima predavati informatiku i računare bar nedelju dana. Ti računari su išli širom Srbije, ali do sada ne i u ruralna područja - kaže Kavčić.


Glavni cilj besplatni udžbenici za sve đake

kavcic tulare2 foto Fondacija Konačni cilj - besplatni udžbenici za sve; foto: FondacijaAleksandar Kavčić je profesor koji godinama radi u Americi, nekada đak Matematičke gimnazije u Beogradu. Za sebe kaže da pola godine provodi u Srbiji, a drugu polovinu u Srbiji, pa je zato i pokrenuta Fondacija koja bi trebalo da pomaže obrazovanju i đacima.

Pojašnjava da ideja nije bila da se favorizuju pojedinci, nego da se pomogne svim đacima u obrazovnom sistemu.

Došli smo do zaključka da bi to bio program besplatnih udžbenika. Da se tome posvetimo kako bi udžbenici bili dostupni na internetu i dostupni svima. To je projekat koji sa moralnog stanovišta vrlo prihvatljiv, jer u Srbiji udžbenici nisu besplatni. Sistem je nakaradan, jer je ova vlast dozvolila upliv stranih izdavačkih kuća koje krupnim kapitalom i koruptivnim marketinškim metodama osvajaju tržište i udžbenici postaju još skuplji - priča Kavčić.

U cenu knjige je, kako kaže, ugrađen profit stranaca i korupcija, jer ti isti stranci idu po školama i kupuju direktore i nastavnike poklanjanjem laptopova, tableta, letovanja i putovanja u inostranstvo.

Na kraju sve to plaća roditelj dece u Srbiji, iako država ima Zavod za udžbenike koji sve te udžbenike ima i treba ih samo prodavati po pristojnim cenama. Sve je to već poreski obveznik jednom i platio, a sada neka strana firma to ponovo naplaćuje roditeljima. To je jedan vrtlog korupcije - pojašnjava Kavčić.

Zato je Fondacija angažovala autore koji pišu udžbenike, ali će ti udžbenici biti dostupni na internetu i biće besplatni.

Svako ko vidi udžbenik na internetu može da ga odštampa. U fotokopirnici bi njegovo štampanje koštalo 150 dinara, a taj isti udžbenik u knjižari bi koštao 1.200 dinara. Svi udžbenici Fondacije proći će kroz proceduru odobravanja kao i svaki udžbenik koji je odobren u državnom prosvetnom sistemu - kaže Kavčić.

To je proces koji traje i koji će, pojašnjava osnivač Fondacije, trajati možda i više od godinu dana, ali će na kraju cilj biti ispunjen i udžbenici će biti besplatni za sve.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: