Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 29. 11. 2023.

| Društvo

Fondacija princeze Karađorđević opet donirala pokretni mamograf Nišu

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
11 8F2A9678m
Nakon 13 godina mamograf prestao sa radom, Fondacija princeze Katarine obezbedila novi; foto: Fondacija Nj.K.V. Princeze Katarine

Nakon 13 godina svakodnevne upotrebe pokretni mamograf koji je Niš dobio donacijom Fondacije princeze Katarine Karađorđević, od maja prošle godine više nije mogao da se koristi, pa su obezbedili novi vredan više od 200.000 dolara i uručili ga niškom Kliničkom centru, a uskoro bi trebalo da bude dostupan pacijentkinjama.

8F2A9695m Nakon 13 godina mamograf prestao sa radom, Fondacija princeze Katarine obezbedila novi; foto: Fondacija Nj.K.V. Princeze Katarine Niš ponovo ima mobilni mamograf, zahvaljujući novoj donaciji ovog aparata, koji su juče uručili prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Univerzitetskom kliničkom centru.

Isti aparat je Fondacija već donirala u junu 2009. godine, bio je to prvi mobilni digitalni mamograf na Balkanu, zahvaljujući Fondaciji Stavros Niarhos, ali kažu da je do maja 2022. godine na njemu pregledano više od 160.000 žena i mnoge su spašene uz pomoć ranog otkrivanja promena, te više nije mogao da se koristi.

Kao rezultat 13 godina skoro svakodnevne upotrebe ove jedinice za digitalnu mamografiju, aparat nije više mogao da obavlja svoju funkciju, uprkos naporima Fondacije da ga popravi. Sada će novi uređaj koji je uspešno postavljen u mamografsku radnu stanicu u kamionu, koje je ranije donirala Fondacija Stavros Niarhos, nastaviti da stiže i do najudaljenijih sela kako bi žene mogle da urade preventivne preglede - navode iz Fondacije.

10 8F2A9947m Nakon 13 godina mamograf prestao sa radom, Fondacija princeze Katarine obezbedila novi; foto: Fondacija Nj.K.V. Princeze Katarine Pacijentkinje u Nišu i na čitavom jugu tako opet imaju na raspolaganju pokretni mamograf, koji je isporučen juče ispred Belog dvora u Beogradu, a kažu da je ukupna vrednost ove donacije veća od 22.400.000 dinara, odnosno 210.000 dolara.

Nabavka ove medicinske opreme ključne za spasavanje života, obezbeđena je velikodušnošću gospodina Ričarda Jankova, izvršnog direktora, i njegove neprofitne organizacije "Upward Bound Youth" iz Ohaja, koji su prepoznali veliki značaj napora Princeze i njene Fondacije da podrže zdravstveni sistem Srbije - dodaju u saopštenju.

Princeza Katarina je rekla da je bila veoma zabrinuta kada je čula da mobilni mamograf koji su donirali 2009. godine više ne radi, ali da je sada presrećna što su uspeli da obezbede novi za Niš i jug Srbije.

8 8F2A0044m Nakon 13 godina mamograf prestao sa radom, Fondacija princeze Katarine obezbedila novi; foto: Fondacija Nj.K.V. Princeze Katarine Istakla je da zna koliko je ovaj aparat važan za doprinos očuvanju zdravlja žena, ali i osećaj mira i spokoja, kako za pregledane žene, tako i za njihove porodice i voljene osobe.

Narod Srbije ima jednu veoma dobru izreku – "bolje sprečiti nego lečiti" i ja se sa njom u potpunosti slažem. Prevencija je od najvećeg značaja jer kada se rak dojke otkrije rano, na vreme, može da se efikasno leči, uz velike šanse za dobar ishod bolesti. Imamo sjajne lekare, ali moramo i sami da im pomognemo, tako što ćemo biti odgovorni za svoje zdravlje. Veoma je važno što ova jedinica može da stigne i do najudaljenijih mesta. Na taj način, ne čekamo da žene same dođu na pregled, već pregled donosimo njima. Oduševljena sam jer je prva mobilna mamografska jedinica ponovo u funkciji, osposobljena da nastavi sa svojom važnom misijom, za dobrobit pacijenata i medicinskih radnika - izjavila je princeza Katarina.

Uručenju donacije prisustvovala je i ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je uručila zahvalnicu princezi i u njoj istakla da je njena Fondacija primer odgovornog odnosa Kraljevske porodice prema građanima Srbije i primer delatne ljubavi, uvažavanja njihovih potreba i pružanja pomoći onima koja je najpotrebnija.

V. d. direktora UKC Niš Zoran Perišić je istakao da se vrednost ove donacije meri i brojem spašenih života. 2 8F2A9930m Nakon 13 godina mamograf prestao sa radom, Fondacija princeze Katarine obezbedila novi; foto: Fondacija Nj.K.V. Princeze Katarine

Zahvaljujući ovoj zaista značajnoj i vrednoj donaciji novog aparata, Centar za radiologiju naše zdravstvene ustanove, ka kojoj gravitira skoro 2,5 miliona stanovnika iz čitavog regiona, svakako će moći nesmetano da nastavi sa obavljanjem redovnog skrining programa, čime će sve naše pacijentkinje imati mogućnost da dobiju jednu od danas najbitnijih dijagnostičkih procedura za rano otkrivanje karcinoma dojke, i to na vrhunskom nivou - istakao je Perišić.

I gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je prisustvovala uručenju donacije, a kako je napisala na svojoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku, ovaj kamion sa najsavremenijom opremom za dijagnostiku karcinoma dojke će od ponedeljka stići u ove krajeve i biti na raspolaganju pacijentkinjama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    17:24 // 29. 11. 2023.

    Zašto stoji u krugu starog kliničkog autobus mamograf i zašto se ne koristi?
    Gde je moj komentar?

  • Gde je Perisic na sliku? Drugi klan

    15:54 // 29. 11. 2023.

    Hvala Kraljici sto je obezbedila donaciju za Nis.Sliku bi trebalo da vidi Beograd,da se uveri da je Perisic naneo zlo SNS i grad.Dragani Sotir.

    • Clan od 2013 sa celom porodicom

      16:34 // 29. 11. 2023.

      Stvarno veliki bezobrazluk i nekultura.Kraljica donela donaciji njega nema na sliku.Neka kaze sta ima i sto radi protiv Gradonacelnice.Ne zanima ga.

  • Ставра

    14:36 // 29. 11. 2023.

    Како Периша са Добрујевку, кад је окривио за криминал. Да ли ће камион да вози његов шурак ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: