Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:22, 6. 6. 2013.

| Društvo

Forenzički testovi na drogu u školama

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
490x370-ucitelj-tasa.jpg
OŠ "Učitelj Tasa"; foto: uciteljtasa.edu.rs

Analize kojima se utvrđuje da li u prostoru niških škola ima tragova bilo kakvih narkotika juče su započete i u osnovnim školama.

Nakon što je tokom projekta "Niške škole bez droge - sigurno mesto za đake", koji je započet pre 2 godine, testiran prostor u srednjim školama, provera je juče urađena i u OŠ "Učitelj Tasa".

- Treba delovati preventivno. Ako postoji i najmanja opasnost da u školama postoje nedozvoljene supstance treba upozoriti roditelje i preduzeti dalje akcije - rekao je direktor OŠ "Učitelj Tasa" Miodrag Pejić.

Da li je i u kojim školama bilo droge biće objavljeno tek kada se projekat završi. U onima gde je pronađena, o tome će biti obavešteni roditelji đaka.

- Roditeljima ćemo saopštiti samo koje su vrste droga pronađene u školi, a oni koji budu posumnjali u svoju decu moći će da nam se obrate i dobiju materijal kojim bi ih sami testirali - kaže Aleksandra Stojković Dikić iz Savetovališta za mlade niškog Doma zdravlja.

Ona objašnjava da se na drogu u ovom projektu ne testiraju đaci, već prostor - učionice, fiskulturne sale, toaleti, hodnici, kvake, pa čak i delovi dvorišta.

Koliko će škola biti provereno i kojom brzinom će to biti učinjeno zavisiće od sponzora i donacija kojima se finansira oprema.

Forenzičke kofere donirale su opštine, a sada ovom projektu pomaže nekoliko kompanija nabavljanjem takozvanih "clean-testova". Njima je moguće utvrditi prisustvo i najmanjih ostataka narkotika u materijalima i urinu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ana Mitkovic

    19:47 // 10. 6. 2014.

    Da u prsvu ste ali trebalo je to i pre da se radi !!!

  • Milivoj

    01:39 // 7. 6. 2013.

    Odlična stvar! Potrebni su droga testovi i u javnim preduzećima, žandarmeriji, sudu i na fakultetima! Hitno! Čudo će tu da se otkrije verujte mi!

  • marko markovic

    14:34 // 6. 6. 2013.

    Podržavam u potpunosti mada je to trebalo i mnogo pre da se radi...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: