Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:42, 11. 5. 2023.

| Društvo

Formiran Savet za bezbednost u Nišu, građani mogu da se obrate za pomoć na tri SOS telefona

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
gradska kuca, gradonacelnica
Otvorene SOS telefoni Sigurne kuće i Doma zdravlja; foto: S. V.

Grad Niš formirao je Savet za bezbednost i posebno telo unutar njega za smanjenje nasilja u osnovnim i srednjim školama. Svim Nišlijama kojima je potrebna psihosocijana podrška i savetovanje, sada su dostupni telefoni Sigurne kuće i Doma zdravlja.

Istog dana kada su Južne vesti objavile tekst o formiranju Saveta za bezbednost desila se promena - Grad je otvorio tri telefonske linije na koja građani mogu da se jave i dobiju saveti i podršku.

SOS telefon pri Sigurnoj kući u Nišu, dostupan je svakog dana od 8 do 20 sati, za besplatnu psihosocijalnu podršku i savetovanje svih gađana, ali posebno dece, roditelja i zaposlenih u prosveti. Oni se mogu javiti na telefon 063/233-85-90.

Dom zdravlja u Nišu pružaće roditeljima i deci svaki vid savetovanja i podrške, vezano za strahove koji su posledica tragičnih događaja u Srbiji, svakog radnog dana od 9 do 20 sati na dva telefonska broja. Za decu školskog uzrasta otvoreni su telefoni Savetovališta za mlade i oni se mogu javiti na broj 018/503 696, dok će deci predškolskog uzrasta podršku pružati Razvojno savetovalište i oni im se mogu obratiti putem telefona 018/503 579.

Savet za bezbednost sastoji se od 25 članova koji su predstavnici državnih i gradskih institucija, a na čelu je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Savet čine i lokalni Ombudsman grada Niša, predstavnici policije, BIA, ustanova socijalne zaštite, gradski većnici za obrazovanje i za vanredne situacije, predstavnici republičke i gradske prosvetne inspekcije, predstavnici Školske uprave u Nišu, Aktiva osnovnih i srednjih škola, Učeničkog parlamenta, predškolske ustanove kao i Saveta roditelja - naveli su iz Grada.

Ipak i dalje se čeka Savetovalište za decu žrtve nasilja, čije su otvaranje izglasali odbornici niške Skupštine na sednici u septembru. U donetoj Odluci navedeno je da će Savetovalište za decu žrtve nasilja pružati terapeutski rad deci koja su prošla različite oblike nasilja, uključujući i roditelje u tretman dece, kroz psiho-edukaciju i savetovanje, kao i organizovanje preventivnih aktivnosti za sprečavanje nasilja nad decom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Бата Рака из Ниш

    14:11 // 11. 5. 2023.

    Касно је за СОС у оволиком СОСУ!

    • Smuk II

      17:49 // 12. 5. 2023.

      @Бата Рака из Ниш : Da l' zakasniše i za Lalu? Tj. "oni" što su zaštićeni k'o beli medvedi i još poneki iz vladu ?

  • dr Jakov Zlatar

    14:07 // 11. 5. 2023.

    Još jedno telo,koje će da služi za zbrinjavanje kadrova,odnosno za zamajavanje naroda.Ono neće moći da donosi obavezujuće odluke,niti će imati instrumente, odnosno sredstva prinude za njihovo izvršenje.Samo džabe da primaju dnevnice.Isto je i kod Saveta za bezbednost saobraćaja.nekoliko ljudi,zaposleni u Gradskoj upravi, su članovi koji prime,na ime članstva po 30.000 din,a sednica nema.

  • penzionerka

    13:19 // 11. 5. 2023.

    Gospodo, otklanjajte uzroke.Ovo su samo posledice.

    • Var tehnolog

      18:49 // 11. 5. 2023.

      Na koju gospodu mislite ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: