Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 1. 4. 2020.

| Društvo

Formiran krizni štab upravnika zgrada, dezinfekcija i briga o starijima prioriteti

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne evsti
zgrada niš
I upravnici imaju krizni štab; Foto: Vanja Keser

Stanari plaćaju dezinfekciju zgrada usled epidemije korona virusa, a uskoro bi tu brigu trebalo da preuzme Grad Niš, najavljuju iz tek formiranog kriznog štaba upravnika zgrada. Kažu da je briga o starijima koji ne mogu da izlaze prioritet, žale se što radnici EPS-a ne očitavaju struju nego i to moraju da rade sami stanari.

U gotovo svim zgradama istaknuta su uputstva i naredbe za brigu o higijeni prostora. Ljudi u zgradama imaju veće izazove da se zaštite od zaraze zbog zajedničkog prostora i predmeta kao što su vrata, lift ili gelenderi.

Pojačanu brigu o pandemiji pokazali su i upravnici zgrada, pa su ovih dana formirali krizni štab od 15 članova i pokrivaju oko 800 zgrada u Nišu. zgrada unutra Stanari pomažu starijima; Foto: JV

Slobodan Jakovljević iz ovog štaba kaže da su dezinfekcija i čišćenje zgrada prioriteti, kao i briga o onima koji ne mogu da izlaze - stariji od 65 godina.

Već smo imali sastanak sa Kriznim štabom grada Niša. Trebalo bi da bude doneta odluka da Grad radi dezinfekciju svih zgrada. Trenutno sami stanari plaćaju i angažuju firme za dezinfekciju. To sada traje 4-5 sati i poželjno je jednom nedeljno da se uradi, zavisi od mogućnosti zgrade - rekao je Jakovljević.

zgrada obaveštenje Uputstva i naredbe; Foto: JVZa samo čišćenje zgrada Jakovljević kaže da imaju problem, jer mnoge firme koje se time bave ne mogu da obezbede prevoz radnicima.

Kako objašnjava Jakovljević, upravnici i stanari pomažu starijim sugrađanima koje nema ko da obiđe i povezuju ih sa volonterima opština.

Ali, u 90% zgrada stanari brinu sami o svojim komšijama. Solidarnost je uveliko na delu, briga o starijim komšijama, a eventualno ako u nekoj zgradi nema ko, onda to preuzima Opština - napominje Jakovljević.

Ovaj upravnik pita i zašto radnici EPS-a ne ulaze u zgrade da očitaju struju, nego to stanari moraju sami da organizuju i šalju sami stanje na strujomerima.

To bi u ovoj situaciji trebalo da bude nedopustivo, koji je to problem? Živi se u zgradi, kreće se, zašto je njima problem da uđu i očitaju brojilo? Imate starijih ljudi, ko će njima da očita, moraju da mole komšije. Pa ovi koje nema ko da obiđe, zar treba volonteri i struju da čitaju - pita Jakovljević.

Dodaje da će upravnici pomoći kome je potrebno, ali negoduje što radnici EPS-a to više ne rade.

Samo treba da uđu u prizemlje i očitaju, imaju lampice, neki i slikaju, ne mora ništa da dodiruju. Tu imamo primedbu - navodi Jakovljević.

Za probleme stanara kaže da su upravnici otvoreni kao i do sada.

Podsetimo, stariji od 65 ne mogu izlaziti iz svojih domova, po naredbi Vlade Srbije.

Sve o korona virusu na jugu Srbije, možete čitati ovde.

zgrade Upravnici na raspolaganju; Foto: JV

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vojkan

    19:41 // 29. 4. 2020.

    Kod nas postoje mnoge agencije koje se bave odrzavanjem higijene kao sto je Invekta treba ih angazovati jer znaju posao.

  • Jordan Crnotravac

    11:12 // 2. 4. 2020.

    Vi, koji napisaste, Upravnik trebalo bi da znate. gde se i kako podnosi prijava protiv Upravnika. Nezakonito pranje novca, samoodrđivanje plate, samopostavljanje bez kvoruma... I današnja mora. Ako Upravnici dobijaju sredstav za dezinfekciju a nekoriste ih, šta onda, to je ćar.16 dana samujem, niko mi se pred vratima nije pojavio. Poprskam sirćetom jer nema alkohol i to je to. Da nije volontera,

  • Mara

    20:28 // 1. 4. 2020.

    Ništa nisu bolji ni upravnici svojih zgrada u mojoj zgradi i domar i blagajnica ne izlaze iz stanova osim kad imaju da vide šta se gde radi i da se šunjaju po hodnicima nežnam što ih uopšte plaćamo. UPRAVNICA ZGRADE RADI SAMA SVE.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: