Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:33, 29. 10. 2020.

| Društvo

Formirani timovi za kontrolu epidemioloških mera u Toplici, kazne i do 500.000 dinara

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Prokuplje
Od danas kreće jača kontrola poštovanja preventivnih mera u Toplici; Foto: Lj. M.

Kontrola poštovanja radnog vremena, nošenja zaštitnih maski, da li je obezbeđena distanca od 2 metra, sredstva za dezinfekciju ruku, kao i da li se poštuje propisana mera broja ljudi u zatvorenom, kontrolisaće posebni timovi sastavljeni od predstavnika sanitarne, tržišne, veterinarske, poreske, inspekcije rada i lokalnih komunalnih inspekcija. Kazne za nepravilnosti i nepoštovanje tih mera su do 500.000 za pravno lice, odnosno do 150.000 dinara za odgovorno lice.

Prema rečima načelnika Topličkog okruga Zlatana Miljkovića formirana su 4 tima, od toga 2 u Prokuplju i po jedan u Blacu i Kuršumliji, dok će inspekcijski nadzor u Žitorađi biti poveren timovina iz Prokuplja.

Formirani timovi inspektora će pored svojih redovnih kontrola i poslova koje obavljaju nad privrednim subjektima posebnu pažnju obratiti na mere koje se tiču suzbijanja širenja virusa korona. Inspekcijske službe su dobile upitnik koji popunjavaju pre redovne kontrole i gde će zabeležiti uočene nepravilnosti u poštovanju epidemioloških mera, a zatim će sanitarna inspekcija koja je jedina nadležna za kažnjavanje napisati odgovarajuću prekršajnu prijavu ukoliko se te mere ne poštuju – kaže Miljković.

Dodaje da će, osim redovnih kontrola, inspekcijske službe na nivou Toplice pojačati nadzor i van radnog vremena, da će biti aktivni 24 sata, a posebnu pažnju će obratiti na nepoštovanje mera u većim ugostiteljskim objektima kao što su restorani, kafići, diskoteke. Zlatan Miljković Načelnik Topličkog okruga, Zlatan Miljković najavio pooštrene mere; Foto: Lj. M.

U dogovoru sa predsednicima svih opština i konsultacija sa Kriznim štabovima napravili smo spisak rizičnih subjekata koji će biti prioriteti tokom kontrole. Osim ugostiteljskih objekata, posebna pažnja i kontrola će biti na većim okupljanjima ljudi, kao što su koncerti ili pijace i vašari, zatim sportske manifestacije kao i sredstva javnog saobraćaja – dodaje Miljković.

Pojačane mere inspekcijskih službi počeće već od danas, formirani timovi će raditi 24 sata i tokom vikenda, kontrolisaće se svaki prostor gde se okupljaju ljudi, a po potrebi asistiraće i policija tokom tih kontrola.

Inače, od opština Topličkog okruga jedino je u Prokuplju pre deset dana uvedena vanredna situacija i propisane mere u kojima se između ostalog ograničava rad ugostiteljskih objekata do 21 u zatvorenom odnosno 23 sata na otvorenom prostoru, dok se u ostalim opštinama primenjuju mere koje su propisane na nivou čitave Srbije.

Prema poslednjim zvaničnim podacima iz prokupačke Opšte bolnice koja pokriva sve topličke opštine, u ovoj ustanovi je 12 pacijenata sa simptomima od kojih je 5 pozitivno na koronu, dok su ostali sa upalom pluća i srednje teškom kliničkom slikom.

Na kiseoničkoj potpori u Infektivnom odeljenju trenutno je 7 pacijenata, dok su u međuvremenu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja 2 pacijenta poslata na dalje lečenje u niški Klinički centar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovana

    11:21 // 30. 10. 2020.

    Podrzavam donete mere, svi trebamo biti odgovorni prema sebi i drugima, jer kad stitimo sebe stitimo i druge.

  • Laki

    11:45 // 29. 10. 2020.

    Inspektor rada vidi a sanitarni na njehovu reč piše prijavu.
    Biće interesantno videti to na sudu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: