Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:03, 23. 12. 2013.

| Društvo

Formirano udruženje kozara sa juga Srbije

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Jugmedia.info
koze.jpg
Udruženje za bolje uslove, foto: wikimedia.org (Mats Lindh)

Nepostojanje organizovanog otkupa kozjeg mleka glavni je problem kozara sa juga Srbije, zaključili su stočari iz Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

Osnivanjem udruženja stočari se nadaju da će promeniti dosadašnju praksu kojom su, kako kažu, bili prepušteni na milost i nemilost “švercerima”.

Naime, kako su objasnili, na jugu Srbije samo jedna mlekara otkupljuje kozije mleko, a ona se nalazi u selu Rinj kod Bele Palanke. Zbog ovakve situacije stočari svoje proizvode prodaju, kako kažu, uz ucenu.

- Ucenjuje nas prilikom otkupa ko kako stigne. Kada prodajemo mleko na pijaci dobijamo za njega 80 do 100 dinara za litar, a kada neko pristane da nam otkupi veću količinu ne daje nam ni 30 dinara - rekao je Anđelko Ilić, kozar iz Mramora.

Formiranju novog udruženja prisustvovao je i Nenad Terzić iz Ministarstva poljoprivrede koji je obećao konkretnu pomoć oko povećanja broja grla i nabavke opreme za skladištenje i preradu mleka.

Prema poslednjem popisu u Srbiji ima 235.000 koza, od kojih je nešto više 3.000 umatičenih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • 10.000€ po radniku

    12:51 // 23. 12. 2013.

    Zato se prave zadruge.Agencija za razvoj poljoprivrede napravi ceo projekat.50% daju kozari i 50% država bezpovratni kredit.Neka je 100 koza po farmi,za 300.000 koza to je najmanje 3.000 farmi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: