Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 19. 10. 2021.

| Društvo

Foto-kolonija “Foto Istok - Foto Zapad” do petka u Nišu

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Foto-kolonija Niš
Učesnici će kroz fotografisanje Niša i okoline učiti osnove fotografije; foto: Privatna arhiva

Kako bi se razbile predrasude prema ljudima iz zemalja Bliskog istoka, a sa druge strane i migrantima približila naša kultura i istorija, 8 migranata iz prihvatnog centra u Preševu i 8 studenata departmana za novinarstvo i komunikologuju Filozofskog fakulteta u Nišu učestvovaće do petka, 22. oktobra, u foto-koloniji Medijskog istraživačkog centra. Oni će, prema rečima organizatora Saše Đorđevića, narednih nekoliko dana provoditi zajedno, obilaziti lokacije u Nišu i okolini i naučiti osnove fotografije.

Osim što će imati priliku da kroz druženje uče o fotografiji, kaže Đorđević, ideja je da se učesnici upoznaju i sa kulturološkim sličnostima i različitostima.

Fotografija postaje sve jači medijski alat pomoću koga se prenose informacije, podiže svest, sve je intenzivnija njena upotreba, pogotovo sa pojavom društvenih mreža. Radimo sa njima da bi naučili osnove fotografije, jer sve što fotografija može - može samo dobra fotografija. Ideja je da se razbiju predrasude, da bi pre svega studenti upoznali kulturu ljudi iz zemalja Bliskog istoka, jer smo u radu videli da kod mladih postoji odbojnost prema toj populaciji. A sa druge strane, želimo da migrantima približimo našu istoriju i kulturu jer često provedu vreme zaglavljeni u Srbiji između Evrope i zemlje odakle su - kaže Đorđević.

Foto-kolonija Niš Na koloniji učestvuje 8 migranata i 8 studenata novinarstva i komunikologije; foto: Privatna arhiva Na prvoj radionici, koja je pod mentorstvom Đorđevića i Jelene Đukić Pejić održana juče, učesnici su fotografisali centar Niša.

Pokazivali smo im kako fotografisati ljude, odnos arhitekture i ljude, urbanu street fotografiju. Neće imati zadate teme, ali imaju zadate lokalitete - kaže Đorđević.

U narednih nekoliko dana, oni će fotografisati i Nišku Banju, Čegar, Sićevo, Ćele kulu, Tvrđavu, Bubanj, muzeje, a nakon pet dana rada će biti organizovana izložba “Foto Istok - Foto Zapad” sa najboljim fotografijama koje su nastale tokom kolonije.

Projekat “Foto Istok - Foto Zapad” Medijskog istraživačkog centra podržala je organizacija IOM (International Organization for Migration).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: