Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:26, 18. 4. 2011.

| Društvo

Foto-razglednica Grdelice

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

GRDELICA – Grdelica je varošica u opštini Leskovac u kojoj, prema popisu iz 2002. godine, živi 2383 stanovnika, a prema popisu iz 1991. godine, živeo je 2431 stanovnik.

Do 1965. godine ovo mesto je bilo sedište Opštine Grdelica, koju su činila sledeća mesta: Bistrica, Bićevica, Bojšina, Bričevlje, Crveni Breg, Dedina Bara, Dobrotin, Donji Bunibrod, Gornji Bunibrod, Graovo, Grdelica Selo, Grdelica Varošica, Guberevac (tada pod zvaničnim imenom Guberevce), Koraćevac, Kovačeva Bara, Kozare, Krpejce (tada pod zvaničnim imenom Krpejice), Ličin Dol, Mala Grabovnica, Mala Kopašnica, Mrkovica, Nesvrta, Predejane Selo, Predejane Varošica, Slatina, Suševlje, Tulovo, Tupalovce, Velika Grabovnica, Velika Sejanica, Vilje Kolo, Zagužane, Zoljevo i Žižavica.

Posle ukidanja opštine, područje bivše Opštine Grdelica je u celini je ušlo u sastav leskovačke opštine.

Ime Grdelica najverovatnije je naastalo od toponima Grad Jelica, koji označava naselje na brdu iznad današnje varošice, a ostaci tog utvrđenja vidljivi su i danas, dok se mesto Grdelica prostire na nadmorskoj visini od 363 metra.

Prema istorijskim istraživanjima, Grdelica je u sastavu srpske države najverovatnije od vremena Stefana Nemanje, koji je taj kraj dobio od Vizantije, a posle dugog perioda turske uprave ulazi u sastav srpske države nakon oslobođenja 1877. godine.
Između dva svetska rata Grdelica je značajno sedište teksište industrije i poljoprivrede i od 1965. godine, gubitkom statusa opštine, doživljava ekonomsko i kulturno zaostajanje.

Grdelica se nalazi na desnoj obali reke Južne Morave i predstavlja završetak leskovačke kotline i početak Grdeličke klisure, a bilo je omiljeno izletište Leskovčana.

Do kraja osamedesetih godina 20. veka srž privrednog razvoja činili su Tekstilna industrija “TIG”, “Danilo Bošković”, Zemljoradnička zadruga “Grdelica”, “Rad” i drugi manji kolektivi, ali je propadanjem društvenih preduzeća radno aktivno stanovništvo moralo da traži bilo kakvu zaradu na raznim terenskim poslovima, najčešće u građevinarstvu.

Kulturna dešavanja u Grdelici organizuje Dom kulture, a među poznatijim priredbama su “Kulturno leto” i “Regata na Moravi”, dok se sportski život odvija zahvaljujući FK “Jedinstvo”, KK “Danilo Bošković”, šahovskom klubu, a pažnju privlači i letnji turnir u malom fudbalu.

Pored ovog mesta prolazi železnička pruga koja ga povezuje sa drugim krajevima. Najtragičniji dan u novijoj istoriji je 12. aprila 1999. godine kada je NATO avijacija pogodila međunarodni voz na samom ulazu u Grdeličku klusuru, nedaleko od same Grdelice.

Grdelica ima osnovnu i srednju školu, Dom zdravlja, crkvu, a u centru mesta nalazi se i zgrada Mesne zajednice. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: