Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:29, 10. 7. 2015.

| Društvo

Francuski biciklista na solarnoj trci "punio baterije" u Nišu

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Bicikl-solarna-energija
Bicikle na ovoj trci takmičari prave sami; foto: JV

Avanturista Arno Liegeon iz Francuske je na 7.000 kilometara dugoj trci biciklima na solarni pogon od Milana do Turske i nazad proveo noć i okrepio se u Nišu.

Aleksandar-Arno Arno Liegeon kratko se družio sa Nišlijama; foto: JVNa neobičnoj trci "The Sun Trip 2015" takmičari na 15 bicikala već su proputovali od Milana do Turske, a sada su na putu nazad do početne tačke. 

Dok je doručkovao i na "live" mapi proveravao gde se nalaze ostali takmičari, 36-godišnji biciklista iz malog sela između Pariza i Liona parkirao je svoj bicikl ispred kafane u centru grada. Neobični dvotočkaš na električni pogon koji pokreće solarna energije zainteresovao je one koji su se tu našli da pitaju o čemu je reč.

Bicikl sam, kao i ostlai takmičari, pravio sam prema propozicijama takmičenja. Električni motor je u osovini prednjeg točka. Imam dve kočnice za bicikl i jednu za prikolicu gde se nalaze dve baterije od po 3 kilograma. One su paralelno vezane tako da, ako jedna ne radi ili nema dovoljno kapaciteta, njen posao preuzima druga - objašnjavao je Arno.

Ensemble Arnoovo idejno rešenje za bicikl; izvor: thesuntrip.com

Kao i regularnim biciklima, i ovim rekumbentom moguće je upravljati pedalanjem, ali u skoro ležećem položaju, a motor se koristi kao pomoć. Koliko je još energije ostalo u baterijama u svakom trenutku može da proveri na displeju na kom očitava i gde se nalazi na mapi.

Poštujući pravila takmičenja ne putuje noću, a da bi našao gde će prenoćiti koristi sajt warmshowers.org na kom biciklisti koji putuju svetom jedni drugima traže i nude mesto za spavanje i tuš.

Jedan momak mi je omogućio da se istuširam, ponudio svoje dvorište gde sam razvukao šator i dobro odmorio pred nastavak puta - ispričao je Arno.

bandeau-carte-ok-EN Rutu između kontrolnih tačaka takmičari biraju sami; izvor: thesuntrip.comKako je objasnio, trka u kojoj se nadmeće sa individualnim takmičarima, tandemima, pa i tročlanim ekipama, ima kontrolne tačke - Milano, Kapadočija i Antalija, a kako će takmičari stizati od jedne do druge zavisi od njih samih.

Ne znam unapred kuda ću ići, rutu organizujem dan za danom - rekao je Arno jutros pre nego što je nastavio ka Beogradu.

U ovom trenutku Arno se nalazi kod Kruševca, a u Srbiju su iz Bugarske stigla još dva takmičara.

Svako od njih trudiće se da pobedi bar u jednoj od tri kategorije. Biće nagrađen onaj ko prvi stigne u Astanu koristeći samo rad nogu i solarnu energiju, onaj za kog žiri proceni da je na ovom izazovu najbolje doživeo avanturu i onaj kog odabere publika glasanjem preko zvaničnog sajta "Sun Trip 2015".

takmičari Na linku http://www.dolink.fr/carte/the-sun-trip-2015 moguće je pratiti kretanje svih takmičara

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: