Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:03, 10. 11. 2020.

| Društvo

Frilenseri predali zahteve i traže pregovore sa Ministarstvom finansija

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
računari
Frilenseri predali svoje zahteve; Foto: JV

Ministarstvu finansija predati su zahtevu u ime udruženja koje su formirali frilenseri nakon što ih je Poreska uprava upozorila da će im retroaktivno biti naplaćen porez za 5 prethodnih godina. Traže, pre svega, obustavljanje tog postupka i dogovor oko rešavanja njihovog radno pravnog statusa.

Ukazuju da je u nezavidan položaj došlo više od 100.000 ljudi koji zarađuju na poslovima preko interneta, a poseban udar na njihove prihode je stopa oporezivanja od 50% i mogućnost retroaktivne naplate za poslednjih 5 godina.

Zato su se udružili u Inicijativu radnika na internetu, usaglasili zahteve i predali ih Ministarstvu.

Radnici na internetu nemaju nikakvu pravnu i socijalnu zaštitu, pravo na bolovanje, trudničko i porodiljsko odsustvo. Zakonom o obaveznom socijalnom osiguranju propisano je da su lica koja ostvaruju ugovorenu naknadu obveznici doprinosa, ali do stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju decembra 2019. godine, fizičko lice koje nema status zaposlenog nije moglo da bude u svojstvu osiguranika tj. nije moglo da upiše radni staž niti da bude zdravstveno osigurano - piše u njihovom zahtevu.

Oni sada za nadležno ministarstvo imaju 2 zahteva:

1. Obustava postupaka poreske kontrole, donošenja i izvršavanja poreskih rešenja po neodrživom i neadekvatnom poresko-pravnom tretmanu za fizička lica koja su ostvarila prihode iz inostranstva. Naš stav je da se naplata poreza i doprinosa može vršiti tek kada se uspostavi održiv, transparentan i precizan poresko-pravni okvir za radnike na internetu, a javnost sa njim upozna.

2. Početak pregovora i dijaloga o pravnom statusu radnika na internetu, definisanju strukture i finansijskih stopa poreza i doprinosa. Naš tim stručnjaka već radi na formulisanju konkretnih predloga za rešenje problema, jer želimo da postupimo odgovorno prema kolegama i društvu u celini, zalažući se za za dugoročna i održiva rešenja.

Predlažu organizovanje sastanka u što kraćem periodu, da o rešenjima razgovaraju njihovi i predstavnici resornih ministarstava i drugih relevatnih državnih institucija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nadja

    13:11 // 12. 11. 2020.

    Odlicna vest, super je sto su napravili udruzenje, podrzavam, samo najbolji advokati i sudski tumaci kao sto je Jasna Filipovic i da vidimo da li moze zakon da se promeni.

  • Skajp

    12:28 // 11. 11. 2020.

    Zbog cega ne moze da se prosto otvori racun u Makedoniji i ide jednom mesecno da se podigne novac tamo. Je l to izvodljivo?

    • LudiMilojko

      13:07 // 11. 11. 2020.

      To vec ko je u toku uradio jos 90tih.Racuni otvoreni u austriji,engleskoj ili nemackoj ko je imao mozga.Zato trenutni politcari imaju po vise racuna van granica.Pa onda ovaj cirkus sto rade ovde ih boli uvo.Samo obicne ljude maltretiraju,to sve psiholoski rat.Da Srbi mrze jedne druge i zavist,ego i ljubomora se uvukla.Da jedni druge cak i prijavljuju i drukaju.

  • Naissus

    23:23 // 10. 11. 2020.

    Ne podrzavam nijednu stranu ali to sto poreska uprava radi nije po Zakonu. Oni nemaju prava da retroaktivno traze naknadu. Pa jos za 5 godina unazad!! Ovde je vrlo jasno sta je po sredi. Potrosilo se mnogo para iz budzeta i sada valja popuniti crnu rupu, kako bi AV ostao tu gde je jer je i sam retroaktivno obecao porast BDP-a u sledecoj godini sto je inace NEMOGUCE, obzirom na situaciju sa covid19

    • LudiMilojko

      13:04 // 11. 11. 2020.

      Mogu neka oporezuju advokate vec ih ima vise nego dovoljno.Svakih 5 metra po 15 advokatske kancelarije niknule po gradovima,posle uvodjenje notara i izvrsitelja.Plus uzimaju kes na ruke i lazno prijavljuju svoje zarade.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: