Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:23, 23. 10. 2020.

| Društvo

Frilenseri u problemu - država ih uvodi u poreski sistem, oni kažu koristeći rupe u zakonu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
frilenseri
Frilenseri traže rešenje; foto: flickr.com/1dayreview

Nedavno je osvanulo obaveštenje svima koji zarađuju iz inostranstva da moraju da popune poreske prijave i da prijave prihode, kako bi im na zaradu bio obračunat porez. Ovo je stiglo uglavnom frilenserima - bez stalnog zaposlenja i angažovanim honorarno na poslovima za firme iz inostranstva. Oni kažu da nisu prepoznati kao radnici, da ne znaju kako da obračunaju prihode, niti za koji period i traže razgovore sa nadležnima i razumno rešenje.

Milena N. je frilenserka iz Niša i bavi se pisanjem članaka na internetu, njihovim uređivanjem i aploudovanjem. Jedna je od mnogih na koje se odnosi obaveštenje u kojem stoji da mora da popuni poresku prijavu, samo zato što se pojavila na spisku onih koji primaju novac iz inostranstva.

Kaže da su i ona i njene kolege frilenseri žrtve nejasne zakonske regulative u kojoj država od njih traži da plaćaju porez, ali ih ne prepoznaje kao radnike.

Nas zakon ne prepoznaje kao radnike, što mi jesmo, a nemamo nikakva prava koje imaju zaposleni. Sami nabavljamo opremu za rad, sami tražimo poslodavce i zavisimo od njihove dobre volje, neki rade na jednom projektu za jednog poslodavca, onda traže drugog, a konkurencija je velika, i tako stalno, nema odmora, bolovanja, ugovora koji pruža bilo kakvu zaštitu, a stvorila se o nama slika kao o ljudima koji su u povlašćenom položaju i zarađuju ogromne sume, što je daleko od istine - priča Milena.

Pojašnjava da frilensovanje nije karakteristično samo za IT sektor, koji se inače povezuje sa velikim platama, već da tu ima judi koji se bave i drugim poslovima, poput izdavanja stanova preko Airbnb-a, onlajn učenjem i softverskim uslugama.

frilenseri Traži se rešenje i za frilensere i za državu; foto:pixabay/mohamed_hassan

Većina njih nije protiv plaćanja poreza. Neki su, tvrdi, ranijih godina i išli u Poresku upravu da se posavetuju i pitaju kako i šta treba da plate, ali im je rečeno da ne treba ništa ili da nema načina.

Sada je na osnovu prihoda iz inostranstva napravljen spisak onih koji, kako piše u dopisu Poreske uprave, moraju da prijave doprinose.

Poreska uprava poziva sve obveznike koji su primali ili primaju uplate iz inostranstva i po tom osnovu ostvaruju prihode, da pre otpočinjanja poreske kontrole iskoriste zakonsko pravo na podnošenje poreske prijave PP OPO obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i istovremeno plate dugovanu obavezu do 31.10.2020. kako bi izbegli prekršajnu i krivičnu odgovornost - piše u saopštenju.

Pojavila se i informacija da će možda retroaktivno biti obračunat porez za prethodnih 5 godina, pa je kako kaže Milena N. situacija postala dosta ozbiljna i traži hitno rešenje.

Mogu da nam uzmu sve što imamo, a ako nemamo ništa, onda valjda jedino zatvorsko izdržavanje kazne, ili bismo ušli u neke beskrajne sudske procese, dok bi čitave porodice ostale bez ikakvih prihoda. I država se odriče ozbiljne sume novca koji može da legalno i zakonski naplati, umesto da nasumično pritiska ljude jer ni oni nemaju sistem za naplatu, samo su popisali one koji primaju novac iz inostranstva - kaže ova Nišlijka.

frilenseri Ilustracija; foto: flickr.com/abductit

Zato su se frilenseri širom Srbije organizovali u nekoliko Fejsbuk grupa, a prijavli su APR-u i svoje udruženje koje bi bilo njihov zvanični predstavnik u pregovorima sa Vladom Srbije.

Upravo da bismo jednom za svagda rešili problem u korist i frilensera i države, da bismo izneli jasne zahteve i predloge, da bismo mogli da oformimo pregovarački tim i tako se organizovano izborimo za regulisanje nečaga što je bio posao države da sama reguliše - zaključuje Milena.

Onlajn peticija “Ne uništavajte frilensere” koja će biti upućena ministru finansija Siniši Malom ima već više od 14.500 potpisa, a frilenseri podsećaju i na izjavu premijerke Ane Brnabić koja je pozvala “digitalne nomade” iz inostranstva da dođu i rade iz Srbije i obećala im povlastice u vidu oslobađanja od poreza.

Pojašnjavaju da su oni to isto, ali samo u svojoj zemji i, za sada, bez povlastica, ali sa nametima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mira

    21:04 // 4. 12. 2020.

    Interesuje me dali Nemacki penzioneri moraju placati porez
    Inace zivim u Nemackoj preko 40 godina
    Mislim da penzije ne podlezu oporezivanju ali zelim biti sigurna

  • angie

    12:42 // 26. 10. 2020.

    Treba da se dobro prouci zakon, meni je nelogicno da porez ide i do 80 posto kao sto negde pise. Vidim da su napravili peticiju, treba angazovati najbolje advokate i sudske tumace, kao sto je Jasna Filipovic Bojic, osnovati neko udruzenje i izboriti se za manji porez.

  • MIkka

    21:04 // 25. 10. 2020.

    To bi znaci ovako izgledalo, ako neko mesecno napravo 1000 eura za godinu dana je to 12.000, retroaktivno 5 godina 60.000, oni bi sad 50% na to. Znaci nekom sutra stigne racun na 30.000 evra totalno ne planirano nesto sumnjam da bilo ko ima to da plati. S'druge strane pare koje se ranije zaradjivale su potrosene kako oni stvarno misli da nekome naplete 5 godina poslovanja odjedno nikako ne kapiram

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: