Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 7. 8. 2023.

| Društvo

Fuzijom umetnosti i nauke, Nišlijka skreće pažnju na zagađenost vazduha

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha Niš, decembar 2022, slika2; foto: JV Ljubica Jocić
Spajanjem umetnosti i nauke do revulucionarnih otkrića; foto: JV / Ljubica Jocić

Projektom “Umetnička Kolonije Thrive” Nišlijka Vesela Tanasković želi da naukom, aktiviznom i umetnošću podigne svest o štetnim posledicama zagađenog vazduha na zdravlje. Umetnici koji će učestvovati u koloniji, svojim delima će pokušati da podstaknu pozitivne promene. Izložbe će biti otvorene u Nišu i ostalim većim gradovima Srbije od oktobra do maja, kada je zagađenost najveća.

Prema rečima Vesele Tanasković u Srbiji godišnje od zagađenja vazduha umre 15.000 ljudi. Zbog toga fuzija umetničkog izraza i naučnog istraživanja, tvrdi Vesela Tanasković” stvoriće interdisciplinarnu saradnju, koja može podstaći nova revolucionarna otrića i promene.

"Umetnička Kolonija Thrive" je multidisciplinarni projekat koji se fokusira na aero zagađenje u Srbiji a i na Balkanu. Cilj kolonije je da putem umetnosti, nauke i aktivizma podignemo svest o štetnim posledicama zagađenog vazduha na naše zdravlje, a posebno kod dece. Ova inicijativa ima za cilj da stvori značajna umetnička dela koja će uticati na širu javnost i podstaći pozitivne promene u našoj zajednici - kaže Vesela.

Vesela Tanasković Vesela Tanasković svojim naučnim radom dospela do NASE; foto: V. T. Sama kolonija trajaće nedelju dana, rekla je Vesela i dodala da će nakon toga biti organizovana putujuća izložba, kojom planiraju da obiđu 15 gradova Srbije u jeku aerozagađenja.

U svakom gradu planiramo da budemo po dve nedelje na javnim izložbenim prostorima, tržnim centrima, pijacama, glavnim ulicama. Za Niš, Beograd i Novi Sad sredstva su skupljena, dok za ostale gradove još uvek prikupljamo - rekla je Tanasković.

Prijave umetnika koji žele da učestvuju na “Umetnička Kolonije Thrive” još uvek su u toku.

Podsetimo, Nišlijka Vesela Tanasković široj javnosti postala je poznata kada je sa idejom pošumljavanja Sahare dospela u istraživački centar NASA, koji se nalazi u Kaliforniji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Iskra

    16:41 // 7. 8. 2023.

    Vazduh je sve zagadjeniji.zagadjivaca sve vise a resenja nigde na vidiku,ostalo nam je samo da se nadamo da ce neka sila da promeni svest ljudi i da svi damo svoj doprinos da se ovaj problem zaista resi a do tada nam je jedina pomoc da prijustimo sebi ambilife preciscivaqce vazduha ,pa bar u svojim, domovima udisemo cist vazduh.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: