Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:13, 1. 2. 2021.

| Društvo

Gabrovački put decenijama propada zbog kiše, meštani traže kompletnu rekonstrukciju

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Gabrovački put kiše3; foto: A.C
Ponovo problemi zbog kiše, meštani kažu da je put bio blokiran; foto: A. C.

Meštani Gabrovca su se tokom vikenda zbog kiša ponovo suočili sa problemima, jer kažu da je voda odnela deo puta, urušen je potporni zid, pa je saobraćaj bio u prekidu. Smatraju da je razlog to što decenijama put nije obnovljen, pa zato traže kompletnu rekonstrukciju. Član Gradskog veća u Nišu zadužen za komunalnu delatnost Miroslav Đokić kaže da su ekipe bile na terenu i da su dati nalozi da se kritične tačke saniraju, a napominje da je za obnovu celog puta neophodno dosta novca i pomoć građana.

Tokom vikenda se redakciji u ime stanovnika Gabrovca obratio Nišlija koji svedoči o tome da Gabrovački put ponovo propada zbog kiše i upozorava da to nije problem od pre dva dana, već decenijski. Gabrovački put kiše4; foto: A.C Opet pokrenut odron; foto: A. C.

Voda sa brda je odnela deo puta, a štetu imaju oni čije su kuće u blizini, pojašnjava, jer ne postoje odvodni kanali i kiša se skuplja u dvorišta, koju maštani potom sprovode do reke.

Potporni zid je popunjen nekim kamenjem, to je sve sad odneto, ostao je samo zid, između njega i puta ništa nije ostalo, čak je i deo puta pao, potkopan je, saobraćaj nije bio moguć dok nisu došli i zasipali to ponovo i oni su nam sami rekli da je to privremeno rešenje. Put je sigurno izgrađen pre 50 godina, nije nikada obnovljen niti je bio održavan. Samo povremeno krpljenje "udarnih" rupa i ako je cela trasa od Niša pa do Manastira sv. Trojice u užasnom stanju i nije više bezbedna za saobraćaj - priča Nišlija.

Gabrovački put kiše1; foto: A.C Meštani kažu da je to problem već decenijama; foto: A. C. Građani smatraju da je saniranje oštećenja bilo površno, neadekvatno i nikada do kraja završeno, a da nadležni jesu sa tim upoznati, pa ih zato i pitaju - da li će ikada novac koji se u sliva u kasu upotrebiti za kompletno renoviranje puta i uređenje korita Gabrovačke reke.

Gradski većnik Miroslav Đokić kaže da je više problema u ovom kraju, a pre svega to što sve visinske ulice sa desne strane Gabrovačkog puta nisu asfaltirane, pa kada su kiše obilne rizla i grebani asfalt padnu na centralnu ulicu. Više ulica je prokopano od atmosferskih voda, dodaje, pa je naloženo da se one bar delimično vrate u prvobitno stanje.

Gabrovački put kiše2; foto: A.C Traže kompletnu rekonstrukciju; foto: A. C. Mi smo tokom vikenda imali uklanjanje tog materijala sa glavne ulice, opet je popustio odron, pa je dat nalog da se i on popuni i da se te ulice na gore rehabilituju kako bi oni mogli nesmetano da funkcionišu. Bio je ranije i neki prirodan tok gde su se odlivale vode, ali u 90 % slučajeva su sami građani te kanale i neke prirodne odvode zagradili i sve je sprovedeno na put, tako da se i zbog toga dešavaju ovakve stvari. Potporni zid - ispred njega je odnet deo zemlje, to je ranije posipano kad su prošle poplave bile, sad se opet sanira, čim sad vreme dozvoli odradiće i deo asfalta - navodi Đokić.

Takođe navodi da je i Direkcija za izgradnju u subotu bila na terenu i dat je nalog da se očisti kanal, ali da problem prave i građani i apeluje da ne bacaju šut i otpad, kao i da pravilno prave te prelaze, jer i zbog toga ima problema.

Sistemsko rešenje problema, koje i meštani traže, bila bi rekonstrukcija celog putnog pravca, a za to je potreban projekat i drugačije odvođenje atmosferskih voda, pojašnjava, ali kompletna rekonstukcija znači i dosta novca. Gabrovački put kiše5; foto: A.C Traže sanaciju puta; foto: A. C.

Veliki problem imamo i oko imovine i oko saglasnosti - svuda gde se odvodi ta voda bilo kojim kanalima, ona mora da prođe kroz nečije dvorište i to nam uvek predstavlja najveće probleme, jer Grad onda prvo mora da otkupi zemljište, a za to je potrebno dosta sredstava, pa tek onda da ide u projekat i tako dalje. Jer uglavnom nailazimo na problem da meštani hoće da im se reši problem, a onda kad im zatražite saglasnost onda ne daju, nego traže da otkupimo plac i to su veliki problemi, posebno kad je gusta naseljenost kao ovde na Gabrovačkom putu gde je kuća do kuće, sve su ograde gotovo na saobraćajnici, tako da treba da pomognemo jedni drugima - apeluje većnik.

Zato nije mogao da precizira da li je ove godine uopšte moguća rekonstrukcija Gabrovačkog puta, ali najavljuje da će problemi koje su poslednje kiše napravile biti rešeni u narednom periodu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor

    00:50 // 18. 5. 2021.

    Ocigledno je da vas je neko pustio pod vodu...
    Kakav je to narod kad ga se "vlast" ne plasi???

  • G put

    20:42 // 2. 2. 2021.

    Potrebno je dosta novca naravno da nije prioritet jer nemogu naplatiti putarinu.Gradi se tamo gde ce dolaziti lova.Mi cemo jos dugo lupati auta po ovim zakrpama i rupčagama

  • nikola

    22:51 // 1. 2. 2021.

    Ceo grad se raspada,korupcija na sve strane i kriminal,SnS botovi vrsljaju po javnim firmama na racun gradjana...ulice su uzasne,nikad gore stanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: