Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:53, 23. 9. 2015.

| Društvo

Gas jeftiniji za domaćinstva, za Toplanu ista cena

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
toplana
Cena gasa nepromenjena za Toplanu; foto: JV arhiva

U Srbiji je snižena cena gasa, a u preduzeću “Jugorosgas”, koji je dobavljač za niški region, kažu da se sniženje odnosi samo na “male kupce” i domaćinstva, dok je cena za nišku Toplanu nepromenjena.

Domaćinstva koja su priključena direktno na gasovod od 1. oktobra trebalo bi da plaćaju 35,80 dinara plus PDV za kubik isporučenog gasa.

To je sniženje od skoro 10 % u odnosu na dosadašnju cenu koja je iznosila 39,56 dinara po metru kubnom.

Ipak, ovo sniženje neće obradovati stanare zgrada u Nišu koji već mesecima protestuju, jer se ne odnosi na cenu gasa koji se isporučuje toplanama. Aktuelna cena za toplane, kako kažu u “Jugorosgasu”, i dalje je avgustovska.

Cena prirodnog gasa za snabdevanje na slobodnom tržištu bez obračunatih troškova transporta i distribucije u Republici Srbiji gde snabdevanje vrši “Jugorosgas” za potrošače u Nišu, za avgust mesec iznosila je 35,11 dinara po kubiku - kažu u “Jugorosgasu”.

Ruski snabdevač gasom kaže da se cena energenta za toplane menja iz meseca u mesec i trenutno je najniža od aprila kada se i završila grejna sezona.

U “Jugorosgasu” kažu da je cena gasa koji je isporučen niškoj Toplani u aprilu bila 41,38 dinara po kubiku, u maju 42,05, junu 41,20, julu 35,96 i avgustu 35,11.

Inače, prema metodologiji kojom se kreiraju računi za stanare cena gasa je ključan faktor, jer značajno utiče na krajnju sumu koju korisnici plaćaju Toplani. 

Podsetimo, zbog visokih računa za grejanje i nemogućnosti dogovora sa rukovodstvom Grada i Toplane Nišlije protestuju poslednjih meseci, a za sutra su najavili okupljanje ispred Skupštine grada Niša nezadovoljni predloženom odlukom o grejanju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    17:22 // 23. 9. 2015.

    Nisam advokat Toplane,cinjenica da ima mnogo loseg u poslovanju,ali, ne shvatam,sto je jedno jkp krivo ako pojeftinjenje gasa na vazi za nju!?Pa nije valjda da su oni,takvi kakvi su,nikakvi,krivi za to?Budimo realni,o ceni gasa odlucuju mnogo veci igraci,zar ne?

  • Zoran Vukov

    14:58 // 23. 9. 2015.

    Nezakonito je što se naplata grejanja obavlja sa dve cene jer toplana proizvodi i distribuira samo energiju čija je merna jedinica kwh.Naplatom sa 2 cene uvek se može fakturisati koliko se želi novca.Na ovaj način Toplana krije od kupaca stvarnu prodajnu cenu za kwh koja je znatno viša od grejanja strujom i gasom. Ako saberete iznose sa računa i podelite sa isporučenim kwh stanu dobija se cena

  • BACUSKA

    14:33 // 23. 9. 2015.

    To ce ionako da plate mali kupci tj gradjani.Mislim da je vreme da Alek pripreti i njima.Spasiba.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: