Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:09, 10. 5. 2017.

| Društvo

"Gašenje požara je posao za muškarce, ali ga rade i žene"

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti

"15 minuta" - gošća Miljana Stojiljković, članica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Niš

Članica Gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva Miljana Stojiljković, koja će sa svojim timom jula otići na Vatrogasnu olimpijadu u Austriju, kaže da je gašenje vatre human i plemenit posao, ali da ljudi u Srbiji nemaju razvijenu svest o zaštiti od požara. Smatra da bi svako trebalo da proveri ispravnost protiv-požarnog aparata i hidranta u svojoj zgradi.

Miljana, studenkinja Fakulteta zaštite na radu, sa još 9 devojaka odlazi na Olimpijadu jer su bile najbolje u Srbiji od svih timova koji su se takmičili. Iako je, kaže, gašenje požara "posao za muškarce", ipak se u tome snalaze i žene.

Ono što me je uvek privlačilo je to što je herojski, pošten i human posao. Vatrogasci predstavljaju heroje današnjeg vremena, rizikuju živote i zdravlje, ostavljajući kod kuće svoju porodicu i prijatelje, oni idu da spasu druge ljude i njihovu imovinu - kaže Stojiljkovićeva.

Njihov cilj je, osim što pomažu Vatrogasno-spasilačkoj jedinici MUP-a, i da edukuju građane o tome koliko je važno da brinu o zaštiti od požara.

Kada bi se kažnjavala preduzeća koja ne poštuju Zakon o zaštiti od požara, bilo bi efikasnije. Potrebno je da svi zaposleni budu obučeni kako bi pomogli prvenstveno sebi ali i drugima u vanrednim situacijama. Dešavalo se da je u mnogim javnim objektima protiv-požanrni aparati neispravni. Mi možemo u našim zgradama da otvorimo hidrante i da proverimo mlaznice, creva i slično - govori članica GDVD-a.

Podsetimo, ženska vatrogasna ekipa je bila prva na državnom takmičenju i 2012. godine.

Više o tome kako se članica Dobrovoljnog vatrogasnog društva sada pripremaju za predstojeću Oimpijadu, ali i kako treba reagovati u slučaju požara u stanu, možete čuti u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: