Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 20. 7. 2015.

| Društvo

Gasi se noćna smena u Urgentnom u Prokuplju

Autor:B. R.Izvor:Južne vesti
urgentni
Na Odeljenju za urgentnu medicinu pacijenti se primaju, ostavljaju na posmatranju ili šalju na kućno lečenje; foto:JV

Pacijenti iz Blaca, Kuršumlije, Žitorađe i Prokuplja sa hitnim stanjima, poput predinfarktnog, od 3. avgusta neće biti zbrinjavani noću u prokupačkom Urgentnom, jer se od tada, kako saznajemo, noćna smena ukida.

To praktično znači da će, nakon što im Hitna služba ukaže prvu pomoć, pacijenti na dalju dijagnostiku, umesto na Odeljenje urgentne medicine, biti sprovedeni na neko od odeljenja prokupačke bolnice.

Odluku o gašenju noćnog rada na ovom odeljenju danas je donela Opša bolnica “Dr Aleksa Savić“, nezvanično je u bolnici potvrđeno Južnim vestima. Kako saznajemo, nadležni u bolnici gašenje noćne smene pravdaju malim brojem pacijenata, a velikim troškovima.

Dragan-Dinic Dinić je bio direktor prokupačke bolnice kada je Urgentni osnovanS druge strane, ima i onih koji smatraju da je ukidanje noćne smene u odeljenju koje je bilo zaduženo za prijem i trijažu loša odluka po pacijente.

Gotovo 85 odsto pacijenata se zbrine na odeljenju i uputi na kućno lečenje, a sprovođenje kompletne dijagnostike kod hitnih stanja trajalo je do sada 15 minuta. Već nam je oduzet deo opreme, pa se sada vreme dijagnostike produžilo na dva sata. Ova odluka je potpuno besmislena i ide na uštrb pacijenata - kaže specijalista urgentne medicine Dragan Dinić.

Inače, kroz Urgentni godišnje prođe oko 12.000 pacijenata iz sve četiri opštine Topličkog okruga. Hitna služba ne postoji u opštinama Blace i Žitorađa, te se svi pacijenti iz njih prvo upućuju na Odeljenje urgentne medicine.

dr-snježana-arsić-1 Direktorka nije želela ni da sasluša pitanje novinara Južnih vestiUrgentni je opremljen gotovo svom potrebnom opremom za dijagnostiku, a u njemu radi troje specijalista urgentne medicine, dva lekara opšte prakse, dok je dvoje njih trenutno na specijalizaciji.

Direktor prokupačke bolnice dr Snježana Arsić nije želela da potvrdi ili negira da je odluka o gašenju noćne smene doneta, kao ni da obrazloži, ukoliko jeste doneta, šta je razlog za to.

Pozovite me sutra možda ću tada imati vremena da razgovaram sa vama - kratko je rekla dr Arsić.

Po zakonu svaka Opšta bolnica treba da ima odeljenje za prijem i trijažu, a ono je predviđeno i u Statutu prokupačke bolnice.


Još nije rešeno kako će sve funkcionisati

Direktori domova zdravlja sa kojima smo razgovarali kažu da za sada nije precizirano kako će da se organizuje dalji rad, te da očekuju da o tome budu obavešteni naknadno.

Mirjana Miladinović, direktor Doma zdravlja u Prokuplju, kaže da odluka prokupačke bolnice ne utiče mnogo na rad Hitne službe.

Rečeno nam je da će se ostvariti bolja telefonska veza sa dežurnim lekarima u bolnici. Hitna će raditi kao i do sada, ali će se malo povećati odgovornost dežurnog lekara u Hitnoj, jer će on morati da odlučuje na kom odeljenju će se uputiti pacijent - kaže ona.

Direktor blačkog Doma zdravlja Radoljub Dunjić kaže da je prvi put čuo za tu novinu, te da će u narednom periodu da se organizuju. Otežavajuća okolnost Doma zdravlja iz Blaca, kao i Žitorađe, jeste što u ovim mestima nema Hitne službe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milovan

    22:14 // 27. 7. 2015.

    Rođen sam pre 62 godine u bolnici u Blacu.Blace je tada imalo bolnicu.Ovaj boljitak u "demokratiji"nas pojede.Dokle bre treba trpeti.Ukinuće nam i dom zdravlja,a Blačani ćute.

  • Mile LAjpur

    23:58 // 22. 7. 2015.

    U bolnicama po zakonu rade specijalisti i lekari na specijalizaciji a ne doktori medicine tako kaze zakon(Urgentni je u bolnici),a to sto neko krsi zakon treba da odgovara,kao sto su u Urgentnom radili lekari volonteri jedno vreme.Lekarske greske pokriva zelena trava postovana Ana.

    • S.P.

      16:22 // 25. 7. 2015.

      Na žalost u bolnici u Prokuplju radi samo jedan pravi lekar specijalista...pored njega užasno je smešno biti lekar na specijalizaciji i lekar volonter.
      Jednostavno,lekar specijalista bez greške.

  • MileLAjpur

    13:54 // 22. 7. 2015.

    O kakvoj strucnoj pomoci pricate,troje specijalista urgentne medicine radi u tom urgentnom,ostali su doktori medicine(da su bar najbolji pa ajde),rad ne moze da se organizuje po zakonu kao ni dezurstva sa troje specijalista i onda se nadju neki da komentarisu.Po zakonu doktori medicine ne smeju da rade u bolnicama a jos na zbrinjavanju zivotno ugrozenih pacijenata...

    • ANA

      20:41 // 22. 7. 2015.

      HMP u Prokuplju nema ni jednog spec. urgentne medicine, svi lekari su doktori medicine ili spec.opste medicine...pa kako oni rade, po zakonu to ne bi smelo,tamo bi svi lekari
      trebali da budu urgentasi...

    • S.P.

      22:35 // 25. 7. 2015.

      Samo jedan lekar specijalista u bolnici ima znanje,sposobnost i stručnost da zbrine životno ugroženog pacijenta.
      Imaš..najboljeg.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: