Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:53, 18. 4. 2023.

| Društvo

Gasovod Niš - Dimitrovgrad - Bugarska gotov na jesen, najavljen novi sa Severnom Makedonijom

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Gasovod Niš-Dimitrovgrad-Bugarska
Najavljen i rad na projektu povezivanja gasovodom između Srbije i Severne Makedonije; foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Evopska unija željno iščekuje gas koji će novim gasovodom poteći naredne grejne sezone, rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre, koji je sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović posetio radove u Jelašnici povodom izgradnje gasovoda Niš - Dimitrovgrad - Bugarska. Tom prilikom najavljen i početak rada na projektu novog gasovoda između Srbije i Severne Makedonije.

Ministarka Đedović rekla je u Nišu da su započeti radovi na najtežoj deonici, gde se gasovod ukršta sa auto-putem i najavila da će projekat biti gotov na jesen, što će, kako je rekla, biti od strateškog značaja za energetski sektor zbog mogućnosti snabdevanja gasom iz više izvora.

Tom prilikom rekla je da je započet rad na projektu izrade gasovoda koji će Srbiju spojiti sa Severnom Makedonojim.

Izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska ima i regionalni značaj, zbog čega na ovom projektu imamo snažnu finansijsku podršku EU. Paralelno sa realizacijom ovog projekta, počeli smo izradu prostorne i tehničke dokumentacije za još jedan važan projekat za gasnu diversifikaciju Srbije, a to je izgradnja gasne interkonekcije između Srbije i Severne Makedonije - rekla je Đedović.

Ministarka Đedović i Ambasador EU Emanuele Žiofre u poseti radovima u Jelašnici Dopremljeno je 100 km od 109 km cevi, a prema rečima Dubravke Đedović, realizacija u ovoj fazi veća je od planirane; foto: Ministarstvo rudarstva i energetike Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre poručio je je da je ovaj projekat važan zbog raznovrsnosti snabdevanja gasom u Srbiji, kao i većoj otpornosti i konkurentnosti energetskog sistema, zbog čega je, kako je rekao, Srbiji ponuđeno da učestvuje u zajedničkoj nabavci gasa sa državama članicama EU.

Dužina gasne interkonekcije na teritoriji Srbije je 109 km, a kapacitet je 1,8 milijardi kubnih metara u pravcu ka Srbiji. Radovi na izgradnji gasne interekonekcije Srbija-Bugarska započeti su u februaru 2022. godine, a završetak je planiran u poslednjem kvartalu ove godine. Pored veće sigurnosti snabdevanja i diversifikacije gasnih ruta i snabdevača, novi gasovod će omogućiti i dalji razvoj distributivne i razvodne gasovodne mreže na jugu Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    09:26 // 19. 4. 2023.

    A mene zanima kad će taj gas da stigne recimo u Matejevac?, s'obzirom da gasovod prolazi u neposrednoj blizini sela!

    • Раде

      12:28 // 19. 4. 2023.

      Pitaj erdogana

  • Niš - Bugarska bila je trasa od koje se odustalo

    06:51 // 19. 4. 2023.

    navodno zbog ministra iz Zaječarskog kraja koji je odvukao trasu preko svog rodnog kraja. Sada se radi ono što je već moralo biti urađeno.
    Ono što Nišu nedostaje jeste gradska gasovodna mreža, što bi domaćinstvima koja imaju kotlove na pelet i ugalj značajno umanjilo troškove grejanja, a asmatičarima produžilo život.
    Gradonačelnica ne razmišlja o katančenju kotlova na mazut?

  • nisliski mohikanac

    17:20 // 18. 4. 2023.

    Mnogo im se zuri da i mi pocnemo da kupujemo isti ruski gas, sa drugom fakturom,naravno vecom.Pogodite kome ide razlika a da nismo mi?Ako i bude gasa

    • Раде

      08:36 // 19. 4. 2023.

      Ovima "nasim" ostaje mali procenat, glavni deo ide za baba ursulu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: