Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:43, 21. 2. 2013.

| Društvo

Gatalica na promociji u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
veliki-rat.jpg
Veliki rat, deo korica romana; foto: seecult.org

Roman “Veliki rat” poznatog književnika Aleksandra Gatalice biće predstavljen večeras od 19:30 časova u Niškom kulturnom centru.
            
Tema romana je Prvi svetski rat, a ispričana je na osnovu ispovesti malih ljudi. Prema mišljenju književnih kritičara autor je praveći od teme glavnog junaka napravio od nje neku vrstu mita.

Gatalica je dobitnik NIN-ove nagrade i dobitnik nagrade “Meša Selimović” za 2012. godinu. Za “Veliki rat” kaže da je njegovo najvažnije delo.

- Kada sam započinjao s razmišljanjem o romanu, mislio sam o ratnom romanu, a onda shvatio da zapravo hoću da napišem roman o smrti jedne epohe koja se zvala "Divna epoha". Ja sam hteo da zahvatim u totalitet života i da sa dna krenem ka vrhu, da bih se odatle vratio na samo društveno dno još jednom i opisao kako to da je jedna divna epoha mogla biti usmrćena samo u jednom danu... - rekao je Gatalica u intervjuu za "Novosti".

Prema najavama, osim o romanu na promociji će biti reči i o književnosti koja se piše i objavljuje u Srbiji. Pored autora posetiocima će se obratiti i Aleksandar Jerkov, urednik i Vasa Pavković.

Biografija

gatalica Aleksandar Gatalica; foto: popboks.com

Gatalica je rođen u Beogradu 1964. godine. Diplomirao na Katedri za svetsku književnost, do sada je objavio 11 knjiga. Poznat je i kao prevodilac sa antičkog grčkog i muzički kritičar.

Njegova dela dobila su nagrade "Miloš Crnjanski", "Ivo Andrić", nagrada Udruženja dramskih umetnika i "Stevan Sremac". 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: