Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 15. 3. 2024.

| Društvo

Gde se sele auto-pijaca, kvantaš i poligon - svako ima svoju ideju

Autor:Sonja Vidojković, Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
auto (1)
Gradonačelnica najavila izgradnju novog poligona; foto: Jelena Mišić

Kada Grad završi izgradnju poligona iza KP doma, auto-škole će se tamo preseliti i kod Tvrđave će biti još jedan park, najavljuje gradonačelnica Dragana Sotirovski. Ideja da kvantaška pijaca, auto-pijaca i poligoni tamo budu preseljeni postoji od 2022. godine, ali poslednjih meseci pominju se i neke druge lokacije. Ipak, direktor Tržnice kaže da za novu pijacu postoji samo jedna lokacija - Novo Selo.

auto "Biće jedan veliki i prelep park"; foto: Jelena Mišić Kako kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, Grad uveliko “rasterećuje” prostor oko Tvrđave pa će uskoro i auto-škole otići odatle.

Sa auto-školama smo dogovorili da ostanu na tom prostoru sve dok Grad ne završi izgradnju poligona na novoj lokaciji, iza KP doma. Mi uveliko radimo projekat. Kada počne izgradnja, što bi trebalo za nekih par meseci, onda ćemo preseliti auto-škole. Čitav prostor sa severne strane Tvrđave biće jedan veliki i prelep park - kaže gradonačelnica.

Dok ona najavljuje izgradnju auto-pijace i poligona na prostoru kod Kazneno-popravnog zavoda, v. d. direktor Zavoda za urbanizam Ivan Grmuša je na poslednjoj sednici Skupštine pomenuo da to možda neće biti tako.

Ta lokacija je već razrađivana, međutim prvobitnim idejnim rešenjem koje je radila JKP Tržnica ustanovilo se da je taj prostor mali, da nedostaje još površine kako bi mogli na tom jednom prostoru da stave sve potrebne objekte - rekao je Grmuša.

Mogućnost da ti sadržaji budu na drugoj lokaciji, najavio je i predsednik Gradske opštine Palilula Bratislav Vučković na sednici Skupštine opštine.

Pored kvantaške pijace će biti izgrađena i buvlja pijaca, auto-pijaca i poligon. Verovatno i neka veletržnica, možda i preseljenje uprave Tržnice, ali to je već stvar menadžmenta Tržnice. Ovo je samo planski dokument koji predviđa izgradnju, a da li će se tu graditi zavisi od mnogo faktora - rekao je Bratislav Vučković.

Dilemu gde će se tačno naći kvantaška i auto-pijaca, rešava direktor Tržnice Goran Đorđević - biće preseljene u Novo Selo, kako je ranije bilo planirano.

Mešaju termine, svima je to kod KP doma, ali nije baš tačno tamo. Postoji samo jedna lokacija za buduću pijacu, a to je Novo Selo. Novina je što će biti proširena, dobili smo još tri hektara pa će ukupno biti oko 10. Čim budemo rešili dokumentaciju, preuzimamo te parcele od Republike, uslov je da imamo idejni projekat za sve te površine i posle toga možemo da krenemo sa obezbeđivanjem sredstava, kako već to ide. Nadamo se da će uskoro krenuti i da se radi - kaže Đorđević.


Kako se “rasterećivao” prostor oko Tvrđave?

Prodavci robe na niškom buvljaku koji su godinama radili pored Trđave, premešteni su aprila 2022. godina na prostoru OTC-a, a na tom mestu ostala je jedino auto-pijaca.

auto (3) Ideja je bila da se auto-pijaca udalji iz centra; foto: Jelena Mišić Oktobra iste godine najavljeno je da će i auto-pijaca biti preseljena i to u Novo Selo, blizu naplatne stanice “Niš-jug”. Tada je JKP Tržnica tražila firmu koja će raditi projekat, za koji je izdvojeno 5,7 miliona dinara. Nadležni su tada rekli da je ideja da se auto-pijaca udalji iz centra grada i da se novim sadržajem urbanizuje Novo Selo.

Kako su tada naveli u tenderskoj dokumentaciji, zbog blizine autoputa, ta lokacije bi bila interesanta prodavcima i distributerima, planirano je da kompleks bude na površini od 61.681 kvadrata i da tu budu izgrađene upravne zgrade logističkog centra i Tržnice, lokali i hangari, prostor za prodaju robe iz vozila, parkinzi za pet šlepera i za 50 automobila, zgrada sa marketom, kao i auto-pijaca za 100 vozila.

Fudbalski klub “Novoselac” se pobunio i tražio da im se ne oduzima teren zbog izgradnje kvantaške i auto-pijace. Fudbaleri su rekli da ne žele da se na njihovom terenu, koji su sami uredili, prodaju automobili.

auto (2) Prodavci automobila se vremenom razišli; foto: Jelena Mišić U međuvremenu, prodavci automobila su počeli da odlaze sa pijace i već sredinom 2023. godine ih nije bilo kod Tvrđave, ostale su samo auto-škole.

Početkom ove godine skinuta je ograda koja ograđuje poligon, budući vozači su se žalili da često nemaju časove na poligonu, vlasnici auto-škola su strahovali da li će moći da nastave sa radom, ali je gradonačelnica uveravala da neće biti problema i da će tu ostati dok novi poligon ne bude izgrađen.

Uređenje druge strane Tvrđave počelo je februara 2022. godine uklanjanjem tezgi sa Cvetne pijace, a gradonačelnica je najavila da će na tom mestu biti izgrađen novi trg sa pogledom na Beogradsku kapiju. Tek krajem 2023. godine počeli su radovi na izgradnji novog trga i pešačke zone kod niške Tvrđave, a uređenje novog trga otkrilo je tunel koji do sada nije mogao biti viđen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos djordjevic

    02:04 // 18. 3. 2024.

    Durmitorska, Mokranjčeva, Zetska, Gorčanska, Rudnička, Zmaj od noćaja.... Nastavite niz. Ceo Niš je zreo za rekonstrukciju kompletnih ulica a vi ste se uhvatili za poligon.

  • Nikola Niš

    12:39 // 17. 3. 2024.

    Firma Srbijaatrans, prema medopevcu, idealna za auto pijaci, ima svu potrebnu infrastrukturu. Ne taj način, bi i bivšim radnicima, rešili dugovanja

  • Slavica

    12:37 // 17. 3. 2024.

    A sto ne bi u Aleksinac ili Prokuplje?! Taj ko je doneo ovu odluku, verovatno nikad nije otisao na pijac , niti je razovarao sa prodavcima na kvantaskoj. Kad se otvara neki usluzni prostor, valjda treba da bude blizu kupaca , a ne prodavca. Zasto ne urede postojeci kvantas, pored kojeg prolaze sve gradske linije. Tu kupuju gradjani, oni koji drze tezge na pijacama i ugostiteljske objekte.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: