Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:44, 2. 11. 2020.

| Društvo

Gejo: Najbolje stanje u zemlji je u školama, epidemiolozi potvrđuju da nema zatvaranja

Autor:M. J. i S. J.Izvor:Južne vesti
škola deca red Čegar
U školama se poštuju mere; foto: JV/G. B.

Da sporadičnih slučajeva korone u niškim školama ima, ali da to nije veliki problem, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović. Kaže i da tamo gde ima povezanih slučajeva celo odeljenje prelazi samo na onlajn nastavu, a da se to u Nišu dogodilo jednom, a načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo pojašnjava da je tada bio zaražen jedan roditelj, a ostali su iz straha tražili da se sva deca povuku i prate nastavu od kuće.

Niški epidemilog rekao je nedavno za Radio televiziju Srbije da nema govora o zatvaranju škola i vrtića, te da je to stav i evropskih zemalja. Za Južne vesti pojašnjava i sistem praćenja epidemije u školama. tiodorović Nema govora o zatvaranju vrtića i škola; foto: Vanja Keser

Pojava sporadičnih slučajeva ne predstavlja veliki problem. Tamo gde ima povezanih slučajeva, to odmah ide na onlajn sistem. U školi gde se desi da toga ima više, trećina ili polovina odeljenja, odmah ide cela škola u onlajn sistem. I to dosta dobro funkcioniše. Mogu da vam kažem da iz ovih okolnih zemalja koriste taj model na osnovu našeg iskustva - rekao je Tiodorović.

Još jednom je naglasio i da je naučno dokazano da deca mlađa od 10 godina retko oboljevaju od kovida, te da to može da se dogodi u situacijama kada im je narušen imunitet.

Činjenica da škole dobro funkcionišu, da imamo dnevni uvid u škole, da prosvetni radnici to rade kako valja, obaveštavaju nas, stalno smo u kontaktu, i svaki dan dobijamo podatak da li se u nekoj školi pojavilo dete koje je eventualno pokazalo znake, ono više ne dolazi. Prati se ostali deo odeljenja, na osnovu toga se zaključuje da li će u datom momentu biti procena da se pređe na onlajn sistem. Bilo je toga u Nišu u jednom slučaju - kaže Tiodorović.

Ipak, kako kaže načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo, odeljenje koje je celo prešlo na onlajn nastavu nije imalo više slučajeva, već je jedan roditelj bio zaražen, pa su drugi roditelji tražili da deca ne dolaze u školu. skola Sporadični slučajevi se ne mogu izbeći, ali oni ne predstavljaju problem; foto: A. K.

Kako navodi, od početka školske godine na teritoriji koju pokriva Školska uprava Niš, a to su tri okruga - Nišavski, Toplički i Pirotski, između 50 i 60 njih je imalo kontakte sa obolelima, dvadesetak je bilo pozitivno, a niko nije imao težu kliničku sliku.

Prolazi i odlazi i dolazi, ali to je veoma mali broj kada se uzme u obzir da je to preko 60.000 učenika. Najbolje stanje u zemlji je, u stvari, u školama, jako smo dobri i još jednom smo pokazali da smo mnogo bolje organizovani od svih. Za prošli vikend imamo jednu prijavu u Ugostiteljskoj školi, ali to dete nije dolazilo u školu i u Prokuplju u gimnaziji isto tako - priča Gejo.

Početkom školske godine Gejo je najviše brinuo i apelovao na srednjoškolce da se pridržavaju mera. Međutim, sada kaže da su ga oni demantovali, te da je situacija u srednjim školama izvanredna.

Svi nose maske, a tako je mnogo manja mogućnost zaražavanja. Drže i distancu, vode računa i to je za svaku pohvalu. Postoji mogućnost da se škole uopšte ne zatvaraju, svaka čast svima. Kad bi se svi ponašali kao prosveta, sve bi bilo bolje - rekao je Gejo.

Podsetimo, prošle nedelje je, prema zvaničnim podacima, zabeležen najveći broj novoobolelih od početka epidemije. Epidemiolozi su govorili da će biti potrebno uvođenje novih mera ukoliko dnevno ima preko 1.500 obolelih, što se i desilo, ali novih mera nema. Niš nije označen kao jedno od žarišta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ???

    05:49 // 4. 11. 2020.

    Vazno je da ce da traze sasatanak sa ministrom,jer imaju "egzistencionalne probleme", a deca? Danas sedmi razred ima kontrolne iz str.jezika,maternjeg,istorije i jos 3 casa gde mozda odgovaraju.Da li neko pita ovu decu mogu li da izdrze ovo.Djacima se pruza minimum,a trazi maksimum.Kako deca uce drugi str.jezik kada ga skoro i nemaju u skoli,a na tv ne ide? Gejo,znas li to?Nemamo para da placamo.

  • Mara

    20:30 // 2. 11. 2020.

    I treba da se ide i školu

    • Ja

      19:43 // 3. 11. 2020.

      Naravno da treba ali ne forme radi, već da deca nešto nauče a nastavnici imaju vremena da vrednuju to.
      Čas traje pola sata, efektivno manje. Za to vreme nemoguće je ispuniti normu za predavanje i ispitivanje. Gubitnici su pre svega deca a onda i nastavnici.

  • Јанко

    20:26 // 2. 11. 2020.

    Шта сте предузели начелниче у вези квалитета ове назови наставе или ће ова лакрдија да се настави на уштрб деце али и наставника ?
    Јасно је свима да је ваша функција на првом месту али се бар мало, макар онако како само ви знати, ко бајаги забринете !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: