Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:39, 27. 10. 2017.

| Društvo

General Lazarević održao prvi čas na Vojnoj akademiji

Autor:M. Z.Izvor:Novosti, N1, Južne vesti
general lazarević
Novi profesor na Vojnoj akademiji; Foto: MORS

Bivši komandant Treće armije i Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, general Vladimir Lazarević počeo je da predaje budućim srpskim oficirima na Vojnoj akademiji. Svoja iskustva i znanja prvi put je prenosio podmlatku srpske vojske u četvrtak 26. oktobra, prenose nacionalni mediji.

General Vladimir Lazarević je, pored generala Nebojše Pavkovića, najistuknutiji ratni komandant srpske vojske tokom rata na Kosovu 1998-99, a Haški tribunal ga je, po komandnoj odgovornosti, osudio na 14 godina zatvora.

Najava ministra odbrane Aleksandra Vulina da će Lazarević dobiti svoju ulogu u vojnom školstvu izazvala je mnogo bure u domaćoj, ali i u internacionalnoj javnosti, a ovu odluku je kritikovao i ambasador SAD Kajl Skot. Vulin je ranije za Novosti objasnio da će postati pravilo da istaknute starešine prenose svoja ratna iskustva kadetima i oficirima na Vojnoj akademiji, a general Lazarević ne mari za kritike i navodi da je “počastvovan” pozivom.

Nikada se nisam krio, ni tokom NATO agresije, pa ni sada. A kad vidim od koga dolaze kritike zbog angažovanja bivših generala Vojske Jugoslavije, sve mi je jasno. Psi laju, vetar nosi... - rekao je ranije za Novosti Lazarević.

Američki ambasador Kajl Skot uporedio je generala Lazarevića i njegovu buduću predavačku misiju na Vojnoj akademiji sa američkim ratnim zločincima u Vijetnamu i Iraku.

Nezamislivo je na našim vojnima akademijama da poručnik Keli, koji je vodio svoje trupe u Mi Laju i počinio masakre nad civilima, ili komandant zatvora Abu Graeb, da bilo ko od njih bude izabran da podučava američke vojnike kako se predvodi vod ili upravlja zatvorom - rekao je ambasador SAD.

Ministar Vulin, koji često ulazi u verbalne okršaje sa Amerikancima, ocenio je da su generali koji su komandovali Vojskom na Kosovu “izuzetni ljudi po svim svetskim kriterijumima i da bi ih poželela svaka Akademija”.

Vulin je nedavno u Nišu hvalio generala Lazarevića i njegovu ulogu u ratu 1999, o čemu je pisao i Vašington post kao kritiku srpske Vlade.

General Vladimir Lazarević osuđen je u Haškom tribunalu na 14 godina zatvora za komandnu odgovornost za ratne zločine nad civilnim stanovništvom počinjene tokom rata na Kosovu, a u Srbiju se vratio 2015. godine, kada ga je na niškom aerodromu dočekao kompletan državni i gradski vrh.

General Lazarević je tada negirao krivicu i rekao da je osuđen “bez ijednog materijalnog dokaza”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata Gasa

    14:13 // 30. 10. 2017.

    Dal' ovi nasi ministri i politicari ne znaju da zakopcaju sako, ili su im tesni? Izgledaju kao gedzovani. Zato ih izleda narod vise voli. Sve su to pritajeni tigrovi skriveni zmajevi. Svaka cast generalu Lazarevicu.

  • Marković

    16:08 // 29. 10. 2017.

    Dokle ludosti,mladosti naša,neslušajte više nebuloze , odavno znamo da smo pobedili,ta zapadna napast , računari,programi,mobilni, kompjuteri, tomahavke, ma njih smo bre rukama vaćali i ima da ih vaćamo ako treba,to sigurno znaju generali.....

  • Pedja

    12:42 // 28. 10. 2017.

    Najbolji oficir posle Zivojina Misica, samo steta sto ga iskoriscavaju u politicke svrhe.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: