Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:31, 4. 8. 2021.

| Društvo

General Vladimir Lazarević proglašen je za počasnog građanina niške opštine Pantelej

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
lazarević
Osuđen za ratne zločine pa postao počasni građanin niške opštine; foto:arhiva/ Vanja Keser

Odlukom odbornika Skupštine opštine Pantelej penzionisani general Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa u vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, proglašen je počasnim građaninom te niške gradske opštine. Na istoj sednici donete su odluke i o dedeli drugih povelja i opštinskih priznanja.

Na poslednjoj sednici Skupština Gradske opštine Pantelej usvojila je Odluku o dodeli godišnjih javnih priznanja povodom Dana i Slave opštine. Najpoznatije ime, kome je pripalo i najveće priznanje jeste general Lazarević, inače rođen u opštini Babušnica, a nakon izlaska iz zatvora 2015. godine kada je odslužio dve trećine kazne, trajno nastanjen u Nišu, ali ne na teritoriji Gradske opštine Pantelej koja mu dodeljuje zvanje, već na Paliluli.

Kako je u obrazloženju navela predsednica GO Pantelej Nataša Stanković, njegova vojnička karijera je ono što ga je preporučilo da dobije zvanje Počasnog građanina te gradske opštine.

Predložili smo odbornicima general pukovnika Vladimira Lazarevića za počasnog građanina naše opštine jer je to skroman, pošten i čestan čovek, koji je neizmerno odan svojoj porodici, zavičaju i otadžbini, hrabar je i požrtvovan vojskovođa koji je dosledno sledio svoja visoko profesionalna, vojnička, patriotska i ljudska uverenja, u svakom iskušenju spreman da preuzme isključivo ličnu i profesionalnu odgovornost i time odbrani čast naciji i državi - rekla je Stankovićeva.

Lazarević je kao komandant Prištinskog korpusa pred sudom u Hagu osuđen na 14 godina zatvora, kako piše u presudi, za pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti, koji su obuhvatali deportaciju i prisilno premeštanje civila - kosovskih Albanaca. Optužbe se odnose na period NATO napada na tadašnju SRJ.

U zemlju se vratio 2015. godine Vladinim avionom, u pratnji tadašnjeg ministara pravde i odbrane Nikole Selakovića i Bratislava Gašića, a dočeku na niškom aerodromu prisustvovali i tadašnji ministar rada Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, prvi sveštenik niške Eparhije vladika Teodosije, načelnik Policijske uprave Srđan Grekulović, gradonačelnik Niša Zoran Perišić i načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković.

Novi počasni stanovnik Panteleja kaže za Južne vesti da je obavešten o novom priznaju koje je dobio i da je dobio i pozivnicu za Svečanu akademiju kada će biti održana zvanična dodela.

Moja porodica živi u Nišu 49 godina, ja sam svakako manje proveo jer sam bio kojekuda po našoj tada većoj i sadašnjoj državi. To je takoreći i moj rodni grad, Niš kao celina. Koliko sam razumeo, video sam deo teksta samo, oni prosto gledaju doprinos za vreme odbrane zemlje od NATO agresije gde sam bio komandant Prištinskog korpusa. Ja tu ne vidim neku moju ličnu zaslugu, to je zasluga svih boraca iz svih krajeva zemlje. Među njima i iz Niša i Panteleja - kaže Lazarević.

Podsetimo, pre ovog priznanja, Grad Niš mu je odao priznanje i 2019. godine, kada je na Dan pobede nad fašizmom 9. maja, tokom zvanične gradske proslave, predvodio marš "Besmrtnog puka“.

Kako saopštavaju iz Opštine Pantelej, donete su odluke i o dodeli Povelje za solidarnost u izuzetno teškim vremenima i doprinos dobrobiti zajednice, kao i priznanje Blagodarnice Svetog Pantelejmona, opštinsko priznanje koje dodeljuje predsednica Gradske opštine Pantelej.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mixa

    06:57 // 6. 8. 2021.

    Prvo mu nudili profesorsko mesto na Vest Pointu, pa kada je odbio setili se da je ratni zlocinac. Ko iole zna generala Lazarevica, zna o kakvom se ljudskom kvalitetu radi. Btavo za gest Opstine Pantelej!

  • severni

    13:09 // 5. 8. 2021.

    "Bas da cujem", po tebi rat je kad sukobljene vojske jedni drugim masakriraju civile? A to, ko, gde kada, procitaj u presudi.

    • Smuk

      14:45 // 5. 8. 2021.

      @severni : Čijoj presudi , od koga je donešena i na osnovu kojih i čijih dokaza?
      Da su uspeli da dokažu o gresima generala Lazarevića , ne bi on bio na slobodi !
      No , "svako" ima mišljenje i neka tako bude !

  • Milojić familija G.Matevac

    09:21 // 5. 8. 2021.

    Nataša uhvati se pameti!
    Ne slušaj više gu. i njegovu ženu.
    Ti i Nemanja dole bre služite u opštinu za podsmejavanje a ne primećujete.
    Malo se raspitajte okolo pa kada čujete kako vas ismejava guskina žena ,,bezobrazluk.
    Naš Matevac nije to zaslužio,znam vas kao dobru decu iz čestite familije.
    Radite pošteno i časno i biće još jedan mandat,ovako teško.
    Nemate prijatelja u opštinu da znate.

    • Stanoje iz Oreovac

      08:47 // 6. 8. 2021.

      Pasjača postala metropola za Matejevac.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: