Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:03, 10. 5. 2013.

| Društvo

Generalna proba završnog ispita za osmake

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Zbirka.jpg
Naslovna strana Zbirke zadataka iz matematike

Kako su se pripremili za predstojeći završni ispit za upis u srednju školu, 2.588 niških osmaka saznaće u subotu, 11. maja, kada će polagati probne testove iz srpskog jezika i matematike.  

Svi zadaci na generalnoj probi male mature biće nepoznati đacima, najavljuju iz Ministarstva prosvete. Ona će biti organizovana na isti način kao i mala matura zakazana za 17. i 18. jun.

Direktor OŠ "Sveti Sava" Vladimir Kalčić kaže da je 127 osmaka te škole spremno za sutrašnju proveru.

- Iako ovo nije nikakvo ocenjivanje, đaci treba da testu pristupe maksimalno odgovorno kako bi mogli da saznaju koje oblasti treba dodatno da savladavaju na pripremnoj nastavi - kaže Kalčić.

On dodaje da je simulacija završnog ispita dobar način da đaci osete atmosferu ispita, ali i da procene koliko im je vremena potrebno da urade zadatke i odgovore na pitanja.

Pošto će neki đaci biti sprečeni da prisustvuju probi završnog ispita, direktor Kalčić kaže da će od Ministarstva prosvete tražiti uputstvo kada da u školi organizuju još jednu simualaciju ispita. 

Probni test iz srpskog osmaci će raditi od 9 do 11 sati, a zatim će, posle sad vremena pauze, dva sata raditi i test iz matematike.

Završni ispiti, koje će osmaci polagati 17. i 18. juna, od ukupno 20, imaće 5 delimično poznatih i 15 đacima nepoznatih zadataka.

Probu male mature u periodu od 13. do 17. maja imaće i sedmaci, koji će za godinu dana polagati test iz srpskog, odnosno matenjeg jezika, matematike, a prvi put i kombinovani test koji sadrži pitanja iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: