Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 25. 7. 2018.

| Društvo

Genetičar Stojković: Obrazovanje u našoj zemlji je kompletno srozano

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti

Emiisja "15 minuta" - gost Miodrag Stojković

Prema podacima republičke inspekcije u Srbiji, kako kaže genetičar iz Leskovca, doktor Miodrag Stojković, ima najmanje 1.200 lažnih doktorata, a poseban problem su neakreditovana odeljenja fakulteta i kupovanje diploma. U takvom stanju u obrazovanju, kako kaže, ne čudi ni to što oni sa najboljim referencama, među kojima je i on, ne ulaze u Srpsku akademiju nauka i umetnosti.

Poslednjih godina doktor Stojković, koji se školovao i radi na priznatim evropskim univerzitetima, vodi Specijalnu bolnicu za lečenje steriliteta u Leskovcu, zahvaljujući kojoj se do sada rodilo više od 800 beba. Njegov stav o stanju u srpskom obrazovanju je jasan - ono je potpuno srozano, a to potvrđuje brojnim primerima koji su maltene svakodnevni.

Pored brojnih plagijata, koji nisu retkost ni za ljude na najvišim položajima u državi, pa i u akademskoj zajednici, veliki problem je i “kupovanje diploma”.

Mi smo daleko od toga da imamo dobro obrazovanje, u smislu da je to provereno, onako papirološki. Fakultet ili univerzitet nije više u obavezi da ako vi donesete diplomu sa nekog drugog fakulteta proveri istinitost te diplome - kaže Stojković.

Zbog toga on kaže da je jedini način da se povrati ugled srpskog obrazovanja, kontrola svih diploma.

Ne možete da pustite nekog ko je diplomirao u nedelju. Ne možete da pustite nekoga ko je za 4 dana položio 10 ispita i napisao da je studirao u mestu B, a studirao je u mestu A, ali to nije znao. Prešli smo, nažalost, na hiperprodukciju - kaže Stojković.

Najveći problem zašto se “lažnim doktorima” ne staje na put, kako kaže doktor Stojković, jeste u sistemu.

Problem je da li ste podobni ili niste. Ako ste podobni, niko vas neće goniti, ali ako niste, onda drvlje i kamenje na vas. To će sve da bude tako, dok se ne pošalje znak da takvi nemaju šanse, ne da grade karijeru, nego da gube sve što su do tada postigli. Kazna je jedini način da se naučimo nečemu - zaključuje Stojković.


“Sistem izbora u SANU nije adekvatan, više se ne kandidujem”

Ovaj poznati i priznati lekar konkurisao je nedavno za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), ali i pored toga što ima visoke ocene i Hiršov indeks 60, on nije primljen u Akademiju.

Iako mu, kako kaže, niko nije pojasnio zbog čega je odbijen, on ukazuje na loš sistem izbora.

Greška u tom sistemu je što vi imate da se ta odluka odnosi na nivou odeljenja i ako vam odeljenje broji 15 članova oni odlučuju šta će ostalih 135 članova imati na uvid, koji su kandidati - priča Stojković.

Sumnja da i u tu postoji dogovor između onih koji odlučuju.

Ako se Vi i ja dogovorimo - Vi imate svog kandidata, ja imam svog. Ja pustim Vašeg, Vi pustite mog, treći nema šta da traži u tom sistemu, a ne zna zašto nije prošao. To vam dođe kao da stanujete na prizemlju i ti koji tu žive odlučuju šta rade stanari do 8. sprata - kaže Stojković.

Zbog svega što se izdešavalo na ovim izborima za članstvo u SANU, Stojković je, kako kaže, odlučio da se više ne kandiduje.

Šta konkretno znači H-indeks, koje su reference ovog poznatog genetičara iz Leskovca, kako se sa plagijatima bore u inostranstvu, ali i kako ocenjuje pronatalitenu politiku Vlade Srbije, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maja

    16:08 // 27. 7. 2018.

    Dragi moj doktore,hvala sto ste mnogim roditeljima ostvarili snove!Zivi bili 1000 godina :-)

  • Procenat

    13:48 // 27. 7. 2018.

    800 beba
    Za koliko godina rada?
    10 godina?
    Znaci li to matematicki da je to 80 beba po godini?od kolikog broja zena?
    Pitate li se to?

    • Strucnjak

      17:31 // 27. 7. 2018.

      Ovo već prelazi u "Govorite usta da ne budete pusta". Za Vašu informaciju, reč je o bebama rodjenim vantelesnom oplodnjom i parovima lečenim kod nas i u inostranstvu koji godinama nisu mogli imati decu. Samo ti ljudi znaju ko je zaista ova veličina od čoveka koja je promenila živote njihovim porodicama, a Vama ako je 800 novih života ništa ili malo, to onda govori o Vama!

  • koNpletan

    22:50 // 26. 7. 2018.

    Ko NEMA VEZU učio je i kod Slobe, u ,,demokratiji", pa i u ,,napreDNOm" periodu. A politikanti, kao i uvek" postaju poluobrazovani, jer dobro mešetare! p.s. 90% nekadašnjeg DS-a NIŠ je peršlo u SPS i Napredne. To su njihova deca, potomci nekadašnje vlasti!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: