Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 19. 2. 2019.

| Društvo

Genetičar Stojković: Ostajem na kragujevačkom Fakultetu

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
miodrag stojkovic
I Stojković potvrdio da ostaje na Fakultetu, foto: arhiva JV

Leskovčanin Miodrag Stojković i dalje će biti šef Katedere za matične ćelije koju je osnovao na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka, ali će, kako sam kaže, morati da traži ograničeno odsustvo kako bi deo istraživnaja, zbog nedostatka uslova u zemlji, završio u inostranstvu.

Nekoliko dana od kada se u medijima pojavila vest da je genetičar Miodrag Stojković iz Leskovca smenjen sa mesta šefa Katedre za matične, što je kasnije demantovano iz ove ustanove, na Tviteru se oglasio i Stojković koji potvrđuje da ostaje na Fakultetu.

Do daljnjeg ostajem na FMN i dalje kao šef Katedre za matične ćelije u biomedicinskim naukama na doktorskim studijama da kao do sada, uz pomoć kolega, pokušam da na najbolji način studentima prenesem znanje i glad za novim - kaže Stojković.

Zbog “skromnih mogućnosti” i nedovršenog Centra za matične ćelije uslove za nastavak naučnog rada potražiće u inostranstvu, zbog čega će, kako kaže, tražiti ograničeno odsustvo sa Fakulteta.

Dodaje i da će nastaviti sa radom u specijalnoj bolnici za lečenje steriliteta u Leskovcu i nada se da će Centar za matične ćelije koji je preko potreban mladim naučnicima biti izgrađen i opremljen.

Podsetimo, pre nekoliko dana je dekan kragujevačkog FMN Vladimir Jakovljević za Danas rekao da je Stojković smenjen uz “njegovu saglasnost”. Na vest o smeni reagovale su Stojkovićeve kolege sa departmana tražeći od dekana da preispita svoju odluku, naročito što je na njegovo mesto, kako su tada rekli, trebalo da dođe osoba koja ne radi na tom smeru.

Iako je smenu potvrdio dekan, juče je to demantovao Fakultet navodeći i da su informacije o raspuštanju departmana “netačne i zlonamerne”.

Miodrag Stojković jedan je od najpriznatijih srpskih genetičara. Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao 1996. godine na Veterinarskom fakultetu u Minhenu u oblasti embriologije i biotehnologije.

Bavi se naučnim radom iz oblasti genetike i profesor je na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Jedan je od prvih naučnika u Evropi koji zajedno sa prof. Ekhardom Volfom i dr. Valerijem Zakhartčenkom počinje intenzivno da se bavi kloniranjem domaćih životinja.

Osnivač je specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu.

I pored visokog proseka i ostalih referenci Stojković nedavno nije izabran za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, a zato što nije dobio konkretno objašnjenje, odlučio je da se više ne kandiduje.

Njegovu detaljniju biografiju pogledajte u našoj rubrici "Ko je ko?".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: