Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:18, 8. 12. 2021.

| Društvo

Genetičar Stojković podneo ostavku na mesto redovnog profesora kragujevačkog Medicinskog fakulteta

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
miodrag stojkovic
Stojković podneo ostavku na mesto redovnog profesora, foto: arhiva JV

Jedan od najčuvenijih srpskih genetičara i osnivač leskovačke bolnice za lečenje steriliteta, Miodrag Stojković više neće biti redovni profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, jer je podneo ostavku na to mesto. Kako je putem Tvitera obavestio javnost, razlog ostavke je odluka o promeni finansiranja Centra za istraživanje matičnih ćelija i Banke matičnih ćelija.

“Upravo sam dao ostavku na mesto redovnog profesora medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Ma koliko jedno oko bilo tužno, drugo ne prestaje da se osmehuje”, napisao je Stojković uz objavljeno obrazloženje koje je uputio rektoru Univerziteta u Kragujevcu Nenadu Filipoviću i dekanu fakulteta medicinskih nauka Vladimiru Jakovljeviću.

Tom odlukom se značajno odstupa od realizacije Projekta odobrenog i od Vlade Srbije, a kojom direktno utičete na funkcionalnost i ostvarivanje ciljeva. Sigurno vas ne treba podsećati da je zahvaljujući meni Kragujevac dobio projekat i centar, ali vaša odluka i odstupanje od projekta je i odstupanje od principa dobre Uprave – isključili ste konzistentnost, komunikaciju, nepristrasnost i odsustvo zloupotrebe položaja - napisao je Stojković u obrazloženju.

Miodrag Stojković jedan je od najpriznatijih srpskih genetičara. Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao 1996. godine na Veterinarskom fakultetu u Minhenu u oblasti embriologije i biotehnologije.

Bavi se naučnim radom iz oblasti genetike i profesor je na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Jedan je od prvih naučnika u Evropi koji zajedno sa prof. Ekhardom Volfom i dr. Valerijem Zakhartčenkom počinje intenzivno da se bavi kloniranjem domaćih životinja.

Osnivač je specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu.

I pored visokog proseka i ostalih referenci Stojković nedavno nije izabran za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, a zato što nije dobio konkretno objašnjenje, odlučio je da se više ne kandiduje.

Njegovu detaljniju biografiju pogledajte u našoj rubrici "Ko je ko?".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    20:55 // 10. 12. 2021.

    Čovek nije lekar već veterinar i nije genetičar već embriolog. Ima doktorat iz embriologije u oblasti veterinarske medicine. Ostalo je bajka.

  • Srbija medju šljuvama

    19:44 // 9. 12. 2021.

    Šta više reći o tom dekanu? Pustite ga da sklopi tri rečenice, biće dovoljno. O ostalim stvarima treba da se pozabave nadležne institucije-kako ovo smešno zvuči u Srbiji.

  • Vesna

    22:45 // 8. 12. 2021.

    Slika i prilika današnje Srbije. Sta ce joj pametni i učeni ljudi. Bolje se manipuliše nepismenim i neucenim klimacima glave koji ne umeju da koriste organ zvan MOZAK.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: