Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:30, 18. 10. 2018.

| Društvo

Genetičar iz Leskovca i dalje traži da mu SANU objasni zašto je odbijen

Autor:J. A.Izvor:N1, Južne vesti
genetičar Stojković
Genetičar Stojković i dalje insistira na tome da je bolji od sva 4 kandidata; foto: JV

Zbog toga što još nije dobio objašnjenje od Srpske akademije nauka i umetnosti zašto su odbili njegovo članstvo u ovoj instituciji, genetičar iz Leskovca Miodrag Stojković, pred izbore koji će biti održani 8. novembra, traži objašnjenje i ponavlja da je bolji od 4 kandidata koji su prošli. Iz Akademije za N1 pak odgovaraju da je "sve urađeno po proceduri".

Ljut što, kako kaže, neko pokušava da omalovažava njegov rad, koji je osim u Srbiji, priznat i na evropskim univerzitetima, doktor Stojković traži od SANU objašnjenje zbog čega je i pored brojnih priznatih referenci u oblasti hemijskih i bioloških nauka, odbijen za članstvo.

Ponavlja da možda nije najbolji, ali da je sigurno bolji od kandidata koji su prošli.

Prošla su četiri kandidata i ja se radujem za njih, kao da sam ja prošao, mada kad vidim njihove reference ja se ne bih ni kandidovao - napominje Stojković.

Stojković kaže da ima više objavljenih i citiranih radova od ostalih kandidata iz svoje oblasti, a posebno insistira na Hiršovom indeksu, koji pokazuje njegovu naučnu uspešnost.

Međutim, potrpedsednik SANU Zoran Popović, u prilogu Dušana Mlađenovića za N1 kaže da ovaj indeks na koji se genetičar poziva jeste važan, ali ne i ključan.

Upoređivati sebe sa ostalim kandidatima samo na osnovu broja publikacija i Hiršovog indeksa je neumesno - smatra Popović.

Popović objašnjava da Hiršov indeks daje samo broj radova i citata, ali se pri tom ne uzima u obzir da li je neko sam radio ili je bilo koautora i ne pokazuje koliki je doprinos tog rada. Dodaje i da "ne možete nekome da objasnite zašto nije prošao", zato što se prilikom odlučivanja glasa tajno.

Podsetimo, genetičar Stojković je još pre nekoliko meseci u intervjuu "15 minuta" rekao da nikada nije dobio objašnjenje zašto je odbijen za dopisnog člana SANU, ali je istakao da se više neće kandidovati, jer sumnja da i među naučnicima postoje "interni dogovori".

Inače, niški Ogranak SANU je za akademike predložio korumpirane profesore, ali oni nisu prošli prvi krug i za njih se neće glasati 8. novembra, kada su izbori za članove Srpske akademije nauka i umetnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Лесков Врр

    13:56 // 30. 10. 2018.

    Професоре,не жали и не тражи објашњење.То није СрБска академија,не знам да ли је некада била али данас сигурно није.
    Нажалост.
    Глупо да глупље не може бити - али једино остаје да се надамо и верујемо у ону народну - НИЧИЈА НИЈЕ ГОРЕЛА ДО ЗОРЕ.

  • dragoljub stamenković

    13:22 // 19. 10. 2018.

    Kako da to objasne ?
    Glasanje je tajno,po odeljenjima. Kad bi ti svako objašnjavao kako je i zašto tako glasao,hlasanje ne bi bilo tajno.

  • ivan

    10:13 // 19. 10. 2018.

    Prosto napravite novu, alternativnu i paralelnu akademiju nauka. Spas Srbiji je jedino u paralelnim institucijama. Niko nema monopol na nauku.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: