Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 11. 11. 2022.

| Društvo

Genetsko testiranje pacijenata sa multiplom sklerozom prvi put u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Kardiohirurgija
Analize će moći da rade i pacijenti iz Šumadije; foto: JV / Tamara Radovanović

Na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu prvi put će se raditi genetsko testiranje pacijenata sa sekundarno progresivnom multiplom sklerozom, kaže direktor Dragan Milić. To će omogućiti da se prepiše ispravna doza terapije i da pacijent o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje dobije lek koji inače košta oko 1.000 evra.

Milan Lazarević Lazarević kaže da će moći da se odredi tačna doza leka; foto: JV / Tamara RadovanovićMetode qPCR i RT-PCR namenjene su bolesnicima koji su kandidati za terapiju lekom “Siponimod-Mayzent”, pojašnjava Milić i dodaje da je genotipizacija jedini način da se prepiše ispravna terapija.

Bez nje nije moguće primiti lek o trošku Fonda. Jedna mesečna terapija košta oko 1.000 evra i od ove godine je o trošku Fonda, dok je pre toga moglo samo u inostranstvu da se odradi testiranje i da se nabavljaju lekovi na crno iz inostranstva - priča Milić.

Kako je za Južne vesti pojasnio načelnik Laboratorije na Klinici za kardiohirurgiju Milan Lazarević, na osnovu gena koje pacijent poseduje, lekari će tačno znati da li mogu i koju dozu terapije da mu daju.

Za razliku od Beograda, u Nišu se to do sada nije radilo, a Milić ističe da je reč o najsavremenijim aparatima, na kojima se rade i druge analize, a koji su američka donacija.

To je pokrenuto i zahvaljujući entuzijazmu direktora Neurologije Slobodana Vojinovića, načelnika Laboratorije Milana Lazarevića, kao i molekularnog biologa Dimitrija Spasića. Na osnovu tog aparata biće moguće odrediti genetski presek, profil pacijenta sa multiplom sklerozom i tačno videti da li postoji mogućnost za savremenu novu metodu lečenja i u kojoj dozi - navodi Milić.

Milić i Lazarević kažu da će analize tu moći da rade pacijenti iz cele jugoistočne Srbije, ali i iz Kragujevca i čitave Šumadije.

Pacijenti sa multiplom sklerozom, dodaje Milić, spadaju u grupu najtežih bolesnika i zato je važno dati im šansu da mogu besplatno da priušte inače jako skupe lekove.

Podsetimo, na toj Klinici je nedavno otvorena i Banka krvi "David Albala", opremljena uz pomoć donacija Ambasade Izraela, koja bi trebalo da bude u funkciji od januara naredne godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marina Adamović

    23:32 // 13. 11. 2022.

    Šta je sa mladim pacijentima kod kojih je tek postavljena dijagnoza? Oni će čekati dok ne dođu do ove sekundano progresivne faze, a do tada primati kortiko th.? Tužno

  • Petar

    11:53 // 12. 11. 2022.

    Carinici su imali razumevanja,bili toleranti.Ali su troskovi ogromni svakog meseca.Bravo.......

  • Vesna

    11:10 // 12. 11. 2022.

    To ce mnoge pacijente obradovati.To ce finansiski rasteretiti veliki broj porodica.Profesor Milic i Profesor Vojinovic time spasavaju citave porodice

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: