Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 26. 4. 2011.

| Društvo

Gimnazija dobila kanalizaciju

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti

PROKUPLJE – Nakon 75 godina od kako je napravljena zgrada u kojoj su smeštene prokupačka „Gimnazija“ i Medicinska škola „Aleksa Savić“, ovih dana se izvode radovi kako bi se priključila na kanalizacionu mrežu.

Predhodnih godina sva otpadna voda i fekalije oticali su u šahtu koja se nalazi u dvorištu škole. U okviru školskog dvorišta postojali su poljski toaleti, i oni su osamdesetih godina porušeni nakon što je u školu urađen sanitarni i mokri čvor. Međutim, šahta koja se nalazi ispod tih toaleta i kako kažu stariji radnici škole, ispod školskog igrališta, nikada nije stavljena van funkcije, već se koristi do današnjih dana.

Navodno je pre tridesetak godina urađen ispust u sporednu kanalizaciju, pa se zato ona ne preliva. Miladin Milosavljević, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti, kaže da je priključivanje školske zgrade na kanalizacionu mrežu bio prioritet i da je nakon pokrenute inicijative u lokalnoj skupštini, za vrlo kratko vreme odrađen projekat kako bi se problem rešio.

- Otpadna voda i fekalije iz škole su dugogodišnji problem čije se rešenje stalno prolongiralo. Zgrada je pravljena u vreme dok još nije postojala uređena kanalizaciona mreža, pa je unutar dvorišta iskopana septička jama, koja se koristila do sada. U jednom delu iznad nje, bili su i poljski vecei. Kada je osamdesetih godina urađen sanitarni i mokri čvor u školi, oni su prestali da se koriste, ali su kanalizacione cevi sprovedene samo do stare jame – kaže Milosavljević.

Inače, škola je predhodnih godina nekoliko puta imala problem sa začepljenjem kanalizacione mreže a jednim delom van funkcije je i fiskulturna sala u podrumu zgrade, gde se nalazi šahta koja je često puta bila poplavljena.

Rešenjem ovog problema, posebno će se poboljšati higijenski uslovi u školi. Stariji radnici škole, koji se sećaju njenog osnivanja i početka rada, tvrde da je veoma opasno što se do sada koristila stara septička jama, za koju niko tačno ne zna koje je veličine, ali se predpostavljaju da je otprilike veličine školskog igrališta, koje se nalazi iznad nje. Oni tvrde da je moguće da voda potkopa betonirani teren i da se on može obrušiti svakog dana. Otpadana voda i fekalije iz jame bili su i veliki problem i kabinetima Medicinske škole, čiji đaci pohađaju popodnevnu nastavu. S obzirom da su kabineti ukopani, često se pojavljuje vlaga na zidovima, za koju se pretpostavlja da potiče od otpadnih voda iz kanalizacione šahte.

U lokalnoj samoupravi mnogi nisu ni znali da zgrada u kojoj nastavu dnevno pohađa oko 1. 500 đaka, nema regulisani sanitarni i mokri čvor. Zgrada je napravljena davne 1936. a prvi đaci su primljeni 1940. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Olivera Tasić

    05:41 // 29. 4. 2011.

    Porodica od 6 članova, u ulici Miloša Crnjanskog 37. Prokuplje, već 6 godina živi u kući a još nema priključak za vodu!!! Kuća je legalizovana, što znači da po tom osnovu ima pravo na sve priključke. Slučaj je predat sudu već par godina ali problem je sa komšijama koji svojataju ulicu i vodovodnu mrežu. Na taj način se ruši ugled Opštine i Suda u Prokuplju i Apelacionog u Nišu koji slučaj ne rešavaju.

  • Mika

    16:54 // 26. 4. 2011.

    E, ovo je za Ginisovu Knjigu Rekorda! I za SRAMOTU i gadjenje!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: