Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:20, 8. 3. 2024.

| Društvo

Gimnazijalac iz Vranja se bori protiv diskriminacije mladih sa mentalnim problemima

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
bogdan dimić
Volonter Crvenog krsta, član UNICEF-a, borac i za zdravu životnu sredinu; foto: Gimnazija "Bora Stanković"

Maturant Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju Bogdan Dimić osvojio je treće mesto na državnom takmičenju iz psihologije, nagrade osvaja i na literarnim konkursima, član je UNICEF-a, volonter Crvenog krsta i bori se protiv diskriminacije onih koji imaju mentalne probleme. Sebe u budućnosti vidi kao psihologa ili sociologa.

Mladi Vranjanac iza sebe već ima istraživački rad iz oblasti psihologije, čija je tema “Tipovi ličnosti i muzičke preferencije”. Upravo sa tim radom osvojio je treće mesto na državnom takmičenju iz psihologije.

Trudi se da svoje znanje iz te društvene nauke primenjuje u praksi i pomaže svojim vršnjacima.

Mladi imaju tendenciju da se upoređuju, postoje različiti problemi u odrastanju i svako se na neki način susreće sa diskriminacijom. Voleo bih da ljude malo više osvestim o tome kako se oseća osoba koja je diskriminisana i koji su načini da se izborimo protiv diskriminacije. Svoj rad fokusiram na celo biće čoveka i na to kome mladi da se obrate za pomoć ako im je potrebna - kaže Bogdan.

“Gladan” novih znanja, pored onih koji stiče u školi, učestvovao je na brojnim radionicama o mentalnom zdravlju. Veruje u razgovor kao put do rešenja problema i navodi da mladi u pubertetu, koji često imaju nepoverenje prema svima, uvek mogu da se požale njemu i njegovim vršnjacima.

Na takmičenju mu je pomogla mentorka i njegova profesorka psihologije u Gimnaziji Svetlana Veličković Momčilović, a u školi imaju i “kutiju poverenja”, u koju đaci mogu da anonimno ubacuju papire sa prijavom nasilja ili nekog drugog problema.

Bogdan kaže da je upravo u Gimnaziji zavoleo psihologiju, ali da ga je oduvek zanimalo kako funkcioniše ljudski mozak, na koji način čovek razmišlja i kako pomoći ljudima u teškim situacijama.

Već godinama se bavi aktivizmom i volontiranjem, tragajući za rešenjima društvenih i ekoloških problema, ali i za odgovorima na pitanja o zbivanjima u duši mladih ljudi, suočenih sa usamljenošću, otuđenjem i različitim vrstama strahova.

Njegova interesovanja usmerena su i ka zaštiti životne sredine.

Treba da živimo u simbiozi i pomažemo planeti Zemlji, kako bi ona pomagala nama. Smatram da je to primarna stvar koju svi treba da imaju u svojim interesovanjima. Bez prirode i životne sredine ne možemo da funkcionišemo - ističe Bogdan.

Smatra da je svest o značaju ekologije i mentalnog zdravlja znatno prisutnija nego ranije, ali da i dalje postoje uverenja da čovek koji pati od neke mentalne teškoće “nije normalan”.

Sprema se da upiše psihologiju ili sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Iz vranjske Gimnazije kažu da se Bogdan već godinama bori protiv stigmatizacije mentalnog zdravlja i za promene u oblasti ljudskih prava. Vodio je različite projekte, razvio veštine javnog nastupa u Evropskoj školi debate i povezao se sa mladim aktivistima iz celog sveta.

Bogdan Dimić je primer kako se sa verom u snagu svojih ideja, reči i dela postepeno sazreva, pronalazi i gradi put koji se ukršta sa mnoštvom puteva mladih kolega širom sveta u težnji kvalitetnijem odnosu sveta i pojedinca, zdravijoj budućnosti, ali i sigurnijoj sadašnjosti - ističu iz škole.

Ove godine on je učestvovao i u radu Kopaonik biznis foruma, u panelu “Youth calls to action”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: