Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:21, 22. 4. 2019.

| Društvo

Gimnazijalce iz Lebana direktor ne pušta na pozorišnu smotru

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
gimnazijalci lebane
Zabrana ili tehnički problemi, Ilustracija; foto: Nevena Srećković

Iako su nekoliko puta donosili nagrade sa pozorišnih susreta gimnazijalaca koji se u Kragujevcu održavaju već 23 godine, Lebančani ove godine neće učestvovati. Rukovodilac Teatra Dušan Blagojević kaže da im je zabranjeno da idu, a direktor Gimnazije Dragan Đorić tvrdi da trupa nije zvanično prijavljena na takmičenje. Revoltirani učenici protestuju ispred škole.

Neizdavanje putnog naloga i obezbeđivanja prevoza do Kragujevca, profesor Dušan Blagojević vidi kao namerno sprečavanje dece da učestvuju na takmičenju. Ovim potezom, kaže on, direktor škole škodi samo učenicima koji su se za festival spremali više od 3 meseca.

Godinama je tradicija da stručni aktiv šalje snimke i prijave selektoru. Kada dobijemo rezultate, sve se šalje direktoru i on prijavljuje. Mi smo sve to uredno poslali, nikakvih problema do prošle subote nije bilo. Odjednom se ta odluka menja i nama se zabranjuje učestvovanje - kaže Blagojević.

Predstava je adaptacija dela Seks za početnike Jasminke Petrović i Mrtvo more Radoja Domanovića, kaže on, i o svemu su bili upoznati i roditelji i direktor škole.

Samovolja i moć jednog čoveka ugrozila je rad ove dece. Mi smo 3 puta bili republički prvaci, a sada ne možemo da odemo - kaže Blagojević.

Direktor Gimnazije Dragan Đorić za Južne vesti kaže da zvaničan dopis o prijavljivanju predstave nije dobio, stoga ne može da pošalje učenike na takmičenje.

Gimnazija nije zvanično prijavila učešće ekipe. To je uradio profesor koji vodi dramsku sekciju sa privatnog mejla. Iako je o tome bilo reči na nastavničkom veću, rok za prijavu je već bio prošao. Ostala je prijava profesora koja nema težinu i nema zakonsku mogućnost da predstavlja školu - tvrdi Đorić.

Dodaje i da se predstava “ne uklapa u kontekst umetničkog dela” zbog čega je Školski odbor doneo odluku da ne šalje decu na takmičenje. Inače, ova odluka donesena je na dan kada je ekipa dramske sekcije trebalo da krene za Kragujevac.


Učenici protestuju ispred škole

Nezadovoljni odlukom da trupa ne ide na takmičenje, dvadesetak nekadašnjih i sadašnjih učenika protestuje ispred Gimnazije.

Vuk Cvetković, nekadašnji učenik i “pomagač” Teatra, kaže da su razočarani i revoltirani ovakvim ponašanjem direktora. ucenici lebane Učenici revoltirani, foto: Vuk Cvetković

Mi smo od jutros ovde. Tu su sadašnji učenici, nekoliko roditelja, ali i oni koji su završili ovu Gimnaziju. Direktor ne želi da pristane na kompromis. Njegovo ponašanje je bojkot Teatra i svega što rade mladi - kaže Cvetković.

Koliko će biti ispred škole, kaže, ne znaju, ali svakako ovim žele da iskažu nezadovoljstvo i privuku pažnju javnosti na problem sa kojim su se susreli.

Podsetimo, gimnazijalci su prošle godine u Kragujevcu osvojili prvo mesto sa predstavom Sve je u redu, a pored glavne nagrade, trupa je osvojila i Specijalnu nagradu za kolektivnu igru, Nagradu za najbolji kostim, a dvoje amaterskih glumaca dobilo je pohvale za glumačko ostvaranje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: