Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:21, 18. 11. 2014.

| Društvo

Gimnazijalci snimaju film o Jevrejima u Nišu

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
djaci.jpg
Tim niških gimnazijalaca koji bi zbog projekta rado otputovao na Floridu

Nakon što su počeli da otkopavaju jevrejsku istoriju Niša, đaci Gimnazije "Bora Stanković" odlučili su da snime dokumentarni film o Jevrejima u njihovom gradu i jednoj porodici koja je preživela holokaust.

Ideju da očuvaju sećanje na jevrejski narod i podsete na stradanja s ciljem da se ne ponove, dobili su tokom zajedničkog projekta sa vršnjacima iz škole na Floridi.

Pošto bi voleli da na projektu "Marketplace of ideas", osim preko interneta, sa drugovima iz Floride rade i u njihovoj školi u Americi, niški gimnazicalci nadaju se da će im se javiti sponzori koji će im pomoći da plate put.

Do tada će nastaviti da rade na dokumentarcu za koji su scenario već priveli kraju i informacije, fotografije i ostalu građu koju su dobili od predsednice Jevrejske opštine u Nišu Jasne Đirić uklapaju u film.

Za snimanje dokumentarca čija se premijera očekuje pred kraj decembra već su obezbedili studio, montažera i naratora, a spremna je i muzika.

Film rade sami učenici uz podršku profesora i informativnu i dokumentarnu pomoć predsednice Jevrejske opštine. Tim će do premijere biti i u aktivnoj potrazi za sponzorima koji bi pomogli da se projekat dovede do kraja - dugoočekivanog upoznavanja učenika iz Niša i Floride i time dati značajni pečat celoj priči - kaže profesorka Ivana Tonsa.

Ona je sa kolegom Markom Dimitrijevićem ideju o saradnji sa učenicima američke škole pokrenula još u proleće.

Dodaje da je projekat podstakao učenike iz niške i američke škole da prevaziđu međusobne nacionalne, kulturno-istorijske, religijske i druge razlike i uklone eventualne stereotipe.

Poslednja zajednička aktivnost ćaka na ovom projektu bilo je čitanje knjige koju je napisala Gerda Weissmann Klein "All but my life". To su memoari jevrejske devojke koja je preživela holokaust.

Američki učenici su prisustvovali tribini na kojoj je govorila upravo gospođa Klein, a zatim su o svojim iskustvima preko interneta pričali s vršnjacima iz Niša. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vojislav Seselj

    20:53 // 21. 11. 2014.

    ako ako.

  • tetkica

    21:18 // 18. 11. 2014.

    Bravo za ideju! Puno uspeha!

  • Aleksandra essalki

    14:43 // 18. 11. 2014.

    Deco kajacete se jednog dana jer neznate sta se krije iza ovoga ,medija je čudo ,za 10 godina oticice to drugim tokom ,a ko to finansira ne pitate se i zbog čega . Pogledajte gde je Palestina sada

    • Veliki Konspirator

      23:54 // 19. 11. 2014.

      Au, evo ga već prvi koji je upućen u svetske zavere, cionističke i ostale. A hoćeš ti da im objasniš ko sve finansira, pa da deca ne lutaju? Da stanu dok je vreme.

    • יעקוב ורון

      14:59 // 25. 11. 2014.

      Nalupetao si se a ni trepnuo nisi..

      Deco svaka cast i veliko hvala od potomaka Niskih Jevreja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: