Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 29. 4. 2019.

| Društvo

Gimnazijalka iz Niša sa matematičke Olimpijade za žene donela medalju

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
matematicka olimpijada
Nišlijka se okitila bronzom; foto: M. C.

Priliku da bude deo srpskog tima na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za žene imala je i Nišlijka Maja Cvetković, učenica Gimnazije "Svetozar Marković", koja je u Niš donela bronzanu medalju sa takmičenja, ali i nezaboravno iskustvo koje joj je učvrstilo želju da se ubuduće ozbiljno bavi matematikom i da to postane njena profesija.

Evropska ženska matematička olimpijada je ove godine održana u Kijevu, a srpski tim u kome je bila i učenica iz Niša je briljirao. Zlatna Jelena Ivančić, koja je 3. razred Matematičke gimnazije u Beogradu, bila je apsolutna pobednica i ostvarila je maskimalan mogući broj poena. U ukupnom plasmanu Srbija je podelila 4. mesto u zvaničnoj evropskoj konkurenciji, a zauzela je mesto niže sa gostujućim ekipama.

Bronzana gimnazijalka iz Niša kaže da su u Kijevu provele nedelju dana, dok je samo takmičenje trajalo 2 dana - po 4 sata su imale da reše 3 zadatka svaki dan. Maja Cvetković Cvetkovićeva planira da nastavi da se bavi matematikom; foto: privatna arhiva

Ostatak vremena bio je ispunjen druženjem, obilascima grada, ali i tremom. Za mene najinteresantnije je bilo upoznavati se i družiti sa devojkama iz celog sveta. Predstavnice 49 zemalja bile su moje drugarice tih 7 dana. Obožavam da sklapam nova prijateljstva i znam da će mi mnoga sa ovog takmičenja značiti čitavog života - priča Cvetkovićeva.

Pohvale daje i organizatorima za koje kaže da su bili profesionalni, poštovali različitosti, ali i najmanje sitnice tokom takmičenja. Svaki tim je imao vodiče, dodaje, a uglavnom su to bili studenti koji su im prikazivali grad i običaje iz svog ugla.

Nisu to bile klasične ture gde smo obilazili samo trgove, spomenike i crkve. Okusili smo način života mladih tamo sedevši u starim kafeterijama, parkovima, prošavši kroz ulicu umetnika, tj. galeriju na otvorenom. Malo po malo, mnogi su se zaljubili u grad i dali obećanje da će ga jednog dana posetiti ponovo - prenosi utiske gimnazijalka.

Učenica koja je u matematičkoj grupi obdarenih učenika u Gimnaziji "Svetozar Marković" ističe da je ovakvom iskustvu sa takmičenja prethodio težak rad. Bila joj je čast što je pod srpskom zastavom pokazala znanje iz matematike na Olimpijadi, a za to je morala da prođe dva izborna takmičenja krajem prošle godine.

Nakon što sam saznala da ću predstavljati svoju zemlju na tako prestižnom takmičenju, dobila sam dodatnu motivaciju za rad. Naravno, vežbati matematiku znači raditi to kroz celo školovanje. Ne bih mogla da kažem kako sam se pripremala par meseci, udeo u svemu imaju rad i iskustvo koji se nakupljaju godinama, uz mnogo vežbe i truda - pojašnjava učenica.

Mnogo puta je morala matematiku da stavi ispred svih drugih obaveza, ali kaže da je vredelo. Napominje da matematika nije samo računanje i "bubanje" formula, već da iziskuje maštu i mnogo "mozganja".

Za matematiku je potrebna mašta što se najbolje da uočiti na ovako visokom nivou gde je uživanje čitati najkreativnija rešenja i nemoguće ne diviti se talentima devojaka koje već svaka na svoj način menjaju svet - dodaje.

Cvetkovićeva ima 19 godina, a od svoje 9. se takmiči i zato kaže da je oduvek znala da je "stvorena" baš za matematiku. Fascinira je njena struktura, uređenost i neograničenost, ističe, a iako voli i druge nauke, nijedna dosad nije ostavila toliko jak utisak na nju.

Tome su doprineli svi oni koji su joj otkrili lepotu matematike, kaže, a pre svega roditelji, učitelj, a potom i nastavnici i profesori.

Već je odlučila da će školovanje nastaviti na Matematičkom fakultetu u Beogradu i to najverovatnije na Departmanu za primenjenu matematiku. Iako ostatak svoje budućnosti nije izmaštala, kao ni idealan posao i zemlju u kojoj će živeti, sigurna je da će nastaviti da se bavi matematikom i njenom beskonačnom primenom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • DLj

    00:20 // 30. 4. 2019.

    Zasto studije na Matemaicom u B-gau kada ima dobra katedra na PMF u Nisu?

  • Mara

    11:51 // 29. 4. 2019.

    Svaka čast

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: