Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 3. 6. 2021.

| Društvo

Gimnazijalka iz Vranja osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju u Pančevu

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Gimnazija Bora Stanković Vranje
Vedrana Gačić osvojila je prvo mesto u oblasti književnosti za istraživački rad “Hrišćansko i pagansko u melodrami Koštana Borisava Stankovića”; foto:Gimnazija "Bora Stanković" Vranje

Osvojivši 98 od maksimalnih 100 poena na republičkom takmičenju gimnazijalaca u Srbiji, učenica vranjske Gimnazije “Bora Stanković” Vedrana Gačić osvojila je prvo mesto u oblasti književnosti za istraživački rad “Hrišćansko i pagansko u melodrami Koštana Borisava Stankovića”. Osim nje, Vranje su predstavljali i Teodora Stajić, koja se takođe u oblasti književnost rangirala kao četvrta, AnaMarija Staletović - engleski jezik i Bogdan Trajković - informatika.

Prvoplasirana kaže da je sam proces pisanja, čitanja i odabira literature bio poput pravljenja časovnika u kojem svaki zavrtanj ima svoje mesto.

Verzije rada su rasle i veoma sam zadovoljna onom konačnom, što je prirodno osećanje, koje je rezultat nekog znanja i posvećenosti. Posebno sam zahvalna svom mentoru, profesorki Tanji Rusimović koja je pratila rad u nastajanju, davala mi podršku i svojim savetima mi pomagala da se približavam cilju. Sam rad je interdiscipliran, spaja mnoga moja interesovanja, u korelaciji je sa teologijom, te smo konstatovale i naše veroučitelje prof. Nikolu Pavlovića i Biljanu Stanimirović. Interdisciplinarni karakter čini i propratni plakat za odbranu rada. Trebalo je kreirati poste i radovalo me smišljanje kreativnog rešenja tog vizualnog dela - kaže Vedrana Gačić.

Takmičenje, dodaje, neguje i svestranost, a pored procene istraživačkog rada, radi se i test znanja iz oblasti istraživanja, te je do izražaja došao i detaljni rad i kontinuirani trud.

Profesorka i mentorka Tanja Rusimović kaže da kada su učenici posvećeni radu, onda ni onlajn nastava nije prepreka da se ostvare rezultati.

Koristile smo Viber, Google meet, i nije bilo teško odgovoriti na pitanja učenika koji već svojim pitanjima pokazuje dubbinu i širinu svojih promišljanja o književnosti kao umetnosti, ali i u istraživačkom procesu u okviru nauke o književnosti - kaže Rusimovićeva.

Proces istraživanja i svoje iskustvo objasnila je i AnaMarija Staletović koja je polaznik Centra za talente od osnovne škole, a na ovom takmičenju je predstavljala istraživački rad “Važnost samoposmatranja”.

Pored velike ljubavi ka jezicima, interesuje me i psihologija. Na taj način spojim sva interesovanja u jedan rad, svoja istraživanja pretočim na papir i pokušavam da nađem odgovore na pitanja, da ih ciljano i sistematski uradim i prezentujem. Tu dajem i svoja opažanja, ali obavezno odradim testiranje odrežene grupe ljudi. Nakon toga postavim svoje hipoteze i pretpostavke, dopunim fotografijama, koristim literaturi, informacije dostupne na internetu i sve to sklopim u jednu celinu ispisanu na engleskom i dam neki poseban pečat, što se ispostavilo kao formula za uspeh. Ove godine sam osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju i još jednu specifičnu diplomu za osvojeno prvo mesto u odbrani istraživačkog rada - kaže gimnazijalka.

Organizator republičkog takmičenja iz svih predmeta, koje je održano 30. maja u Pančevu, je Centar za talente.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gordana Staletović

    00:56 // 4. 6. 2021.

    Sramota,kakvo je ovo favorizovanje samo jednog deteta.Nije samo ona osvojila prvo mesto iz gimnazije.Osvojilo je i moje dete prvo mesto na istom takmičenju iz Engleskog jezika sa temom iz psihologije,a ni pomena o njoj.Ovo je nevidjeno!

  • Gimnazijalci

    12:57 // 3. 6. 2021.

    Bravo!!! Budućnost pripada najpametnijima - gimazijalcima!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: