Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:09, 28. 1. 2021.

| Društvo

Gimnazijalki iz Kuršumlije Svetosavska nagrada podstrek da nastavi školovanje u Srbiji

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Svetosavska nagrada
Jana Dragović jedina iz Toplice ovogodišnji dobitnik Svetosavske nagrade; Foto: J. D.

Maturantkinja kuršumlijske Gimnazije Jana Dragović kaže za Južne vesti da joj je Svetosavska nagrada Ministarstva prosvete objedinila sve dosadašnje uspehe u obrazovanju, a došla je kao kruna nakon osvajanja 1. mesta na Naučno-inovativnom sajmu u Arizoni među 4.000 učesnika i zlatne medalje na onlajn Svetskoj inovativnoj olimpijadi. Svoje školovanje želi da završi u Srbiji, a kao budući student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu kaže da bi volela da radi u nekoj internacionalnoj kompaniji.

Svestrana i radoznala, odlična učenica kuršumlijske Gimnazije pokazala se uspešnom na mnogim poljima, ali je ljubav prema računarskim naukama ipak ono što je prati od malena.

Prestižnu Svetosavsku nagradu zaslužila je na međunarodnim takmičenjima u konkurenciji preko četiri hiljade učesnika u Americi i više od 140 naučnih radova u Indoneziji. Jana Nagrade iz oblasti informacionih tehnologija; Foto: Lj. M.

Prvu nagradu za koju sam se takmičila sa vršnjacima iz čitave Amerike osvojila sam za vreme svog boravka u toj zemlji, gde sam bila na razmeni učenika, a takmičenje je održano u Arizoni. U Indoneziji je održano onlajn takmičenje koje je obuhvatalo petominutni video u kome smo morali da zainteresujemo publiku za svoj rad, a potom smo prezentovali za sudije koji su ga vrednovali i ispitivali nas o zadatoj temi. Na oba takmičenja sam osvojila zlatne medalje, što me je i kandidovalo za ovu vrlo važnu nagradu koja će mi biti dalji podstrek tokom školovanja - kaže Jana.

Ljubav prema programiranju, nauci i njeno interesovanje vremenom su, kaže, rasli u kuršumlijskoj Gimnaziji. Jana Dve zlatne medalje osvojila u Americi i Indoneziji; Foto: Lj. M.

U prvoj godini srednje škole u Petnici sam pohađala seminar matematičko-tehničkih nauka i tada sam shvatila da me programiranje i fizika fasciniraju svojim mogućnostima u savremenom svetu. U toku svog školovanja učestvovala sam na mnogim takmičenjima, tako da Svetosavska nagrada, zapravo, samo objedinjuje na neki način sve moje dosadašnje uspehe u obrazovanju. Ovo smatram velikim priznanjem koje mi je podstrek da budem još bolja - ističe Jana Dragović.

Svoje školovanje nastaviće u Srbiji, a volela bi, kaže, da radi u nekoj internacionalnoj kompaniji gde bi mogla da usavršava svoje znanje i dalje razvija svoje sposobnosti.

Činjenica da dolazi iz Kuršumlije, male i nerazvijene opštine juga Srbije Jani ne smeta, naprotiv, tvrdi da joj je to bila samo motivacija da ulaže još više napora i truda kako bi pokazala i izmerila svoje znanje sa decom iz većih sredina i opremljenijih škola širom Srbije, ali i Evrope i Amerike. jana Jana sa drugaricom sa takmičenja; Foto: J. D.

Najveće postignute uspehe u Srbiji Jana je zabeležila plasmanima na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i književnosti, pa nije ni slučajno da baš Svetosavska povelja kruniše ljubav prema jeziku i obrazovanju na najlepši mogući način - priznanjem koje će biti primer i podstrek njenim vršnjacima da znanjem dosežu svoje zvezde.

Podsetimo, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja uručilo je ukupno 29 Svetosavskih nagrada pojedincima i organizacijama za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća, a menju njima je bila i Jana Dragović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • svet

    08:25 // 29. 1. 2021.

    Lepa vest i prelep osmeh koji vam ulepša dan.
    I da se nadovežem na prethodne komentare.
    Idi dalje i što pre odavde.

  • Алекс

    12:41 // 28. 1. 2021.

    Честитка и подршка за ово дете а и за сву децу! Не идите никуд, ово је ваша земља, земља ваших предака. Јер где год да одете, нећете наћи бољу. Ово вам говори неко ко је то већ искусио и са задовољством се вратио и живи у својој земљи.

  • Milos

    11:39 // 28. 1. 2021.

    Bravo, sve cestitke za Janu. Nastavi samo tako sa uspesima!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: