Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:07, 4. 9. 2018.

| Društvo

Ginekolozi nerado daju upute, a u KC Niš odbijaju da uklanjaju kondilome

Autor:Vesna MilićIzvor:Južne vesti
klinicki centar
Žene koje imaju kondilome, osim sa bolešću, suočavaju se sa užasom zdravstvenog sistema; foto: JV

Iako u Srbiji, prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, svakodnevno najmanje jedna žena umre od raka grlića materice, a godinama već traju kampanje o preventivnim ginekološkim pregledima, one žene koje otkriju manifestacije virusa koji dovodi do raka - kondilome, suočavaju se sa mukama kada treba da idu na lečenje. Prema svedočenjima na desetine njih, ginekolozi iz gradskih zdravstvenih ustanova ih upućuju kod privatnika, iako u Kliničkom imaju pravo da se leče besplatno.

Problem, kako objašnjavaju, kreće još u Domu zdravlja kod izabranog ginekologa koji po davanju dijagnoze upućuje pacijentkinju na uklanjanje kondiloma kod privatnika. Ne poznajući svoja prava kao osiguranici ili ne želeći da ulaze “u kliše” sa domaćim zdravstvenim sistemom, mnoge žene spreme od 120 do 150 evra i urade lasersku intervenciju u nekoj od privatnih klinika u Nišu. ginekologija Šalju ih kod privatnika da skudaju kondilome laserom, što je jedna od najskupljih metoda; foto: arhiva JV

Međutim, sa nevoljom se susreću i one koje od ginekologa zatraže uput da to urade o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, u državnoj ustanovi. Kako kaže Nišlijka kojoj su nedavno otkriveni kondilomi u Domu zdravlja, ginekolog joj je kazao da njegove kolege u Kliničkom centru nerado pristaju da urade ovu intervenciju, osim ako je u pitanju težak stadijum bolesti.

Na moje insistiranje napisao mi je uput za GAK, ali me je posavetovao da tamo budem uporna, inače će odbiti da mi urade intervenciju - objašnjava Nišlijka.

Tek na četvrti odlazak, dodaje, uspela je da uopšte dođe do ginekologa na Ginekološko-akušerskoj klinici u KC. Ipak, kako tvrdi, tamošnji lekar je na sve načine pokušavao da je odvrati od intervencije - od upozorenja da je vrlo bolna, do toga da trenutno nemaju anesteziologa, da na GAK-u rade "u ratnim uslovima", do preporuke da pokuša lečenje kremom.

Njegovo odvraćanje je išlo dotle da mi je kazao i da je intervencija obično uzaludna, te da će kondilomi verovatno da se vrate, kao što se to desilo jednoj pacijentkinji koju je čak i imenovao da bi me na kraju pitao šta sam odlučila. Intervenciju nije uradio ni kada sam rekla da ne želim da odustanem od lasera, nego je rekao da je veća verovatnoća da će da mi urade ako dođem septembra, kao i da moram da donesem krvnu grupu - objašnjava Nišlijka.

Kroz ovakvo iskustvo u Kliničkom centru prolazile su, svedoče, i druge žene koje su takođe na sopstveno insistiranje dobile uput da urade laser besplatno.

Ja sam igrom slučaja čula da postoji laser u Kliničkom centru. Ginekolozi u institucijama negiraju njegovo postojanje, neki čak kažu da je pokvaren. Elem, drugarica je insistiranjem dobila uput za KC, međutim lekar koji je bio dežuran tada izmislio je 1.001 razlog da ne radi intervenciju, te nema briseve najnovije, te ima sekret itd. - kazala je jenda od pacijentkinja.


Dom zdravlja: Ginekolozi obavezni da predoče sve opcije

Dom zdravlja Non-stop kampanje o raku grlića materice, a kada treba da se leče, žene budu dezinformisane od strane lekara; foto: Vanja KeserKako je objasnila Zaštitnica prava osiguranika koja radi u RFZO Niš Nevena Pantić, ovu intervenciju lekari moraju da zakazaju preko IZIS-a, te će tako odmah dobiti termin i da u suprotnom može da se desi da ih lekar u Kliničkom ne primi. Međutim, kako kažu iz Doma zdravlja, lekari za ovu intevenciju pišu upute na papiru, te ne zakazuju intervenciju.

Ipak, dodaju da je ginekolog u obavezi da pacijentkinji predoči sve mogućnosti gde može da uradi proceduru.

Što se tiče ustanove u kojoj pacijent može uraditi npr. lasersku proceduru, ginekolog je u obavezi da predoči sve mogućnosti gde se ta procedura može uraditi. Ukoliko se pacijent odluči za GAK, od izabranog lekara dobija bolnički, tzv. zeleni uput i biva upućen u GAK Niš. Takva vrsta uputa se ne zakazuje putem IZIS-a, već sve ostalo je na lekarima GAK-a - navode iz Doma zdravlja.


Direktor GAK-a: Žene moraju da se pobune, to je kriminal

Direktor Klinike za ginekologiju Bojan Lukić kaže da je bilo prijava od pacijentkinja da su odbijene za laser, na koji su došle sa uputom. Kaže da u ovim slučajevima žene treba da prijave lekara njemu, te da će on kao direktor da ih sankcioniše. GAK Niš Ginekolog rekao pacijentkinji da GAK radi u "ratnim uslovima"; Foto: JV/V. Milić

Vrlo je jednostavno, niko neće da vas štiti ako vi niste spremni da se pobunite i štitite. Ja imam brojne pritužbe da to tako ide i uvek sam odgovarao na ovaj način - dajte mi ime i prezime lekara, datum, u koliko sati na tom i tom mestu, istog časa ću da napišem disciplinsku prijavu. Ako se to dešava to je kriminal i kriminal će biti sankcionisan sigurno - rekao je Lukić.

Međutim, iz Uprave Kliničkog centra, kada im je ukazano na problem, kazali su da Klinika za ginekologiju i akušerstvo KC Niš funkcioniše bez ikakvih problema, te da na GAK-u radi 7 anesteziologa koji imaju svoje rasporede i učestvuju u svim intervencijama.

Sve medicinske procedure, pa i intervencije uklanjanja kondiloma laserskim putem, obavljaju se bez ikakvih izmena i redukcija, odnosno ustaljenom dinamikom kao i obično u svako doba godine - naveli su iz Uprave KC.


Nehumano lečenje humanog virusa

Uprkos tvrdnjama iz Uprave Kliničkog, na desetine žena sa kojima je novinarka razgovarala zapitalo se zbog čega ne dobijaju adekvatno lečenje čije troškove snosi Fond za zdravstveno osiguranje, već moraju da plaćaju laserske intervencije uklanjanja kondiloma, koje prouzrokuje Humani papiloma virus (HPV), zbog koga nastaje i rak grlića materice. Mnoge pacijentkinje sumnjaju da su bile poslate na privatne klinike, jer većina ginekologa ima i privatnu praksu, a intervencija laserskog skidanja kondiloma je među najskupljim i košta i do 150 evra.

Kako je HPV infekcija veoma rasprostranja u Srbiji, još više zabrinjavaju svedočenja žena kojima su privatnici dijagnostikovali kondilome, a da im je kasnije u Domu zdravlja, gde su tražile mišljenje drugog lekara, rečeno da ih zapravo nemaju.

Ja sam otišla privatno na ginekološki pregled. Sreća pa je i drugarica krenula sa mnom da i ona obavi pregled i ustanovljeno je da imamo kondilome i jedna i druga. Nakon toga sam ja otišla u Dom zdravlja, ali nisam ginekologu ništa pričala i svi rezultati su mi bili u redu. Od kondiloma ni K, tako da je u pitanju samo uzimanje novca u većini slučajeva - sumnja jedna pacijentkinja.

Podsetimo, u decembru 2015. godine iz Doma zdravlja izdato je saopštenje da ginekolozi iz ove ustanove ne šalju pacijentkinje na laser u Klinički centar, jer nisu bili obavešteni da na GAK-u postoji laser, te su ih zbog toga upućivali privatniku.

Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović je tada kazao da aparat za lasersko skidanje kondiloma imaju već tri godine, što bi značilo da je tamo od početka 2013, ali da lekari ne upućuju pacijentkinje u ovu ustanovu. Međutim, direktor Doma zdravlja je tada rekao da iz KC niti je stiglo obaveštenje o postojanju lasera, niti tačan naziv usluge, šifra usluge ni način zbrinjavanja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Cupka

    21:15 // 5. 9. 2018.

    Da. Ovo je zabrinjavajuce. Meni je u privatnoj ordinaciji 2016 g. ustanovljen HPV, sa losim papa testom bez napisane grupe koja je. Naravno, odmah panicno vacarenje da se radi biopsija itd.. Svi rezultati nisu bili oveteni od dr koji me je gledao. Ordinacija prljava, a zakazuju zene na 15 min. Odradila sam novi pregled u Leskovcu sve je bilo u redu. Organizovani kriminal. Cuvam jos nalaze

  • Užas

    19:24 // 5. 9. 2018.

    Odnose se prma Pacijentima kao prema sirotinji Raji.Svima je samo novac u očima.

  • Toma

    11:28 // 5. 9. 2018.

    Ako sve radi kao što Lukić kaže da je aparat tu i da radi, neka kaže koliko je intervencija izvršeno za te 3 godine. Tako ćemo lako da vidimo da li istinu govore pacijenti ili lekari. Jasno je da bi svaka žena radije izvršila identičnu lasersku intervenciju preko Fonda nego da daje 150e.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: