Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:52, 14. 10. 2015.

| Društvo

Glas građana niko ne čuje - stanovi u Cvijićevoj ostaju u mraku?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
cvijićeva
Zgrade preblizu, stanovi u mraku - niko ne reaguje; foto: stanari

Iako je Ministartsvo građevinarstva prvobitno stopiralo izgradnju višespratnice u Cvijićevoj ulici u Nišu koja bi stanove u već postojećoj zgradi ostavila bez svetlosti, niška Komisija za planove i Uprava za planiranje su investitoru u ponovljenom postupku izdali lokacijsku dozvolu.

I pored 20 primedbi koje su uputili prilikom prezentacije samog projekta nove zgrade koja je u planu da se gradi do njihove, brojnih žalbi upićenih na razne adrese i jedne pozitivne odluke po njih iz Ministarstva građevinarstva, investitor je dobio zeleno svetlo iz Uprave za planiranje i sada bi trebalo da podnese zahtev za izdavanje građevinske dozvole kako bi otpočeo radove.

Nije ispoštovan ugao ravni, spratnost prelazi dozvoljenu visinu, razdaljina od naše zgrade i naših stanova je van propisa, ali to niko ne poštuje i ne sankcioniše. Svakodnevno smo u Upravi, ali uzalud. Neko se nameračio da tu izgradi zgradu i naše stanove ostavi u mraku - pričaju stanari iz Cvijićeve 21.

cvijićeva Stara ideja projekta bez atrijuma; foto: Stanari

Načelnik Uprave za planiranje i izgradnju Niša Rodoljub Mihajlović kaže da je investitor nakon prve usvojene žalbe stanara izmenio projekat tako što je ucrtao atrijum, kako bi stanovi susedne zgrade imali malo više svetlosti, a Komisija za planove je to usvojila.

Kaže da je upoznat sa primedbama i nezadovoljstvom stanara, ali da ne može da donosi odluke “mimo planova”.

Mi smo inače dobili iz Ministarstva građevinarstva rešenje da za slučaj da na lokaciji već postoji objekat, kao u ovom slučaju, nije potrebna saglasnost Skupštine stanara susedne zgrade. Šta mi tu da radimo? Čitamo plan i mi moramo tako da postupamo, jer mene u suprotnom investitor može da optuži za zloupotrebu položaja i nepoštovanje plana - rekao je Mihajlović.

Načelnik kaže da je lično protiv toga da zgrade budu tako blizu, ali da zakonski ne može ništa drugačije da uradi, jer već postoji izgrađen objekat i međa i plan mora da se poštuje.

Ako govorimo o humanosti i o ljudskoj osobini, objekti ne treba da budu tako blizu, ali ako govorimo o planskom dokumentu koji sprovodi moja Uprava ja ne mogu da imam prostora za neku svoju kreaciju i da odlučujem onako kako bi se ja ponašao - priča Mihajlović.

atrijum Izmenjen projekat sa atrijumom/udubljenjem, ali za stanare neprihvatljivo; foto: StanariStanari nisu zadovoljni ni izmenjenim planom, jer kako kažu, umesto u zid, gledaće kroz prozore komšija u novoj zgradi, a svetlosti opet neće biti dovoljno.

Podsetimo, pored zgrade u Cvijićevoj 21 već postoji prizemna kuća čiji je temelj na svega metar razdaljine od zgrade, a plan novog investitora je, sudeći po projektu koji poseduju stanari, da na istim temeljima podigne višespratnicu.


Namerene opstrukcije?

Stanari iz Cvijićeve kažu da su hteli da podnesu žalbu i na novu odluku Komisije za planove o lokacijskim uslovima, ali tvrde da su o toj odluci Komisije obavešteni tek nakon isteka roka za žalbu.

Obaveštenje nam je stiglo tačno 43. dana od donošenja odluke, a rok za žalbu je 30. To je sve smišljeno da nam istekne rok kako mi ne bismo mogli ništa da uradimo - pričaju stanari.

Pošto su, kako kažu, uvideli da nemaju podršku nadležnih u Gradu i pored, prema njihovom mišljenju, jasnog kršenja zakona i pravilnika, oni su protiv Uprave za planiranje i izgradnju podneli krivičnu prijavu.

Obratili su se i zaštitniku građana u Nišu Marini Mitić, od koje su dobili savet da podnesu "pisanu predstavku u kojoj će se pritužiti" na rad Uprave za planiranje po kojoj će zaštitnik službeno postupati u okviru svojih ovlašćenja.

Takođe, nakon obraćanja evropskim inženjerskim komorama dobili su odgovore da je projekat, kako kažu, u suprotnosti “sa svim urbanističkim pravilima i prostornim planiranjem”. Kažu da su spremni da od Internacionalne inženjerske komore u Parizu traže stopiranje projekta.

Punu podršku im pruža i Udružunje predsednika skupština stanara.

Ima nade za stanare

mihajlovic Mihajlović između humanosti, zakona i investitora; foto: NTVNačelnik Uprave za planiranje i izgradnju Rodoljub Mihajlović poručuje stanarima u Cijićevoj 21 da podnesu žalbu Upravi čim investitor podnese zahtev za izdavanje građevinske dozvole.

Oni neka čekaju i neka se interesuju. Onoga trenutka kada investitor podnese zahtev za građevinsku dozvolu, stanari neka ulože žalbu. Mi ćemo se odmah obratiti drugostepenom organu i kako on odluči, mi ćemo to samo potvrditi - rekao je Mihajlović.

Stanari kažu da žele i da budu stranka u postupku kako bi na vreme dobijali sve informacije, rešenja i odluke, ali Mihajlović naglašava da je za to prerano, “jer investitor još nije podneo zahtev za građevinsku dozvolu”. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sale

    09:47 // 15. 10. 2015.

    Kuća desno je očigledno mnogo starija od postojeće zgrade. A ko je tada dozvolio izgradnju zgrade na metar od kuće? Ovo lići na dvostruke principe.

  • Dr.Pravdić

    23:35 // 14. 10. 2015.

    Mog komšiju koji je dobio sve potrebne dozvole,izgradio kuću,propisali i ucrtali mu gde da uđe u objekat već 12 godina zavlače na ove iste fore.Prvo mu kažu,bez da je iko osim ombusmana napisao bilo kakav pisani odgovor ni resorna uprava niti većnik ni gradonačelnik ni predsednik skupštine grada,u toku je izmena generalnog plana te regulacionog prati oglase u Narodnim Novinama i podnosi zahteve!!!

  • Dosta je bilo - Niš

    20:30 // 14. 10. 2015.

    "Oni neka čekaju i neka se interesuju."
    U prevodu: "toliko su nesposobni, da moraš da ih konstantno podsećaš".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: