Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:23, 14. 5. 2021.

| Društvo

Glasanjem građani odlučuju gde ide novac od nagradne igre "Uzmi račun i pobedi"

Autor:Lj. F, M. D.Izvor:Južne vesti
računi
Glasanje do 28. maja; foto: JV

Građani Vranja, Dimitrovgrada i Blaca moći će do 28. maja da glasaju za jedan od projekata koji će biti realizovani od novca koji su lokalne samouprave dobile u takmičenju poslatih fiskalnih računa i slipova, u okviru nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”. Građani predlozima mogu dati 1, 2 ili 3 glasa, a u projekte koji dobiju najviše glasova biće uloženo po 20.000 evra.

Sanacija mozaika “Karta Vranja”, sportskog terena u naselju Češalj i izgradnja multifunkcionalnog sportskog terena, projekti su kojima Vranjanci mogu dati svoje glasove.

Mozaik ispred spomenika Čika Mitketa, likovnog umetnika Stevana Čukića, u blizini Gradske uprave i zgrade Načelstva, koji datira od 1975. godine je već decenijama kultno mesto za okupljanje na otvorenom, a poslednjih godina na meti huligana i od prošle godine zaštićen od daljeg uništavanja.

Postoje nekoliko mesta gde je mozaik karta teško oštećena, a naročito centralni deo karte na kojem bi trebalo da se nalazi upravo trg na kojem se mozaik nalazi sa bližom okolinom. Cilj je kompletna sanacija i konzervacija mozaika sa ugradnjom indirektnog osvetljenja radi vizuelne preglednosti po prestanku dnevnog svetla. Cilj projekta je vizuelizacija likovnog dela - mape grada u turističko informativne svrhe, poboljšanje ukupnog estetskog utiska grada, estetsko uređenje javnih površina grada Vranja kao i kompletno uređenje platoa ispred spomenika oslobodiocima Vranja, kao kultno mesto mladih i turistička atrakcija grada Vranja - stoji u opisu projekta.

Na terenu za rekreaciju u naselju Češalj, koji koriste stanari okolnih zgrada, potrebno je zameniti asfalt, golove za mali fudbal, table, obruče i mrežice na koševima.

Investiciono održavanje sportskog terena planira se sa ciljem da budući korisnici predmetnog prostora (rekreativci, sportisti i gledaoci) imaju na raspolaganju odgovarajuće, propisno opremljene i pre svega bezbedne sportske terene za rekreaciju i eventualna takmičenja - piše u opisu.

Treći projekat za koji Vranjanci mogu glasati je izgradnja multifunkcionalnog sportskog terena za mini fudbal, košarku i odbojku. Projektom je predviđeno da novi sportski teren bude na raspolaganju za 8.000 do 10.000 Vranjanaca.

Glasanje za jedan od projekata koji će u Vranju biti realizovani do kraja godine dostupno je na sajtu www.uzmiracun.rs/glasanje-projekti-vranje.

Po završetku glasanja će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obavestiti javnost o projektu sa najvećim brojem glasova.

Nakon toga sledi potpisivanje ugovora, najkasnije do 7. juna 2021. godine, a potom i realizacija projekta, do kraja 2021. godine - saopštavaju iz Grada.

Podsetimo, od novca koji je grad 2018. godine dobio u takmičenju su rekonstruisani đački toaleti u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj”.


Domovima zdravlja u Dimitrovgradu i Blacu potrebna nova vozila

I Dimitrovgrađani će moći da glasaju za 3 projekta gde će se uložiti 20.000 evra - obnova centralnog parka, sanacija dvorišta vrtića ili kupovina automobila za Dom zdravlja, izbor je koji se našao pred stanovnicima ove opštine.

Centralni park u Dimitrovgradu oformljen je i izgrađen 1998. godine, a u proteklom periodu, osim održvanja zelenila, nije bilo drugih većih ulaganja, pa su staze, stepenište, urbani mobilijar, posle 23 godine korišćenja u prilično lošem stanju.

Na nekim delovima parka, došlo je do sleganja zemljišta, staze su napukle i ulegle te, pored ružnog izgleda, predstavljaju opasnost od povreda za korisnike parka. Zadnjih godina se deo parka uz ulicu Najden Kirov koristi kao parking, što ruži sliku tog dela parka koji je konstantno prašnjav i prljav. Cilj projekta je da se centralnom parku vrati stari sjaj, kao omiljenom mestu za odmor, uživanje, razonodu i druženje svih Dimitrovgrađana, ali i kao bitnom oblikovnom elementu urbanog dizajna ove varoši - stoji u opisu predloga.

Park bi se uredio snacijom ili zamenom dotrajalih elemenata parka, uređenjem postojećeg parkinga ivičnjacima i raster elementima, a ceo prostor bi bio oplemenjen novim zelenilom, ambijentalnim osvetljenjem i novim, urbanim mobilijarom.

Jedan od predloga je kupovina novog automobila za potrebe Doma zdravlja, jer kako se objašnjava, do sada je DZ raspolagao automobilom koji se više ne koristi, jer nije prošao tehnički pregled.

Domu zdravlja je neophodna nabavka lakog komercijalnog vozila sa tovarnim prostorom koji je potreban za prevoz testova za kovid i preuzimanje i dostavu vakcina protiv kovida do vakcinalnih punktova. U uslovima epidemije, neophodna je brza i efikasna reakcija, kako bi se zaštitilo zdravlje celokupnog stanovništva na teritoriji opštine Dimitrovgrad, koja bez adekvatnog vozila nije moguća - obrazloženje je predloga.

Sanacija dvorišta vrtića "Leptirić" takođe je jedan od predloga, a kako se kaže u obrazloženju, on je ograđen betonsko-metalnom ogradom koja je stara, ruinirana i nebezbedna, a od kapije do ulaza u objekat proteže se stara, ispucala, asfaltna staza koja je postavljena bez podloge.

Ona je danas deformisana i nebezbedna za korišćenje, pa su deca uskraćena za kvalitetan vaspitno-obrazovni rad na otvorenom. Protivpožarni ulaz je neadekvatan i potrebna je njegova rekonstrukcija. Kapije na ulazu su bez brava, a ograda je na mnogim mestima oštećena, pa u dvorište ulaze i psi lutalice. Samo dvorište, osim postavljenog mobilijara, nije uređeno, a ne postoje ni tereni za sportske aktivnosti dece - predlog je za sanaciju vrtića.

Građani Blaca mogu da biraju između sanacije sportskog mini-pič terena, adaptacije i opremanja zgrade Akademije strukovnih studija i nabavke kombija za prevoz bolesnika na dijalizu.

Teren je izgrađen između osnovne i srednje škole 2009. godine, a može se koristiti za fudbal, rukomet, odbojku i košarku.

Tokom višegodišnjeg korišćenja, teren je dotrajao i neophodno je izvršiti radove na tekućem održavanju: zameniti podlogu od veštačke trave, popraviti oštećene delove ograde i postaviti nove golove i koševe. Popravkom terena i zamenom dotrajale opreme, deci školskog uzrasta bili bi omogućeni bolji uslovi za bavljenje sportom i rekreacijom. Osim 1100 dece školskog uzrasta, korisnici terena bilo bi i oko 400 ostalih stanovnika ove opštine - stoji u predlogu.

Kada je o zgradi u kojoj je smeštena Akademija strukovnih studija, u lošem stanju je amfiteatar, pa je potrebna zamena podova i nameštaja.

U kompletnom objektu potrebno je zameniti unutrašnja drvena vrata i okrečiti zidove, dok je u podrumskim prostorijama potrebna zamena podnih obloga. Adaptacija i opremanje zgrade uticalo bi na poboljšanje uslova studiranja u Opštini Blace, što bi bilo značajno i za širu lokalnu zajednicu, s obzirom na to da ova ustanova koju trenutno pohađa oko 1000 studenata predstavlja jedan od pokretača života u lokalnoj zajednici - obrazloženje je predloga.

Treći projekat kojem građani mogu dati svoje glasove je kupovina kombija za prevoz bolesnika na dijalizu, jer je vozilo koje Dom zdravlja trenutno koristi staro 16 godina i više nije pouzdano što, kako piše, dodatno otežava lečenje najugroženijim pacijentima.

Za predloge projekata u Blacu zainteresovani mogu glasati ovde.

Podsetimo, u takmičenju je učestvovala 181 lokalna samouprava, a Vranje je prvo među devet koje će podeliti po 20.000 evra za realizaciju projekata. Pored Vranjanaca, novac su zaslužili i građani Blaca i Dimitrivgrada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: